Γέλεν: Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει όταν ελεγχθεί η πανδημία

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 11:06
UPD:11:08
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ο έλεγχος του Covid-19 ήταν το κλειδί για τον περιορισμό του πληθωρισμού, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να σταματήσει τις αυξανόμενες τιμές που εκτροχιάζουν την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ και τη νομοθετική ατζέντα του προέδρου.

«Η πανδημία έχει βάλει πλάνα για την οικονομία και τον πληθωρισμό», είπε η Γέλεν, μιλώντας στο CBS.

«Και αν θέλουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, νομίζω ότι το να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο ενάντια στην πανδημία είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε».

Η μάχη με τις αυξανόμενες τιμές έχει γίνει το επίκεντρο της οικονομικής ομάδας του Μπάιντεν. Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 6,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τη ταχύτερη άνοδό του από το 1990.

Η Γέλεν είπε ότι πολλοί εργαζόμενοι παρέμειναν επιφυλακτικοί σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης του ιού στον χώρο εργασίας τους και περιέγραψε τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις από τους καταναλωτές που σχετίζονται με το lockdown και τα νέα πρότυπα εργασίας εξ αποστάσεως. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένει ότι οι αυξήσεις στις τιμές αγαθών όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και η βενζίνη θα μειωθούν έως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, εάν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπαθούν να περιορίσουν τις πιέσεις στις τιμές διερευνώντας τρόπους για να αμβλυνθούν ορισμένα από τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, από ελλείψεις ημιαγωγών έως καθυστερήσεις στα λιμάνια, που αυξάνουν το κόστος. Ο Μπάιντεν μίλησε αυτή την εβδομάδα με μεγάλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Target, για να συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές.

Η κ. Γέλεν παραδέχτηκε ότι η κατάργηση των δασμών της εποχής Τραμπ από τις κινεζικές εισαγωγές «θα έκανε κάποια διαφορά» στον πληθωρισμό. «Οι δασμοί τείνουν να αυξάνουν τις εγχώριες τιμές», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι «επανεξετάζει» την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο.

Τον περασμένο μήνα, το γραφείο της εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ ξεκίνησε, όπως είπε, «ειλικρινείς» συνομιλίες με εμπορικούς αξιωματούχους του Πεκίνου για να συζητήσουν τη συμφωνία «πρώτης φάσης» που επιτεύχθηκε το 2020. Πολλοί από τους δασμούς του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές παραμένουν σε ισχύ.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μπράιαν Ντις υποστήριξε την Κυριακή ότι το γιγαντιαίο νομοσχέδιο 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κοινωνικές δαπάνες και το κλίμα του Μπάιντεν θα βοηθούσε στον έλεγχο του πληθωρισμού βοηθώντας τις οικογένειες με το κόστος στέγασης και παιδικής μέριμνας, ενώ αντιστάθμιζε τις επενδύσεις του με αυξήσεις φόρων σε εταιρείες και πλούσια άτομα.

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και επηρεάζει τους Αμερικανούς, το χαρτζιλίκι τους και τις προοπτικές τους», είπε ο Ντις.

 Αλλά το νομοσχέδιο των δαπανών του Μπάιντεν έχει δεχθεί πυρά από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες που λένε ότι θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό. Δέχτηκε επίσης επίθεση από τον Τζο Μάντσιν, έναν κεντρώο Δημοκρατικό Γερουσιαστή που κατέχει σημαντική ψήφο σε μια στενά διχασμένη αίθουσα, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες ότι τα μέτρα θα αύξαναν ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Ο Ντις είπε στο ABC News ότι ήταν «σίγουρη» ότι το πακέτο του Μπάιντεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα και θα προχωρήσει στη Γερουσία.

Σε νέο χαμηλό η δημοτικότητα Μπάιντεν

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι μεταξύ των οικονομικών φόβων που έχουν οδηγήσει τη δημοτικότητα του Μπάιντεν σε νέα χαμηλά. Μια νέα δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC την Κυριακή αποκάλυψε ότι το 70 τοις εκατό των Αμερικανών βαθμολόγησαν την οικονομία αρνητικά, συμπεριλαμβανομένου του 38 τοις εκατό που είπε ότι ήταν σε «κακή» κατάσταση. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί κατηγόρησαν τον Μπάιντεν για υψηλό πληθωρισμό.

Η δημοσκόπηση περιείχε ανησυχητικά σημάδια για τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους. Διαπίστωσε ότι εάν αυτές οι εκλογές γίνονταν σήμερα, το 46% των ψηφοφόρων θα υποστήριζε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για το Κογκρέσο, έναντι 43% για τους Δημοκρατικούς.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έρχονται επίσης σε μια περίοδο πιθανής μετάβασης για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς ο Μπάιντεν εξετάζει εάν θα διορίσει εκ νέου τον Τζέι Πάουελ για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος ή θα τον αντικαταστήσει. Την Κυριακή, η κ. Γέλεν αρνήθηκε να ρωτήσει αν υποστήριξε την επανεκλογή του Πάουελ.

«Έχω πει ότι νομίζω ότι ο πρόεδρος Πάουελ έκανε πολύ καλή δουλειά στη διοίκηση της Fed, στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, ιδιαίτερα που προέκυψαν όταν χτύπησε η πανδημία», είπε η Γέλεν. «Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν να επιλέξει κάποιον που είναι έμπειρος και αξιόπιστος και υπάρχει μια σειρά υποψηφίων».

naftemporiki.gr με πληροφορορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα