Το ελληνικό πέρασμα στην Ινδία

Ενδιαφέρον για αύξηση των εξαγωγών, και για μικτές επιχειρήσεις
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2007 16:41

Πρόσκληση προς τους Eλληνες και Ινδούς επιχειρηματίες να συνεργαστούν στον εμπορικό, και τουριστικό τομέα και στον τομέα επενδύσεων απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/08/1299253.htm .

Σε συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Π. Σινταμπαράμ συζητήθηκε το περιεχόμενο δύο συμφωνιών, για την προώθηση των επενδύσεων και για την αποφυγή διπλής φορολογίας, καθώς και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, όπως ανάφερε ο κ.Αλογοσκούφης. Θεωρούμε ακόμα, δήλωσε ο υπουργός, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και στον τουρισμό, αφού η μεσαία τάξη της Ινδίας ταξιδεύει πολύ και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τουριστικός προορισμός.

Προσδοκίες Ελλήνων επιχειρηματιών

Πραγματοποιούνται περίπου 300 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών στο πλαίσιο της αποστολής στην Ινδία, για δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των μικτών επιχειρήσεων των δομικών υλικών, των προϊόντων ορυχείου, των φαρμακευτικών προϊόντων, των γραφικών τεχνών, των επενδυτικών υπηρεσιών, του αλουμινίου, των καλλυντικών, του ενδύματος και φυσικά του κλάδου των τροφίμων και των ποτών.

Στον τομέα των επενδύσεων εκτιμάται ότι υπάρχουν για τους Ελληνες επιχειρηματίες δυνατότητες στους τομείς της ενέργειας των ναυπηγοκατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και του λογισμικού, των φαρμακευτικών προϊόντων και των έργων υποδομής.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για την αγορά της Ινδίας (δεύτερη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως με 1,1 δισ. άτομα) είναι αυτονόητο, αφού η χώρα αυτή "ανοίγεται" όλο και περισσότερο στη διεθνή αγορά και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της προσεγγίζει το 10%. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών αυξάνεται σταθερά την τελευταία πενταετία και το 2005 ανήλθε σε 349,7 εκατ. ευρώ, αν και αντικατοπτρίζει κυρίως την αυξητική τάση των εισαγωγών μας από την Ινδία. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα στο ύψος των 367,7 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο του ινδικού πληθυσμού περίπου το 20% χαρακτηρίζεται πολύ πλούσιο ή πλούσιο και το ήμισυ του ποσοστού αυτού σταδιακά υιοθετούν το δυτικό καταναλωτικό πρότυπο. Ωστόσο, η διείσδυση ελληνικών προϊόντων στην ινδική αγορά δεν είναι εύκολη υπόθεση, και λόγω απόστασης, άρα μεταφορικού κόστους. Ο ΟΠΕ προγραμματίζει άλλες πέντε επιχειρηματικές αποστολές στην Ινδία, στο εγγύς μέλλον αλλά και διοργάνωση ελληνικών συμμετοχών σε εμπορικές εκθέσεις στην Ινδία.

Αύριο, αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου συνδέμου της Ινδίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα