Συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για «καθαρά αυτοκίνητα»

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2007 16:51

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται από 2012 και μετά, στα 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, έναντι των 160 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο που ισχύει σήμερα. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα προταθεί στα κράτη μέλη ως τα μέσα του 2008.

Η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί συμβιβαστική λύση, μεταξύ του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρου Δήμα, ο οποίος ζητά αυστηρά μέτρα και του Γερμανού Επιτρόπου, αρμόδιου για τη βιομηχανία, Γκίντερ Φερχόγκεν, ο οποίος συμφωνεί με τις επιφυλάξεις της Ενωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών (ΑCEA) ότι η μείωση των εκπομπών CO2 θα οδηγήσει στην αύξηση του μέσου κόστους των οχημάτων κατά 2.450 ευρώ.

Ο κ. Δήμας κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να προωθήσουν τα «οικονομικότερα σε καύσιμα» νέα αυτοκίνητα, υιοθετώντας τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα. Σχετικά, δε με το επιπλέον κόστος που θα επέλθει για τα μεγάλου κυβισμού, κυρίως, αυτοκίνητα, ο κ. Δήμας τόνισε ότι το κόστος αυτό θα εξαλειφθεί από την εξοικονόμηση σε καύσιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα Ι.Χ. ευθύνονται για το 12% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα