«Μπαράζ» προμηθειών εις βάρος των πελατών, η τακτική των τραπεζών στην ΕΕ

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 23:03
UPD:17/11/2021 01:19

Στην ισπανική τράπεζα Caixabank CABK.MC, οι περισσότεροι πελάτες που επισκέπτονται κάποιο υποκατάστημα για συναλλαγή η οποία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, τώρα πρέπει να πληρώνουν δύο ευρώ ανά υπηρεσία.

'Αλλη ισπανική τράπεζα, η  ΒΒVA χρεώνει 2 ευρώ τις αναλήψεις κάτω των 2.000 ευρώ σε υποκατάστημα, ενώ η Santander θα επιβάλει προμήθεια έως και 240 ευρώ ετησίως για πελάτες που θέλουν λογαριασμό σε αυτήν χωρίς να πληρούν δεδομένες προδιαγραφές

«Αυτό που κάποτε αποτελούσε μέρος της βασικής δραστηριότητας και των κερδών μας, τώρα παρουσιάζει ζημίες»  δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Caixabank, Gonzalo Gortazar, τον περασμένο μήνα.

Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ

Οι τραπεζίτες λένε ότι είναι μια απαραίτητη κίνηση για τη διατήρηση της κερδοφορίας.

Οι καταθέσεις των τραπεζών,που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θεωρούνται κοστοβόρες από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  καθώς η ΕΚΤ χρεώνει με αρνητικά επιτόκια την μεταφορά των κεφαλαίων τους  σε αυτήν.


Εξάλλου, και έρευνα της McKinsey επιβεβαιώνει ότι οι εν λόγω αλλαγές αποτελούν την αντίδραση στα δισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν από τα έσοδα των τόκων στις ευρωπαϊκές τράπεζες την τελευταία δεκαετίας εξαιτίας χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων.

Έτσι η «χασούρα» μετακυλίεται στους πελάτες μέσω  χρεώσεων για υπηρεσίες που μέχρι τώρα παρείχαν δωρεάν. 

«Όλοι οι ανταγωνιστές μας κάνουν τα ίδια. Δεν μπορείς να δώσεις όλες τις υπηρεσίες δωρεάν», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής λιανικής μιας μεγάλης ισπανικλης τράπεζας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρει το Reuters.

Οι προμήθειες στις ισπανικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 16% το δεύτερο τρίμηνο, στα 4,18 δισεκατομμύρια ευρώ (4,83 δισεκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο στεγαστικός δανεισμός αυξήθηκε μόλις 0,54% την ίδια περίοδο.Στη Γερμανία ακολουθείται επίσης η ίδια τακτική.  

Από τις 10 Νοεμβρίου, η τράπεζα DKB άρχισε να χρεώνει τέλη νέων πελατών σε λογαριασμούς άνω των 25.000 ευρώ, ενώ οι πελάτες της ING θα αρχίσουν να πληρώνουν 99 σεντ το μήνα από τον επόμενο Μάρτιο για χρεωστικές κάρτες, επιπλέον της χρέωσης 4,90 ευρώ το μήνα  που  εισήχθη το 2020.

Στην Ιταλία, η ένωση καταναλωτών Altroconsumo δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι το κόστος των τραπεζικών λογαριασμών με υπηρεσίες home banking αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 11-15% το 2021.

Αποκλεισμός των ευάλωτων

Πάντως αρκετοί είναι αυτοί που προειδοποιούν για τον αυξανόμενο οικονομικό αποκλεισμό των ηλικιωμένων πελατών  παρά τις προσπάθειες αυτοί να εξαιρεθούν. 

«Αν και το κλείσιμο υποκαταστημάτων σε αγροτικές περιοχές μπορεί να δικαιολογηθεί την μείωση της ζήτησης και  της κερδοφορίας, εντουτοις αυτό επηρεάζει τον πληθυσμό, ειδικά σε σχέση με την πρόσβαση σε μετρητά, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν, όπως άλλες τραπεζικές υπηρεσίες, μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής» ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας στην τελευταία ετήσια έκθεσή της.

Ακόμη και σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, οι ηλικιωμένοι πελάτες  αισθάνονται ότι μένουν πίσω.

«Έλαβα μια ειδοποίηση σχετικά με πιθανές αυξήσεις στις χρεώσεις, αλλά ο υπολογιστής μου δεν λειτουργεί σωστά και δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή στο κινητό μου», είπε η 78χρονη Carmen Reyes στο Reuters που είναι   πελάτισα της Bankia εδώ και 70 χρόνια. «Αν μου έκλειναν το υποκατάστημα θα έφευγα από την Τράπεζα» κατέληξε

 naftemporiki.gr, με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα