Τελική κρίση στις ενστάσεις επιστρεπτέας προκαταβολής

Όσοι δικαιωθούν θα λάβουν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 14:29
UPD:14:31
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου χιλιάδων ενστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είτε αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ή εκτιμούν ότι τα ποσά που έλαβαν ήταν μικρότερα από αυτά που δικαιούνται.

Η ΑΑΔΕ εξετάζει διεξοδικά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες, με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών να οφείλεται στην αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Όσοι δικαιωθούν αναμένεται να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται. Όσον αφορά τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος, αυτά θα είναι μειωμένα έως και 75%. Με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν είτε εφάπαξ έως το τέλος του 2021, κερδίζοντας έκπτωση 15%, είτε από τον Ιανουάριο σε έως 60 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης στην έναρξη αποπληρωμής των χρεών από την επιστρεπτέα προκαταβολή υπό το βάρος των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και των νέων μέτρων που ελήφθησαν.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Στο μεταξύ, οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν περιθώριο έως τις 15 Νοεμβρίου για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν.

Όσες επιχειρήσεις επιβάλλεται να υποβάλλουν δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, αυτά είναι: 

  • υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
  • είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
  • είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το παραπάνω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. 

Εντός του μήνα μάλιστα η ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE, αναμένεται αναρτήσει στους λογαριασμούς τους το ποσό της ενίσχυσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Το ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκτιμάται σε 3 με 3,5 δισ. ευρώ, καθώς μετά το «κούρεμα» των δανείων έως 75% υπολογίζεται ότι:

Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε, το 39% θα επιστρέψει το 33,3% και το 33% θα επιστρέψει το 50%. 

Έλεγχος των παρατυπιών

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει ελέγχους για το κατά πόσο όσοι ενισχύθηκαν οικονομικά μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής έλαβαν παρατύπως ποσά υψηλότερα από αυτά που δικαιούνταν. Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν να τα επιστρέψουν και θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας. Οι ελεγκτές θα εστιάσουν στον έλεγχο του ύψους των ακαθάριστων εσόδων, του ύψους του κύκλου εργασιών, των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος (ΚΑΔ) ή γενικότερα αν αποτυπώνεται ορθώς η κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα