Market Beat: Με μετριοπαθή αισιοδοξία το φινάλε μιας πιθανά ανοδικής εβδομάδας

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 09:04
UPD:09:05
  • Η ΔΕΗ προστίθεται στις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ  που μετέχουν στον δείκτη MSCI Standard. Ταυτόχρονα από τον δείκτη Small Cap διαγράφεται ο ΟΛΠ.
  • Οι τιμές των μετοχών παγκόσμια σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε περισσότερο από ένα μήνα την Τετάρτη, μετά από μια εκπληκτικά ισχυρή μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 6,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 1990.
  • Ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν ότι το τρέχον κύμα ανόδου των τιμών λόγω των χρόνιων περιορισμών στην προσφορά παγκόσμια θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ισχύ από ότι ήλπιζαν πολλοί, εξίσου πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πληθωριστική πίεση τελικά θα αμβλυνθεί, αντί να ενισχυθεί.
  • Οι τιμές των ασιατικών μετοχών σημείωσαν άνοδο σήμερα καθώς το σοκ από μια εκπληκτικά ισχυρή μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ υποχωρεί, με τους επενδυτές να ελπίζουν τώρα ότι οι χειρότερες αυξήσεις τιμών είναι πιθανό να τελειώσουν σύντομα.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άνοδο, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 1,9 μονάδες βάσης στο 1,572% την Παρασκευή μετά από αργία της αγοράς την Πέμπτη.
  • Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό αφού η ισχυρή μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Fed θα σφίξει τη νομισματική πολιτική γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν  προηγουμένως.
  • Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 917,80 μονάδες με μεταβολή -0,03% ή 0,26 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 69,520 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 12,810 εκατ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το χρηματιστήριο προεξοφλεί και χθες, όταν στο κλασικό πλέον rebound του δεύτερου μέρους η ζήτηση εκτόξευσε τον ΓΔ σε επίπεδα άνω του κλεισίματος της Τετάρτης, πλάκωσε η… πυροσβεστική. Σε ακριβώς πέντε λεπτά από τις 918,21 τον κατέβασαν στις 915,8 μονάδες. Οι ισχυροί θεσμικοί δήλωσαν μέσω του ταμπλό το “ψυχραιμία παιδιά  δεν ήρθε ακόμα η ώρα”. Αλλά αυτό το U, που χθες είχε την δεξιά πλευρά ψηλότερη από την αρχική, αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Η αισιοδοξία που αναδύεται στα σχόλια των αναλυτών δεν θα μπορούσε να είναι κραυγαλέα. Καθώς αφορά σε προσδοκίες που το ταμπλό της αγοράς της Αθήνας διέψευσε πολλές φορές, σε περιόδους συντονισμένης ανόδου  των διεθνών χρηματιστηρίων. Τώρα είναι δεδομένη η ευαισθησία των θεσμικών επενδυτών παγκόσμια σε κάθε δεδομένο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. Συνεπώς δεν είμαστε σε φάση επενδυτικής εμπιστοσύνης στους υπολογισμούς του μελλοντικού Ρ/Ε σε παγκόσμια κλίμακα. Ούτε υπάρχει συμφωνία στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό ανάμεσα σε Κεντρικές Τράπεζες και επενδυτικό κοινό. Αυτό πιθανά εντοπίζουν από την Leon Depolas Sec. που σε πρόσφατο σχόλιο της αναφέρει: “Αυξημένα αντανακλαστικά θα απαιτηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς αυξημένες θα παραμείνουν οι διακυμάνσεις σε μετοχές και ομόλογα. Αν και αποφεύγουμε τα ανοδικά όρια, ένα άνω εύρος τιμών τοποθετούμε στην περιοχή των 950 μονάδων ΓΔΧΑ. Μικρές πιέσεις λόγω αυξημένου κόστους δέχθηκε η λειτουργική κερδοφορία της TITC κατά το γ΄ τρίμηνο καθώς, παρόλη την αύξηση του κύκλου εργασιών, τα EBITDA συρρικνώθηκαν κατά 16,8%, στα 77 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Εταιρείες που δημοσιεύουν στοιχεία εννεάμηνου”.  Από την  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν: “Αργά το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την ανασύνθεση των δεικτών MSCI, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να προσδοκά την προσθήκη 2 - 3 νέων μετοχών στο βασικό Ελληνικό δείκτη, στις υφιστάμενες 5. Αξιοσημείωτη η διατήρηση του ορίου των 915 μονάδων του ΓΔ, παρά το σοκ από την σε μηνιαία και ετήσια βάση άνοδο του πληθωρισμού που προκάλεσε αναταράξεις στη Wall Street”.

Κάλιο ένα και στο χέρι παρά 10 και καρτέρει λένε οι παλαιοί και μάλλον το εφαρμόζουν κυριολεκτικά ορισμένοι στην περίπτωση της ΔΕΗ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κινήσεις στις αγορές ομολόγων. Μια μέτρηση του πληθωρισμού που επιμένει να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σταθερά πάνω από το 2%, το επίπεδο  του επιθυμητού για την υγεία της αγοράς και της οικονομίας που ελέγχουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, ερεθίζει τους θεσμικούς στα ομόλογα.

Η σταθερότητα και η επιμονή των κκ Πάουελ και Λαγκάρντ πως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι περαστικές, πείθουν προσωρινά. Σε κάθε μέτρηση που δείχνει περαιτέρω αύξηση, αντί μια επίπεδη κίνηση του πληθωρισμού με τάση εξάντλησης των πιέσεων στις τιμές καταναλωτή, θα οδηγεί παγκόσμια στην προεξόφληση μιας εκτίναξης των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Ο Dow Jones διατηρήθηκε σε καθοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση διαδοχικά ενώ ανέκαμψε ο Nasdaq μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης από την μέτρηση του ΔΤΚ του Οκτωβρίου που ανέδειξε έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,44% ή 158,71 μονάδες στις 35.921,23, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο μόλις +0,06% στις 4.649,27 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,52% στις 15.704,28 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+1,8%) και Dow Inc. (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-6,7%) και Visa Inc. (-2,5%).

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Walt Disney ανακοίνωσε κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 37 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 18,53 δις δολάρια ενώ  οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 51 σεντς και έσοδα 18,79 δις.

Ο Rayan Detrick της LPL Financial σημείωνε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κλείνεις μια οικονομίας των 20 τρις  δολαρίων χωρίς να περιμένεις τραντάγματα στην επανεκκίνηση. Ωστόσο ελπίζουμε ότι τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιλυθούν στα επόμενα τρίμηνα και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει».

Το δολάριο αφού κινήθηκε υψηλότερα +0,4%, έπιασε υψηλό 16 μηνών, έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1448 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,3% στα 81,59 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για έκτη μέρα στη σειρά, τούτη τη φορά κατά 0,8%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δεν είχε αντίχτυπο στην Ευρώπη. Παράλληλα η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος ταχύτερα από ότι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και θα συνεχίσει να επεκτείνεται ισχυρά το 2022, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή ενημέρωσε ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα αυξηθεί κατά 5,0% φέτος μετά από ύφεση 6,4% το 2020. Προβλέπει ανάπτυξη 4,3% το 2022 και 2,4% το 2023. Αναμένει επίσης, ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2,4% το 2021, από 0,3% το 2020, πριν επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023. Η κορύφωση των αυξήσεων των τιμών θα έρθει τους τελευταίους τέσσερις μήνες της τρέχουσας χρονιάς και στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί σταδιακά όλο το 2022.

O πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε +0,32% στις 485,29 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,62% στις 7.384,18 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,1% στις 16.083,11 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,20% στις 7.059,55 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ είχαν μεικτή εικόνα με τον Ιταλικό ΜΙΒ στο +0,26% αλλά ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε κατά -0,54%.

ΧΑ

Με ρευστοποιήσεις στο πρώτο μέρος και άνοδο στο φινάλε πτωτική συσσώρευση κατά -0,03%

  • Αποτύπωσαν τη διάθεση να συσσωρεύσουν τα χρηματιστήρια του ευρώ ενώ άνοδο εμφανίζουν οι μετοχές στο Λονδίνο. Αλλά μεικτά άνοιξε και έμεινε η Wall Street με απώλειες για τον Dow Jones και κέρδη +0,2% στον S&P500 και +0,70% στον Nasdaq.
  • Ο τζίρος εδώ, προσεγγίζοντας  τα 70 εκατ. ευρώ ήταν μεγαλύτερος από της Τετάρτης  και πολύ μεγαλύτερος από  τα 58 εκατ., τον μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας 
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 911,90 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας από τις 13:06.
  • Υπήρξε κίνηση σχήματος U με πτώση από το ξεκίνημα στο πρώτο μέρος  από τις 916,59 στις 911,90 μονάδες και με ένα σημαντικό διάστημα πλάγια κίνησης κοντά στις 912.  Με μια απότομη άνοδο από τις 15:19, ο ΓΔ επέστρεψε στις 918,21 μονάδες στις 16:06. Επίπεδα που είχε να δει από την Τετάρτη. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 17:00 στις 917,68 για να κλείσει με τις δημοπρασίες  στις 917,80.
  • Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 46/58, υπογράμμισε το στόχο της σημερινής και σχεδόν μονίμως πτωτικής ψευδο-συσσώρευσης, ενώ στον FTSE25 υπερτερούσαν οι ανοδικές 12 έναντι 11 πτωτικών

Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν μεικτά αλλά τα ευρωπαϊκά κυρίως πλάγια και ελαφρά ανοδικά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης, παρά την επιφύλαξη των επενδυτών από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων την Τετάρτη. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών ήταν καθοδική αποφασιστικά μόνο για τον βιομηχανικό  Dow Jones. Αλλά οι S&P500 και  Nasdaq εμφάνιζαν σταθερά κέρδη. Αυτά, δεν επηρέασαν τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν ανοδικό, σε αρνητικό πεδίο και με τις δημοπρασίες ήρθε η οριακή τελικά πτωτική μεταβολή.

Γενική εικόνα

Έτσι στην αγορά της Αθήνας μετά τις 10:30 με άνοιγμα στις 916,59 που ήταν το ανώτερο μέρας ως τις 16:00, ξεκίνησε αμέσως η αναζήτηση για το κατώτερο μέρας. Εμφάνισε άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 1,47 μονάδες. Με δύο καθοδικά κύματα  έφθασε στις 13:06 στις 911,90 μονάδες και εισήχθησαν εντολές αγοράς που τον απομάκρυναν από τις 912 μονάδες και ο ΓΔ ανηφόρησε ως τις 918,2 στις 16:06. Στο τελευταίο δεκάλεπτο σκαρφάλωνε από τις 916,5 προς τις 917,6 μονάδες, και για την ακρίβεια στις 917,68 στις 17:00. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από σταθερή διάθεση για τοποθετήσεις σε αρκετά, πάνω από 8, blue chip, με επίκεντρο των πιέσεων τις ΔΕΗ ΕΤΕ ΤΕΝΕΡΓ ΟΛΠ ΕΥΔΑΠ. Αλλά υπήρχε σχεδόν διαρκής διάθεση για αγορά θέσεων σε blue chip εκτός από τα τραπεζικά, όπως ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΠΕΙΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΠΕΛΑ ΜΟΗ.

Η αγορά εμφάνισε τάση διαφορετική με αυτή  που εμφάνιζαν τα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μεγαλύτερο διάστημα. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές, με μόνιμα θετικό το πρόσημο ορισμένων. Εδώ, το διάγραμμα του ΓΔ αποτύπωσε κίνηση ημιτελούς από την αριστερή πλευρά U . Πάλι σήμερα έκανε αίσθηση το ενδιαφέρον για την ΔΕΗ με ημερήσιο τζίρο καθαρών συναλλαγών 14,860 εκατ. ευρώ. Ενώ ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες -0,48%.  Οι αγορές της Ευρώπης  αλλάζουν πρόσημο στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών και όλες οι κερδισμένες βρίσκονται με οριακά κέρδη. Οι επενδυτές αδιαφόρησαν όταν διαπιστώθηκε η σταθεροποίηση της εικόνας στις αγορές της Νέας Υόρκης. Υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον ενιαία κριτήρια καθώς διαφέρουν οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι πληθωριστικές πιέσεις στις ισχυρές οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αριθμητικά δεδομένα της συνεδρίασης

Οι επενδυτές με σχετικά ικανοποιητικό για την εποχή και μέτριο για τη βδομάδα τζίρο, και σημαντικής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 917,80 από 918,06 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -0,03% ή 0,26 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 69,520 από 61,040 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 12,810 από 3,879 εκατ. ευρώ, και η ΕΤΕ απασχόλησε 11,698 εκατ. ευρώ, η ΑΔΜΗΕ 748.071 ευρώ, και η ΑΛΦΑ  364.382 ευρώ.

Τη διακύμανση (6,31 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 13:06 και ήταν οι 911,90 από 913,11 μονάδες την Τετάρτη, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:06 και ήταν οι 918,21 από 920,92 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 46 από 47 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 58 από 50 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20 από 24. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,704 από 65,615 δις ευρώ την Τετάρτη.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν καλύτερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,03% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,22%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 597,37 με απώλειες -0,51% με ανώτερο το επίπεδο των 606,82 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 590,70 μονάδων (-1,12%) και των 598,27 (+0,15%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 595,7 (-0,28%) και τελικά τον οδήγησαν στις 594,52 με απώλειες -0,48%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 25,084 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,91%) απασχόλησε 5,585 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-2,83%) 4,656 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,24%) 1,221 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,91%) 1,544 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,01% στις 2212,57 από 2212,80 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  2,92 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,39%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η έλευση της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου αλλάζει το σκεπτικό των traders

 Το ότι βρίσκονται blue chip που τραβάνε την προσοχή από τις τράπεζες του 25άρη, δεν σημαίνει πως δεν είναι αυτές που κυριαρχούν στους υπολογισμούς των θεσμικών.

Στην  προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο, από τις 16:03 για έξη λεπτά, ενώ πριν και μετά τον κράτησαν σε αρνητικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,72 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,23 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2215,49 μονάδες, ήρθε στις 16:06. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:05 και ήταν οι 2196,47. Το κλείσιμο στις 2212,57 από 2212,80 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,01% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 11,415 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 11/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 342 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2215,00 μονάδες, κατώτερο τις 2194,75 και τελευταίες πράξεις στις 2215,00, με κλείσιμο στις 2208,00 από 2214,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3653 από 3658. Επίσης άλλαξαν χέρια 180 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2212,00 μονάδες κατώτερο τις 2193,75 τελευταίες πράξεις στις 2207,00 και κλείσιμο στις 2206,25 από 2210,75 μονάδες και ανήλθαν στις 292 από 197 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ανέβηκαν ελαφρά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 100 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 595,25 από 598,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

Στην Αθηναϊκή αγορά κρύβουν επιμελώς το αγοραστικό ενδιαφέρον και κάνουν τη δουλειά τους. Όσο και αν η στήλη ειδοποιεί διακριτικά, πως οι συνεδριάσεις αυτής της βδομάδας  εξελίσσονται βάσει  σχεδίου. Στο οποίο υπάρχει αρχή μέση και τέλος. Αλλά όταν η συνεδρίαση είναι της κατηγορίας πτώση και “ανάσταση” από την τέφρα καταφέρνει να πανικοβάλει μια μερίδα επενδυτών με χαμηλής περιεκτικότητας πληροφόρηση κυρίως. Δίνουν λοιπόν μετοχές εύκολα στη βύθιση, αλλά δεν είναι πολλοί από τους επαγγελματίες αυτοί που τρομάζουν. Για αυτό τις μέρες που ο μέσος όρος κινείται σε αρνητικό πεδίο, οι όγκοι και ο συνολικός τζίρος είναι κατώτεροι από τις ημέρες της κυριαρχίας μιας καθαρά ανοδικής δυναμικής.

Χθες άλλωστε, το μάζεμα έγινε επίμονα και επί ώρες. Από τις 10:45 ως τις 15:30 σε επίπεδα τιμών για τον μέσο όρο στις 912 μονάδες, καθιστώντας αυτό το επίπεδο βοηθητική στήριξη, μετά τις 915 μονάδες, που φροντίζουν οι θεσμικοί, σε τιμές κλεισίματος, να μένουν απαραβίαστες. Μια παρατήρηση ακόμα από τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης ήταν, πως για μεταβολές του ΔΤΡ ισοδύναμες με της Τετάρτης και τελικές απώλειες ίδιας τάξης, ο τζίρος των ελεύθερων συναλλαγών του κλάδου υπερδιπλασιάστηκε. Αφού από τα 10,205 εκατ. ευρώ ανέβηκε στα 25,084 εκατ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5617 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 107.832 από 104.967 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2171 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,73 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.128 από 29.133.

Της ΕΥΡΩΒ με 1906 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,950 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.368 από 27.636.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 328 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,47 ευρώ και 27.644 από 27.642 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 4439 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 307 ΣΜΕ του ΟΤΕ, και τα 156 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 59.138 συμβόλαια για την ΕΤΕ, τα 4.788 για την ΤΕΝΕΡΓ και στα 2.000 για τη ΟΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης 

“Όλο και πιο κοντά ο στόχος του ΓΔ, να υπερβεί το μεταπανδημικό υψηλό των 930 μονάδων. Με δεδομένη τη συσσώρευση τιμών του τελευταίου εξαμήνου, ο αντιπροσωπευτικός Δείκτης του Χ.Α., απεικόνισε τις αμφίσημες διαθέσεις των “πιστών” της Ελληνικής Αγοράς.  Το εν λόγω χρονικό διάστημα έδωσε το χρόνο σε κατοχυρωτές κερδών και σε αγοραστές βυθίσεων να κάνουν τις κινήσεις τους και να αξιολογήσουν Ελληνικές Α.Μ.Κ. και προθέσεις Κεντρικών Τραπεζών.

Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης και εξόδου από το πολύμηνο εύρος τιμών και με δεδομένες τις πρόσφατες “ψευδοδιασπάσεις”, δηλαδή υψηλά τα οποία η Αγορά δε μπόρεσε να κρατήσει, οι επενδυτές καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο ημερήσιο κλείσιμο, καθώς και να θέσουν χρονικά φίλτρα, τα οποία θα πιστοποιήσουν τη διατηρησιμότητα των νέων επιπέδων.

Εάν η Αγορά εισέλθει σε νέα τασική φάση, ταλαντωτές όπως ο RSI χάνουν την ισχύ τους, ενώ ο ΓΔ θα απομακρυνθεί από τους κινητούς μέσους όρους του. Επίσης, καθώς πλησιάζει το τέλος άλλης μίας ημερολογιακής χρονιάς, εποχικότητες όπως το “Santa Claus rally” και η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, λόγω Χειμερινών διακοπών και “profit booking” αναμένεται να επανέλθουν στο ραντάρ των επενδυτών.

Με τους ξένους δείκτες και τα Εμπορεύματα στα υψηλά τους και με τους “σοφούς” των Νομισματικών Αρχών να τυπώνουν άπλετο χρήμα, τα “long – only” χαρτοφυλάκια που έχουν διεθνή διασπορά, ετοιμάζονται να κλείσουν άλλη μία κερδοφόρα χρήση. Εκτιμούμε ότι τα βιβλία της χρηματιστηριακής ιστορίας θα περιγράψουν την παρούσα συγκυρία, ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία του Χ.Α. να βαδίσει προς υψηλά επίπεδα, τα οποία θα αναζωπυρώσουν και πάλι, μετά από μία δεκαετία, το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, “κτίζοντας τη νέα γενιά επενδυτών”.

Μια ματιά στο σηματωρό Ελληνικό δεκαετές ομόλογο, εμφανίζει την απόδοση του 1% ως τον νέο πυθμένα, στον οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι “παροικούντες” στη Λεωφόρο Αθηνών. “Πολύ όμορφο για να είναι αληθινό” ίσως το ένα περίπου έτος, που η δεκαετής ετησιοποιημένη απόδοση του Ελληνικού χρεογράφου διήνυσε κάτω από το 1%. Αξιόλογες οι προσπάθειες του ΟΔΔΗΧ στη διαχείριση του προφίλ των νέων Ελληνικών εκδόσεων, αλλά δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι “no EKT, no party”. Αναφερόμαστε στη στήριξη που έδινε και συνεχίζει να δίνει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης στα ομόλογα της Περιφέρειας και όχι μόνο.

Κάτω από το 1,15, για πρώτη φορά φέτος, το Ευρώ/Δολάριο, με τους επενδυτές να βάζουν στη ζυγαριά το διαφορικό ΑΕΠ και πληθωρισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης. Θεωρητικά το φθηνότερο Ευρώ ευνοεί και τους Έλληνες Εξαγωγείς. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για τις Εισηγμένες που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα”.

Σήμερα

Οι τιμές των ασιατικών μετοχών σημείωσαν άνοδο  συντονισμένα σήμερα καθώς το σοκ από μια εκπληκτικά ισχυρή μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ υποχωρεί, με τους επενδυτές να ελπίζουν τώρα ότι οι χειρότερες αυξήσεις τιμών είναι πιθανό να τελειώσουν σύντομα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:40 σημείωνε άνοδο 0,44% έχοντας φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό του σε δύο εβδομάδες στο πρώτο μέρος που κέρδιζε +0,7%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε 1,13%, βοηθούμενος από τα δυνατά εταιρικά κέρδη. Τα κινέζικα blue chip όμως ενώ αρχικά διολίσθησαν κατά -0,30% στις 8:40 υποχωρούν κατά -0,23%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ στις 8:45 αυξήθηκαν περίπου +0,11% μετά από μια συνεδρίαση με μικτή εικόνα στο κλείσιμο την Πέμπτη, όταν ο S&P 500 έκλεισε 0,06% υψηλότερα ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,52%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα