Market Beat: Σε κρίσιμα επίπεδα οι Δείκτες καθώς αναζητείται το σπάσιμο της πτωτικής αλυσίδας

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 09:16
UPD:09:23
  • Οι κκ Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ άνοιξαν θερμά τις συνομιλίες τους που παρακολουθήθηκαν στενά, με τους δύο ηγέτες να τονίζουν την ευθύνη τους προς τον υπόλοιπο κόσμο να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

 

  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αντιτάχθηκε χθες τα στοιχήματα της αγοράς για αυστηρότερη νομισματική, πολιτική λέγοντας ότι μια κίνηση τέτοια τώρα, για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, θα μπορούσε να πνίξει την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

 

  • Αυτό οδήγησε το ευρώ χαμηλότερα κοντά στο χαμηλό 16 μηνών στα 1,354 δολάρια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το ευρώ είχε καταρρεύσει κάτω από τα 1,14 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, εν μέσω ανησυχιών για έξαρση του COVID-19 και καθώς η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης αναιρούσε την ανάγκη να δράσει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

 

  • Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν σχεδόν πέντε μονάδες βάσης σε υψηλό τριών εβδομάδων τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτικές εταιρείες έσπευσαν να πουλήσουν χρεόγραφα πριν μειωθεί η ρευστότητα κατά τη διάρκεια των εμπορικών συναλλαγών στις γιορτές και ενόψει της πώλησης νέων 20ετών ομολόγων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αύριο.

 

  • Οι αυξανόμενες αποδόσεις βοήθησαν επίσης το δολάριο, το οποίο παρέμεινε ισχυρό σε υψηλό 16 μηνών έναντι ενός καλαθιού αντίπαλων νομισμάτων.

 

  • Η Wall Street έκλεισε ελάχιστα αλλαγμένη καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων μείωσαν την όρεξη για μετοχές τεχνολογίας, αλλά ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για εταιρίες στα χρηματοοικονομικά.

 

  • Αυτή την εβδομάδα η προσοχή στρέφεται στις αναφορές κερδών από πολλούς μεγάλες εταιρίες λιανικών πωλήσεων όπως η Walmart Inc, η Target Corp, η Home Depot Inc και η Macy's Inc. Τα αποτελέσματά τους θα ολοκληρώσουν μια αισιόδοξη σεζόν κερδών τρίτου τριμήνου, η οποία βοήθησε τη Wall Street να βρεθεί σε νέα υψηλά. Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον Οκτώβριο αναμένονται επίσης σήμερα και αναμένεται να αποκαλύψουν σημάδια οποιασδήποτε επίδρασης του πληθωρισμού στις καταναλωτικές δαπάνες.

 

  • Οι επενδυτές για 5η στη σειρά πτωτική συνεδρίαση οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 910,63 μονάδες με μεταβολή -0,36% ή 3,31 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 62,874 εκατ. ευρώ κατώτερος από  τα 71,1 εκατ., τον μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας 

 

Οι αγορές αυτή την εποχή εμφανίζουν μικρές ή οριακές μεταβολές καθώς μέρα τη μέρα οι επενδυτές εξαρτούν τη στάση τους από την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Αυτές ακολουθούν και οι αποδόσεις στα ομόλογα των υπολοίπων ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης. Σε κάθε αύξηση των αποδόσεων οι μετοχές τεχνολογίας πιέζονται  αλλά ενισχύονται αυτές του χρηματοοικονομικού τομέα. Οι πιέσεις γενικεύονται κάθε φορά που εγκαθίσταται ο φόβος πως θα ξαφνιάσει η Fed με αύξηση επιτοκίων γιατί θα την λυγίσουν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Η Αθήνα δέχεται αυτές τις επιδράσεις περνώντας τις από τα δικά της φίλτρα που σχετίζονται με τα στατιστικά της πανδημίας και τα οικονομικά μεγέθη. 

 

Με συμπαθητικό τζίρο και αντιπαθητικό φινάλε οι θεσμικοί ειδοποίησαν πως μπορούν να κλαδέψουν περίπου τρεις μονάδες από τον ΓΔ στις δημοπρασίες, με τζίρο σε αυτές 8 εκατ. ευρώ έναντι 56 εκατ. τζίρου των ελεύθερων συναλλαγών. Με τις διεθνείς αγορές σε αναζήτηση ρεκόρ βίου παρά την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, που τις οδηγούν οι εξελίξεις στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του κόσμου των ΗΠΑ, οι επενδυτές στο Αθηναϊκό χρηματιστήριο κινούνται μεταξύ επιφυλακτικότητας και τάσης φυγής από το ρίσκο. Συμπληρώθηκε η πέμπτη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση υπογραμμίζοντας το “ανομολόγητο”. Οι ισχυροί θεσμικοί λειτουργούν όπως στις περιόδους που θεωρούν πως σημειώθηκε τοπική κορυφή. Αυτή ήταν η κορύφωση της αγοράς την περασμένη Δευτέρα.

 

Οι εγχώριοι αναλυτές με αισιόδοξες προσδοκίες λιγοστεύουν και ως καλύτερη περίπτωση θα θεωρηθεί αυτή της συσσώρευσης. Η Beta Sec εκτιμά: “Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και τις προοπτικές για τις μεγάλες Βιομηχανίες και Εμπορικές Εταιρείες, τα αυξημένα, σε επίπεδα ρεκόρ, κρούσματα της πανδημίας, μπορεί να αυξήσουν την επιφυλακτικότητα στην Αγορά. Η συσσώρευση είναι μάλλον το επικρατέστερο σενάριο”. Η Merit Sec.  μεταξύ άλλων επισημαίνει “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 904 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 910 και 904 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες. Καλά αποτελέσματα 3ου τριμήνου του ΟΤΕ που έδειξαν ότι η Διοίκηση θα πετύχει τον στόχο για προσαρμοσμένο FCF €575 εκατ. περίπου το 2021. Η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην αποτελεσματική διαχείριση του κόστους, ενώ ο καθαρός δανεισμός συνέχισε να μειώνεται.

 

Το κλείσιμο χθες στις 910,63 μονάδες έκλεισε πάνω σε μια στήριξη που αναγνωρίζεται από την αγοραία συναίνεση. Αλλά στις 17:00 τον είχανε οδηγήσει οι ελεύθερες συναλλαγές στις 913,31 μονάδες ωστόσο οι δημοπρασίες λειτούργησαν καθοριστικά και υπέρ της καθόδου. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, TITC, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΣΑΡ. Η ποικιλία των blue chip στα οποία ασκήθηκαν πιέσεις ως το πέρας υπογραμμίζει τη γενίκευση του ενδιαφέροντος για ξεφόρτωμα των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Υπενθυμίζεται ότι από χθες οι μετοχές του ΟΤΕ, ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το έκτακτο μέρισμα χρήσεως 2021, €0,252068 ανά μετοχή, (καθαρό ποσό: €0,2394646 ανά μετοχή). Να σημειωθεί ότι η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 14,91 ευρώ (-1,19%), αλλά ανέκαμψε αισθητά στην συνέχεια και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 15,21 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 0,80%.

 

Με τη συμπλήρωση 15 εκατ. ευρώ στον τζίρο, στις 12:32, ο ΓΔ εμφάνιζε οριακές απώλειες, αφού το επενδυτικό κοινό της Αθηναϊκής αγοράς είχε τοποθετήσει τον μέσο όρο σε βαγόνι ενός rollercoaster που τον πήρε από τις 914,2 μονάδες και σε 23 λεπτά τον έφερε στις 909,88. Παγώνοντας τις προσδοκίες των αισιόδοξων, που έβλεπαν πιθανή την επιστροφή της ανόδου με βάση την εικόνα των ευρωπαϊκών και των περισσότερων ασιατικών χρηματιστηρίων. Αντί αυτού, οι πιέσεις σε περίπου 15 blue chip και τα μικρά κέρδη των λιγότερων από 7 ανοδικών έφεραν την “απειλητικότατη”, τεχνικά διάτρηση της ζώνης στήριξης στις 910 – 913 μονάδες. Αλλά τότε ήταν που έσπευσαν να μαζέψουν την προσφορά οι ισχυροί θεσμικοί και σε 15 λεπτά, ο ΓΔ είχε ξεπεράσει τις 912 μονάδες. Η επόμενη κορύφωση  έγινε στις 11:37 στις 913,2 μονάδες, ενώ στις 12:35 η κορυφή είχε αντικατασταθεί από τις 913,8. Έτσι αποτέλεσε φυσική συνέχεια η εμφάνιση τιμών που αντιστοιχούσαν σε θετική μεταβολή του ΓΔ, χωρίς αισθητή απομάκρυνση από τις 914 μονάδες μετά τις 12:44 με κλείσιμο την Παρασκευή στις 913,94.

 

Ακόμα μια άνευρη και “πονηρή” συνεδρίαση προκαλούσε τους εγχώριους παράγοντες που έψαχναν για τα αίτια της χαμηλής εμπιστοσύνης, στις προοπτικές της αγοράς, από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών. Οι πιέσεις στη διάρκεια των δημοπρασιών κλιμακώθηκαν, με επιδείνωση της τελικής εικόνας. Ενώ όσα αναφέραμε πιο πάνω, αντιστοιχούσαν σε μια πτωτική ψευδοσυσσώρευση που έδειξε τα δόντια της στο φινάλε.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street παρά τα ισχυρά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών της Federal Reserve της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στις 30,9 μονάδες, από 19,8 ένα μήνα νωρίτερα.

 

Στο μεταξύ σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα υποχρεωθεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,62%. Το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ που αγόραζε πλέον 1,1371 δολάρια.

 

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,04% ή 12,86 μονάδες στις 36.087,45, ο S&P 500 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 4,682,80 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,04% στις 15.853,85. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+5,5%) και Chevron (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,8%) και Amgen (-1,1%).

 

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Tesla (-2%). Ο Έλον Μασκ έκλεισε την εβδομάδα πουλώντας συνολικά μετοχές της εταιρείας αξίας 6,9 δισ. δολαρίων. Είναι το 4% των μετοχών που κατέχει άμεσα και λιγότερο από το 3% συμπεριλαμβανομένων όλων των δικαιωμάτων που διαθέτει για την αγορά πρόσθετων μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των 3,5 εκατ. μετόχων το 58%, που ψήφισαν με δημοσκόπηση στο Twitter για το αν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών που έχει στην εταιρεία, δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μία τέτοια πώληση.

 

ΕΥΡΩΠΗ

 

Στα 7,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης στον Σεπτέμβριο, από 24,1 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών ήταν 0,5 δισ. ευρώ, από 23,7 δισ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν 209,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ενισχύθηκαν κατά 21,6% ετησίως, φτάνοντας στα 202,0 δισ. ευρώ.

 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των επίμονων σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού. Σε ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε: «Αν και η διάρκεια των περιορισμών προσφοράς είναι αβέβαιη, είναι πιθανό να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες και σταδιακά να χαλαρώσουν το 2022».

 

Ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε +0,35% στις 488,43 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,05% στις 7.351,86 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο+ 0,34% στις 16.148,64 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,53% στις 7.128,63 μονάδες.

 

ΧΑ

 

Με ταλαντώσεις διαρκείας, γύρω από τις 911 μονάδες, πτώση -0,36%, με άνοδο διεθνώς

Αποτύπωσαν τη διάθεση να συνεχίσουν ανοδικά τα χρηματιστήρια του ευρώ με απώλειες σε Ζυρίχη και Λονδίνο. Αλλά ανοδικά άνοιξε και συνέχισε εκτός του Nasdaq στην πρώτη ώρα η Wall Street.

  • Ο τζίρος εδώ, προσεγγίζοντας  τα 62,9 εκατ. ευρώ ήταν ελαφρά χαμηλότερος από της Παρασκευής 12/11 και κατώτερος από  τα 71,1 εκατ., τον μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας 
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 909,88 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας και ορίστηκε στις 10:54 πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας συναλλαγών το ανώτερο οι 914,48 σημειώθηκε επίσης στο πρώτο μέρος στις 12:49 και ήταν οι 914,48 μονάδες
  • Υπήρξε κίνηση με σκαμπανεβάσματα γύρω από τις 912 μονάδες από τις 13:15 ως το τέλος σχεδόν για το  δεύτερο μέρος  που πήγε τον ΓΔ από τις 911,2 στις 913,3 μονάδες ένα σημαντικό διάστημα πλάγια κίνησης. 
  • Με μια απότομη άνοδο από τις 16:44, ο ΓΔ από τις 911,89 οδηγήθηκε στις 17:00 στις 913,31 για να κλείσει με τις δημοπρασίες λόγω εκτίναξης των πιέσεων σε ορισμένα blue chip στις 910,63.
  • Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 55/47, υπογράμμισε το στόχο (για ρευστοποιήσεις στα κερδισμένα blue chip του δεκάμηνου) της σημερινής δεύτερης στη σειρά σχεδόν μονίμως πτωτικής ψευδο-συσσώρευσης, ενώ στον FTSE25 υπερτερούσαν οι πτωτικές 19 έναντι 4 ανοδικών

 

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά εκτός των Κινεζικών αλλά τα ευρωπαϊκά κυρίως ελαφρά ανοδικά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης, παρά την επιφύλαξη των επενδυτών από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και την ισχυροποίηση του δολαρίου. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών ήταν ανοδική αποφασιστικά για όλους τους βασικούς δείκτες καθώς οι  Dow Jones  και οι S&P500 και  Nasdaq εμφάνιζαν σταθερά κέρδη. Αυτά, δεν επηρέασαν τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν πτωτικό, σε αρνητικό πεδίο και με τις δημοπρασίες ήρθε η σχεδόν μέγιστη τελικά πτωτική μεταβολή.

 

 

Γενική εικόνα

 

 Έτσι στην αγορά της Αθήνας μετά τις 10:30 με άνοιγμα στις 914,13 ξεκίνησε η αναζήτηση για το κατώτερο μέρας ως τις 10:54 που σημειώθηκαν οι 909,88 μονάδες, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά, η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας. Εμφάνισε λοιπόν άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 0,20 μονάδες. Με ένα καθοδικό κύμα  έφθασε στις 10:54 στις 909,88 μονάδες και εισήχθησαν εντολές που τον οδήγησαν σε ανοδική κίνηση με ανώτερο τις 914,48 μονάδες στις 12:49 και ο ΓΔ κατηφόρισε ως τις 911,2 στις 15:24. Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσέγγιζε τις 913,5 μονάδες, και για την ακρίβεια σταμάτησε στις 913,31 στις 17:00. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από σταθερή διάθεση για ρευστοποιήσεις σε αρκετά, πάνω από 10, blue chip, με επίκεντρο των πιέσεων τις ΕΕΕ ΜΟΗ ΜΥΤΙΛ, τις ΕΤΕ ΑΛΦΑ από τις Τράπεζες και μέτριες πιέσεις ασκήθηκαν ΤΙΤC  ΑΔΜΗΕ. Αλλά υπήρχε ασθενής διάθεση για αγορά θέσεων σε λιγοστά blue chip, όπως ΔΕΗ ΕΛΧΑ ΤΕΝΕΡΓ και ΟΤΕ.

 

Η αγορά εμφάνισε τάση διαφορετική από αυτή  που εμφάνιζαν τα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαρκώς. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές, με μόνιμα θετικό το πρόσημο ορισμένων. Κάτι επιδείνωσε τη διάθεση των επενδυτών παγκοσμίως μετά τις 16:30. Εδώ, το διάγραμμα του ΓΔ αποτύπωσε κίνηση καθαρής πτώσης με μικρή κλίση. Πάλι σήμερα έκανε αίσθηση το ενδιαφέρον για την ΔΕΗ με ημερήσιο τζίρο καθαρών συναλλαγών 28,050 εκατ. ευρώ. Ενώ ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες -0,70%.  Οι αγορές της Ευρώπης χωρίς να αλλάζουν πρόσημο στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών βρίσκονται κατά πλειονότητα με οριακά κέρδη. Οι επενδυτές πιθανά να επηρεάστηκαν όταν διαπιστώθηκε η εξάντληση σε σύντομο διάστημα της ανοδικής δυναμικής στις αγορές της Νέας Υόρκης.

 

Αριθμητικά δεδομένα της συνεδρίασης

 

Οι επενδυτές με σχετικά ικανοποιητικό για την εποχή και μέτριο για τη βδομάδα τζίρο, και χαμηλής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 910,63 από 913,94 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -0,36% ή 3,31 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 62,874 από 67,142 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 3,828 από 4,782 εκατ. ευρώ, και ο ΟΤΕ απασχόλησε 1,456 εκατ. ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ 1,033 εκατ. ευρώ, η ΜΟΗ 554.588 ευρώ, η ΑΔΜΗΕ  482.375 ευρώ, και η ΕΥΔΑΠ 302.000 ευρώ

 

 

Τη διακύμανση (4,60 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:54 και ήταν οι 909,88 από 913,94 μονάδες την Παρασκευή, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 12:49 και ήταν οι 914,48 από 922,52 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 47 από 49 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 55 από 57 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,202 από 65,450 δις ευρώ την Παρασκευή.

 

Οι συναλλαγές προκάλεσαν χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,36% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,12%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 587,31 με απώλειες -1,21% με ανώτερο το επίπεδο των 594,77 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 587,63 μονάδων (+0,05%) και των 583,22 (-0,70%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 584,63 (-0,46%) και τελικά τον οδήγησαν στις 583,22 με απώλειες -0,70%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 9,688 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,95%) απασχόλησε 3,022 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,57%) 3,894 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,42%) 771.262,14 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,63%) 1,987 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,48% στις 2192,20 από 2202,72 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  11 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,01%.

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Η πτωτική δυναμική έφερε επιστροφή στην υστέρηση των ΣΜΕ έναντι του FTSE25

Στην εξέλιξη της εβδομάδας εκπνοής οι traders συνηθίζουν να δίνουν στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς τιμές κοντά στο κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη ενώ στα ΣΜΕ της επόμενης σειράς αποτυπώνουν τις προσδοκίες για την βραχυπρόθεσμη τάση. Είχαμε λοιπόν κλείσιμο του 25άρη στις 2192,2 μονάδες, και το ΣΜΕ Δεκεμβρίου έκλεισε στις 2186,25 με υστέρηση έξη μονάδων που αποτελεί την έκφραση της προσδοκίας για συνέχιση της καθοδικής δυναμικής.

 

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο, από τις 12:51 για 5 λεπτά ενώ πριν και μετά σε αρνητικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,26 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 10,52 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2203,04 μονάδες, ήρθε στις 12:55. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:54 και ήταν οι 2191,46. Το κλείσιμο στις 2192,20 από 2202,72 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,48% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,989 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 15/11.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 428 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2203,75 μονάδες, κατώτερο στις 2189,75 και τελευταίες πράξεις στις 2189,75, με κλείσιμο στις 2195,00 από 2198,25 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3435 από 3652. Επίσης άλλαξαν χέρια 228 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2200,75 μονάδες κατώτερο τις 2188,25 τελευταίες πράξεις στις 2188,50 και κλείσιμο στις 2186,25 από 2196,75 μονάδες και ανήλθαν στις 486 από 294 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 20 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου στις 2192,75 μονάδες με κλείσιμο στις 2187,00 μετά από 14 συνεδριάσεις χωρίς συναλλαγές.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά ενισχύθηκαν ελαφρά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 90 συμβόλαια την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 5 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 584,00 από 588,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

 

Από το σχόλιο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη ξεχωρίσαμε: Ο Τραπεζικός δείκτης, μερικώς “τραυματισμένος” από την Εθνική, που δεν κατάφερε να γίνει η 3η Ελληνική Τραπεζική συμμετοχή στους δείκτες της Morgan Stanley, χρειάζεται και πάλι μία κατοχύρωση των 600 μονάδων, αν θέλει να δοκιμάσει νέα υψηλά.

 

Το 2022 θα είναι η χρονιά που θα απελευθερωθούν σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολλά μεγάλα projects είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, περιμένοντας το σινιάλο, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική Οικονομία. Τα πακέτα φαίνεται να αποδεσμεύονται κάπου στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Στον τομέα της Πληροφορικής και στην Ενέργεια, η Αγορά έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλεί σημαντικές κινήσεις.

 

Έτσι λοιπόν οι Ξένες άμεσες επενδύσεις, παράλληλα με τις Δημόσιες επενδύσεις, περιμένουν το “άνοιγμα της κάνουλας” από τον Τραπεζικό κλάδο, για να τραβήξουν όσο πιο πολύ μπορούν το “άρμα” της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 1006 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 108.659 από 108.465 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4773 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,61 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 37.001 από 32.972.

Της ΕΥΡΩΒ με 313 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,938 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.413 από 26.306.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 282 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,45 ευρώ και 27.883 από 27.644 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 2259 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 164 ΣΜΕ της ΜΟΗ,  και τα 148 ΣΜΕ του ΟΤΕ.

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 150.000 συμβόλαια για την ΑΛΦΑ, τα 12.000 για την ΤΕΝΕΡΓ, τα 1814 για τον ΟΤΕ, στα 1000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  και από 500 για ΟΠΑΠ και ΤΙΤC.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων συμβούλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης 

 

“Η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI κλείδωσε την εισροή παθητικών κεφαλαίων στον τίτλο και συνεπώς την απορρόφηση μέρους της προσφοράς που ενδεχομένως εκδηλωθεί, αύριο 16 Νοεμβρίου, όταν παράλληλα με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 150.000.000 νέων μετοχών της Επιχείρησης, η μετοχή της θα γίνει το έκτο Ελληνικό Μέλος του Παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη.

 

Το “rotation” δείχνει να συνεχίζεται, με τους αγοραστές και τους πωλητές να παίζουν παιχνίδια στρατηγικής στο ταμπλώ. Όλα δείχνουν ότι Θεσμικά Ξένα χαρτοφυλάκια επιστρέφουν σε κλάδους που είχαν πιεστεί λόγω Covid, με πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΕΛΠΕ.

 

Μένουν 2 εβδομάδας για το κλείσιμο των βιβλίων του έτους για τους Ξένους, με τους διαχειριστές να θέλουν να συντηρήσουν, αν μη τι άλλο, τις αποδόσεις τους στο κλείσιμο του μήνα.

 

Η 30η του μήνα είναι επίσης και η ημερομηνία εκείνη που τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι δείκτες MSCI, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον τζίρο στην Αγορά. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ είναι ο τρίτος τίτλος για φέτος που μπαίνει στον δείκτη.

 

Το μόνο αρνητικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το timing, μιας και η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φάση από τους υπόλοιπους.

 

Παρόλα αυτά, αν κάποιος σκεφτεί μετοχές που πέτυχαν στη διάρκεια της κρίσης και ήδη έχουν καταφέρει να είναι κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, θα καταλάβει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Οικονομία, συνεπώς και στο Χρηματιστήριο.

 

Άλλωστε πιθανότατα το 2023 να είναι μία χρονιά που θα είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα γεγονός, που μπορεί να προσελκύσει σημαντικά νέα κεφάλαια και να μας αποτιμηθούμε επί ίσοις όροις με άλλες Οικονομίες.

 

Ο Τραπεζικός δείκτης, μερικώς “τραυματισμένος” από την Εθνική, που δεν κατάφερε να γίνει η 3η Ελληνική Τραπεζική συμμετοχή στους δείκτες της Morgan Stanley, χρειάζεται και πάλι μία κατοχύρωση των 600 μονάδων, αν θέλει να δοκιμάσει νέα υψηλά.

 

Το 2022 θα είναι η χρονιά που θα απελευθερωθούν σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολλά μεγάλα projects είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, περιμένοντας το σινιάλο, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική Οικονομία. Τα πακέτα φαίνεται να αποδεσμεύονται κάπου στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Στον τομέα της Πληροφορικής και στην Ενέργεια, η Αγορά έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλεί σημαντικές κινήσεις.

 

Έτσι λοιπόν οι Ξένες άμεσες επενδύσεις, παράλληλα με τις Δημόσιες επενδύσεις, περιμένουν το “άνοιγμα της κάνουλας” από τον Τραπεζικό κλάδο, για να τραβήξουν όσο πιο πολύ μπορούν το “άρμα” της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί έξω “λεφτά υπάρχουν” και ψάχνουν να βρουν την αφορμή και την πίστη για να εισρεύσουν σε επενδύσεις, προσδοκώντας να βρουν αποδόσεις και να κερδίσουν τον πληθωρισμό, που έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του. Όσο δεν βλέπουμε υπερβολές στην Αγορά δεν φοβόμαστε ιδιαίτερα, καθώς το Χ.Α. δημιουργεί συνεχώς νέα επίπεδα, με νέους επενδυτές”.

 

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ήταν ως επί το πλείστον χαμηλότερα σήμερα Τρίτη 16/11 με εξαίρεση την αγορά του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ, καθώς η ανακούφιση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας υποστήριξε το θετικό κλίμα εκεί. Οι επενδυτές παρακολουθούσαν επίσης στενά μια σημαντική συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping. Ο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ άνοιξαν θερμά τις συνομιλίες τους, με τους δύο ηγέτες να τονίζουν την ευθύνη τους προς τον υπόλοιπο κόσμο να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:45 ώρα Ελλάδας σημείωνε άνοδο 0,25% στις 657,91 σε υψηλό 2-1/2 εβδομάδων, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε 0,11%.

Οι αγορές στην Ασία αυτή την εβδομάδα ανταποκρίνονται στα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, και στην κατάσταση στην αγορά ακινήτων στην ηπειρωτική χώρα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει απώλεια εμπιστοσύνης σε ορισμένους κατασκευαστές και η κυβέρνηση έχει βγει πιο δυναμικά για να διασφαλίσει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού προστατεύονται», είπε ο David Chao της Invesco.

Τα κινεζικά blue chips με τον δείκτη τους CSI300 κέρδιζαν στις 8:50 δική μας ώρα 0,07% ενώ στο πρώτο μέρος είχαν κέρδη της τάξης του +0,4% και ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 1,07%, βοηθούμενος από τις μετοχές ακινήτων

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, του S&P 500 e-minis σημείωσαν στις 5:00 το πρωί δική μας ώρα άνοδο +0,11% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq σημείωσαν άνοδο +0,17%. Αλλά μετά τις 8:00 η μεταβολή τους είχε γίνει οριακά πτωτική.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα