Amazon Web Services στη «Ν»: Επενδύουμε μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα

Ο Αθανάσιος Πατσάκας, AWS Senior Sales Leader Ελλάδας-Κύπρου, μιλά στη «Ν» για τα εταιρικά σχέδια
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 07:00
UPD:07:17

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέτας Καλαμαρά
[email protected]

Για την παρουσία της Amazon Web Services στην Ελλάδα, τις συνεργασίες της και τις προοπτικές της μιλά στη «N» ο Αθανάσιος Πατσάκας, Amazon Web Services Senior Sales Leader, Greece and Cyprus και δηλώνει πως η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμα σχέδια για την ελληνική αγορά, δρομολογεί επενδύσεις και προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού. 

Μετά το άνοιγμα γραφείου της AWS στην Αθήνα και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη στήριξη Οργανισμών κάθε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων start ups, επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και τη μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος της AWS (AWS Cloud), ακολούθησε το ξεκίνημα της λειτουργίας του περιφερειακού κόμβου Διαστήματος επίσης στην Αθήνα, με στόχο την ανάπτυξη στους τομείς της πολιτικής Διαστήματος, των τηλεπικοινωνιών, των διαστημικών τεχνολογιών, της διαστημικής βιομηχανίας και της εκπαίδευσης. Πρόσφατα η Amazon Web Services ανακοίνωσε τη συνεργασία της και με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει ο κ. Πατσάκας, «τον Ιανουάριο του 2020 δημιουργήσαμε μια τοποθεσία Amazon Cloud Front Edge στην Αθήνα, ενώνοντας την Ελλάδα με το παγκόσμιο δίκτυο της AWS. Φέραμε έτσι προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Amazon CloudFront, το Lambda@Edge, το AWS Shield και το AWS WAF και βελτιώσαμε την ασφαλή παράδοση περιεχομένου στους πελάτες μας στην Ελλάδα πάνω από 50%. Εργαζόμαστε επίσης με την ελληνική κυβέρνηση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας. Θέλουμε να είμαστε μέρος της σημαντικής προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη, παρέχοντας εργαλεία και λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, των πόλεων και των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων- τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, ανακοινώσαμε μαζί με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης την πρόθεση συνεργασίας μας για την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία και προωθούν την καινοτομία, μέσω της χρήσης του AWS Cloud». 

Συνεχείς προσλήψεις

Η AWS έχει χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν τους πελάτες της, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Μέσω του ελληνικού γραφείου παρέχει ακόμη καλύτερη υποστήριξη στους πελάτες της και συμβάλλει στο να καινοτομούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, να καινοτομούν διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας και ασφάλειας. Και προσλαμβάνει σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις λειτουργίες, όσο πιο γρήγορα γίνεται για να υποστηρίξει την ανάπτυξή της. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα: προσλαμβάνει για την κάλυψη πολλαπλών τεχνικών και μη τεχνικών ρόλων συνεχώς.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσάκα, η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμους στόχους για την Ελλάδα. Και όπως λέει «θέλουμε να παρέχουμε τη βάση, μέσω του υπολογιστικού νέφους, για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και ψηφιακής Ελλάδας. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε οργανισμούς και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, να καινοτομήσουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας την ομάδα μας στην Αθήνα και εκπαιδεύοντας τους cloud architects του μέλλοντος».

Αναφορικά με το πoιες είναι οι σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις που θα δούμε να αναπτύσσει μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών της η Amazon Web Services, ο κ. Πατσάκας τονίζει πως «στην AWS επικεντρωνόμαστε στους πελάτες. Το 90% των υπηρεσιών μας καθοδηγείται από τις προτεραιότητες των πελατών μας και το άλλο 10% από πράγματα που ακούμε από πελάτες, ακόμη κι αν δεν διατυπώνονται επακριβώς». Και συμπληρώνει λέγοντας πως η AWS επεκτείνει συνεχώς τις υπηρεσίες της στο cloud και σήμερα διαθέτει περισσότερες από 200 πλήρεις υπηρεσίες, που αφορούν την αποθήκευση και τις βάσεις δεδομένων, τα analytics, τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, την ασφάλεια, την υβριδική, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR και AR), την ανάπτυξη εφαρμογών και πολλά άλλα. «Εκτός από το ότι παρέχουμε το μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών, η AWS διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε αυτές τις υπηρεσίες», επισημαίνει. 

Τομέας Διαστήματος

Ειδικά για τη διαστημική συνεργασία Ελλάδας-AWS για την οικονομία και την ανάπτυξη (G/ASCEnD) στόχος είναι να συνεργαστούν τα υπουργεία και η AWS για την προώθηση της ελληνικής διαστημικής οικονομίας, εστιάζοντας σε προγράμματα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εμπειρία των επαγγελματιών στην ελληνική αεροδιαστημική κοινότητα. Η AWS θα υποστηρίξει την ελληνική κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων σχετικών με το Διάστημα και επιχειρήσεων τεχνολογίας, παρέχοντάς τους πρόσβαση στο πρόγραμμα AWS Activate, το οποίο συνεργάζεται με εκατοντάδες επιταχυντές (accelerators), επενδυτές (angel investors) και εταιρείες παροχής επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital firms) σε όλο τον κόσμο για να παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις δωρεάν AWS credits, τεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση, πόρους κ.ά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα