Ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ινδία

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2007 14:40

Στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης βρίσκεται η συνθήκη για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, όπως και μια συμφωνία για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του P. Chidambaram στο Νέο Δελχί.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και στον τουρισμό, όπου η μεσαία τάξη της Ινδίας πλέον ταξιδεύει πολύ και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τουριστικός προορισμός.

Επίσης, ανέλυσε τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αυτή, η οποία, όπως είπε, προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη. «Ήδη, η ινδική οικονομία γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, διότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ακόμα στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ινδία», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Οικονομίας θα δώσει αύριο, Παρασκευή 9-2-2007 και ώρα Ελλάδας 11.30, συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από την ιστοσελίδα του ΥΠ.ΟΙ.Ο. (www.mnec.gr ).

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αλογοσκούφη στο Νέο Δελχί σε εκδήλωση με θέμα: «Ελλάδα: Πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»:

«Βρίσκομαι με ιδιαίτερη χαρά στην Ινδία:

Μια χώρα με έναν πολύ παλιό πολιτισμό.

Μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία με μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Ινδίας έτρεφαν πάντα αμοιβαίο θαυμασμό για τον πολιτισμό τους, παρά την απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες. Στο σημερινό παγκόσμιο χωριό, η απόσταση επιτέλους δεν είναι απαγορευτική. Μπορούμε να επισκεφθούμε ο ένας τον άλλον, όσο ποτέ άλλοτε. Μπορούμε να συνεργασθούμε στον χώρο των επιχειρήσεων. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε τον κόσμο μας ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέρος.

Είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπει κανείς ότι οι επιχειρηματικές και οικονομικές μας σχέσεις ενισχύονται καθημερινά. Πιστεύω, ωστόσο, ότι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα. Μπορούμε να αυξήσουμε το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό. Μπορούμε να συνεργασθούμε ακόμα πιο στενά σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων για να αξιοποιήσουμε περαιτέρω αποτελεσματικά τα οφέλη της παγκόσμιας οικονομικής ολοκλήρωσης.

Η ελληνική αποστολή περιλαμβάνει πολλούς διακεκριμένους Έλληνες επιχειρηματίες. Γνωρίζω ότι μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς. Η Ινδία προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για τα ελληνικά προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν πολλά να προσφέρουν στην ινδική οικονομία. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας πολύτιμος εταίρος για τις ινδικές επιχειρήσεις που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ευρωπαϊκή αγορά – και ιδιαίτερα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη γίνεται μια πιο ομοιογενής, πιο ολοκληρωμένη αγορά. Μετά και από την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα, για αυτήν την περιοχή των 140 εκατομμυρίων υπάρχει ένας μόνον δρόμος. Αυτός της στενότερης οικονομικής συνεργασίας, της ταχύτερης ανάπτυξης, του υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, των πιο αποτελεσματικών αγορών.

Η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προσφέρει έτσι συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για τις ινδικές εταιρείες που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή αυτή. Η Ελλάδα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 25 χρόνια, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους επενδυτές:

o Μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε 3.600 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

o Μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο τραπεζών – με περισσότερα από 1.000 υποκαταστήματα -, το οποίο λειτουργεί καταλυτικά στις οικονομίες των γειτόνων μας.

o Μπορεί να αξιοποιήσει τη στρατηγική μας γεωπολιτική θέση ως κέντρο για το διαμετακομιστικό εμπόριο, αλλά και τις εξελιγμένες υποδομές που διαθέτουμε και δημιουργούμε, για να προωθήσει τα προϊόντα του στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Ν.Α. Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι,

Μετά από δυόμισι χρόνια συνεπούς εφαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε έχουν οδηγήσει σε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες.

Η οικονομία μας μετασχηματίζεται σε μια δυναμική, ανοικτή και σαφώς πιο ανταγωνιστική οικονομία. Γίνεται ακόμη πιο φιλική για την επιχειρηματικότητα, ακόμη πιο ευνοϊκή για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Και ως άμεσο αποτέλεσμα, μέσα στην περασμένη χρονιά οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας δεκαπλασιάστηκαν. Έφθασαν στο 2% του ΑΕΠ – σε 4 δις ευρώ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2006.

Ένα σημαντικό βήμα ήταν η είσοδος της Credit Agricole, μιας τράπεζας με σημαντική διεθνή παρουσία, στο τραπεζικό μας σύστημα τον περασμένο Αύγουστο με την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Επιπλέον η είσοδος μιας μεγάλης γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας με την εξαγορά της ¶λφα Ασφαλιστικής, αποτέλεσε σημαντικό γεγονός. Εξίσου σημαντικό είναι το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον πολλών ξένων επιχειρήσεων σε κλάδους όπως είναι τα ορυχεία, η ενέργεια, η αξιοποίηση ακινήτων και ο τομέας των υπηρεσιών. Όλα τα παραπάνω συνιστούν σαφείς ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία σημειώνει μεγάλη πρόοδο.

Από τη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας τον Μάρτιο του 2004, είχαμε να αντιμετωπίσουμε:

o Μια παρατεταμένη περίοδο επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας,

o Επίμονα και υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, και, ως αποτέλεσμα, ένα αυξανόμενο δημόσιο χρέος,

o Βαθιά ριζωμένες διαρθρωτικές ανισορροπίες, και

o Υψηλή ανεργία.

Σήμερα, θα παρατηρήσει κανείς ότι πολλά αλλάζουν. Η οικονομία μετασχηματίζεται:

o Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά. Τα ελλείμματα μειώθηκαν. Το έλλειμμα ήταν στο 7,8% του ΑΕΠ το 2004. Μειώθηκε στο 2,6% το 2006. Και αναμένεται να μειωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ εφέτος.

o Τονώσαμε τις επενδύσεις μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων είναι σήμερα στο 25% από 35% το 2004. Παράλληλα, δημιουργήσαμε σημαντικά επενδυτικά κίνητρα στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2005.

o Βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές και ο τουρισμός αυξάνονται ταχύτερα από το ονομαστικό ΑΕΠ και οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη.

o Ενισχύσαμε τον ανταγωνισμό –και ειδικά στο τραπεζικό σύστημα- μέσα από την εφαρμογή ενός στοχευμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και απελευθέρωσης της οικονομίας.

o Βελτιώσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως δείχνει και η πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά από τον Ιούλιο του 2005.

o Και ως άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνεται και η απασχόληση αυξάνεται. Ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 4,2% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2006, από 3,7% το 2005. Αναμένουμε έτσι ότι για ολόκληρο το 2006 θα ξεπεράσει το 4%, υψηλότερα από το 3,8% που είχαμε αρχικά εκτιμήσει. Με την οικονομική πολιτική μας αποτρέψαμε τον κίνδυνο να υπάρξει ύφεση ή επιβράδυνση στην οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ανεργία μειώθηκε και βρίσκεται στο 8,3% σε σχέση με 11,3% στις αρχές του 2004.

Η Ελλάδα σήμερα κοιτά μπροστά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Μέσα στο πλαίσιο των σημαντικών προσπαθειών που γίνονται, η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις. Είναι έτοιμη να συμβάλει και να συμμετάσχει στις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα.

Η Ελλάδα εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Μια περιοχή σχεδόν 250 εκατομμυρίων κατοίκων. Το μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνονται σημαντικά. Οι επιχειρήσεις μας ενισχύουν τη θέση τους. Γίνονται μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές. Επενδύοντας κανείς στην Ελλάδα, συμμετέχει στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή. Συνεργαζόμενες με τις ελληνικές, οι ινδικές επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε μια περιοχή που θα παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός επιχειρηματικός εταίρος για όλους όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην οικονομική πρόοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αποκτήσουν παρουσία στην περιοχή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα