Μάχη για κληρονομιά 100 εκατ. από Εγνατία και Le Monde

Αναβρασμός μετά την ανάκληση αδειών των δύο ασφαλιστικών
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2007 10:22
UPD:16:21

«ΜΑΧΗ» για την... κληρονομιά των Εγνατία και Le Monde δίνουν οι ασφαλιστικοί όμιλοι, διεκδικώντας μερίδιο από το χαρτοφυλάκιο των δύο εταιρειών, που υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, σε τιμές Εγνατία.

Ο αναβρασμός που προκλήθηκε στην αγορά την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείο Ανάπτυξης και την είδηση περί νέων ανακλήσεων στον κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτου, ήταν μεγάλος. Τα τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, πήραν «φωτιά» και από τις πρώτες συνομιλίες διαφάνηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των Εγνατία και Le Monde, στην περιφέρεια, δεν γνώριζε για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, όταν ο ανταγωνισμός όχι απλώς είχε γίνει κοινωνός των εξελίξεων πριν αυτές συμβούν, αλλά είχε κιόλας προετοιμαστεί για τις επόμενες κινήσεις του.

Αυτός ήταν και ο λόγος που στο... άκουσμα των ανακλήσεων, άρχισαν να... κυκλοφορούν και οι πρώτες προσφορές προς τους πράκτορες των δύο εταιρειών. Οι δυνατοί «παίκτες» του κλάδου πίεσαν και πιέζουν με δελεαστικές προτάσεις, που βέβαια έχουν και την κρυφή τους πλευρά, τις δεσμεύσεις δηλαδή τις οποίες αναλαμβάνουν όσοι πράκτορες τις αποδέχονται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταγραφικές συμφωνίες έχουν ήδη κλειστεί, για το μεγαλύτερο ίσως μέρος του χαρτοφυλακίου των Εγνατία και Le Monde, που αριθμούσε περί τους 350.000 ασφαλισμένους και σε αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Όμως οι πραγματικές συνέπειες αυτών θα φανούν στο μέλλον, τόσο για τους ίδιους τους πράκτορες λόγω των προαναφερόμενων δεσμεύσεων, όσο και για τις εταιρείες, δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν για τη γρήγορη και συνάμα ποιοτική αξιολόγηση ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων με μεγάλο αριθμό συμβολαίων.

Οι προσφορές

Πηγές της «Ν» σχολιάζουν ως άκρως... ενδιαφέρουσα την προσφορά εταιρείας με μεγάλη ιστορία στον κλάδο, που χαρίζει τα χαμένα ασφάλιστρα και χορηγεί έκπτωση 15% επί του επίσημου ασφαλίστρου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο πράκτορας θα διατηρήσει τα συμβόλαια σε ισχύ για τουλάχιστον τρία χρόνια και σε περίπτωση πρόωρης διακοπής τους θα αποζημιώσει οικονομικά την ασφαλιστική, επιστρέφοντας τα ασφάλιστρα τα οποία χαρίστηκαν στον πελάτη.

Μια ακόμη προσφορά από καινοτόμο αυτή τη φορά «παίκτη» της αγοράς, προβλέπει το διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου σε συμβόλαια χωρίς εκκρεμείς ζημιές και σε ζημιογόνα συμβόλαια, και τη μεταγραφή σε αυτόν μόνο των καθαρών από βάρη συμβολαίων, υπό την προϋπόθεση ότι ο πράκτορας θα μεριμνήσει ώστε οι σχετικές συμβάσεις να κλείσουν δύο ετήσιους κύκλους.

Χτυπώντας ευθέως τον ανταγωνισμό, ακόμη ένας όμιλος με εξωστρεφή δραστηριότητα, προτείνει τη χορήγηση έκπτωσης 40% επί του επίσημου ασφαλίστρου και αφού πρώτα υπολογιστούν οι εκπτώσεις που έτσι κι αλλιώς ισχύουν βάσει της επίσημης εμπορικής πολιτική που ακολουθεί.

Τέλος, από τους διαξιφισμούς μεταξύ των εταιρειών δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι εταιρείες χαμηλού κόστους. Δύο εξ αυτών φαίνεται να έχουν μπει πολύ επιθετικά στο... παιχνίδι διεκδίκησης σημαντικού τμήματος του χαρτοφυλακίου των Εγνατία και Le Monde. Η πρώτη, που φημίζεται για τα χαμηλά της ασφάλιστρα, αλλά και για την πρόθεσή της να... κατακτήσει την Πρωτεύουσα, χαρίζει τα χαμένα ασφάλιστρα και προσφέρει προμήθεια 31% (!) σε όποιον πράκτορα μεταφέρει την παραγωγή του σε αυτή.

Όσο για τη δεύτερη, επιλέγοντας διαφορετική στρατηγική προσέγγισης της αγοράς, στρέφει τα... βέλη της εκεί που δεν «κοιτά» την περίοδο αυτή ο ανταγωνισμός. Σε συνεργάτες και πράκτορες άλλων εταιρειών, έχοντας μάλιστα ήδη εξασφαλίσει από την περιφέρεια τρεις νέες συνεργασίες, με χαρτοφυλάκια συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ (!).

Νέες κινήσεις εξυγίανσης

Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις ανακλήσεις των Εγνατία και Le Monde και οι φήμες περί νέων εξυγιαντικών κινήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης άρχισαν πάλι να κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με αυτές, στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει συνέχεια ανακλήσεων. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι το υπουργείο στοχεύει σε τρεις εταιρείες, που επιμένουν σε αθέμιτες τιμολογιακές πολιτικές. Μάλιστα φημολογείται ότι η πρώτη ανάκληση θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου και θα αφορά εταιρεία η οποία απασχόλησε την εποπτική αρχή κατά τους πρόσφατους ελέγχους. Πρόκειται για ασφαλιστική που ήταν στο... κόκκινο και που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κάλυψε υποχρεώσεις της χρήσης 2005. Όσο για τις άλλες δύο, πηγές της «Ν» αναφέρουν ότι το υπουργείο θα ανακαλέσει τις άδειές τους ένα μήνα μετά, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα έχουν καλύψει τα οικονομικά τους ανοίγματα.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα