ΗΠΑ: Σε νέο ρεκόρ εκτινάσσονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 13:53
UPD:13:54
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις ΗΠΑ με τον Οκτώβριο να καταγράφει άλλο ένα ρεκόρ για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και ενώ οι ανακοινώσεις με τα επίσημα στοιχεία αναμένονται αργότερα την Τετάρτη. Οι φόβοι των Αμερικανών για τον πληθωρισμό συνέχισαν να επιταχύνονται τον Οκτώβριο, ανεβαίνοντας για 12ο συνεχόμενο μήνα σε άλλο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με βασική έρευνα της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης τιμών που παρακολουθεί τις καταναλωτικές δαπάνες - ο δείκτης τιμών PCE - αυξήθηκε κατά 4,3% κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Αύγουστο. Αυτός ήταν ταχύτερος ρυθμός από το 4,2% του Ιουλίου. Ο πληθωρισμός συνέχισε να τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 1991.

Αφαιρώντας τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, οι οποίες τείνουν να είναι ασταθείς, το μέτρο του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 3,6%, όπου ήταν από τον Ιούνιο. Παραμένει ο ταχύτερος ρυθμός από τον Μάρτιο του 1991 και πολύ πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του 2%.

Εξετάζοντας τον μηνιαίο ρυθμό αύξησης των τιμών, τα πράγματα παρέμειναν σταθερά μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και ο ρυθμός ήταν πιο αργός από ό,τι νωρίτερα το έτος. Ο δείκτης πληθωρισμού PCE είναι ένας από τους πολλούς, και δεν δείχνουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση: για παράδειγμα, ο δείκτης πληθωρισμού τιμών καταναλωτή έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον Αύγουστο. Αλλά ο δείκτης PCE είναι το προτιμώμενο μέτρο του πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού PCE οδήγησε τη Fed να σηματοδοτήσει ότι θα αρχίσει να περιορίζει το έκτακτο οικονομικό κίνητρο - παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης τους τελευταίους μήνες.

Η προσδοκία είναι ότι ο ρυθμός πληθωρισμού θα αυξηθεί κατά 5,4% σε έναν χρόνο από τώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με την Έρευνα των Προσδοκιών Καταναλωτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τα επόμενα τρία χρόνια παρέμειναν αμετάβλητες στο 4,2%, ένα υψηλό σερί.

Με τους καταναλωτές να προετοιμάζονται για τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού σε σχεδόν μια δεκαετία, αναμένουν επίσης ότι οι τιμές ειδών όπως τα τρόφιμα, η βενζίνη, το ενοίκιο και τα δίδακτρα πανεπιστημίου θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο. Τα μόνα πράγματα που αναμένουν οι Αμερικανοί να γίνουν φθηνότερα τον επόμενο χρόνο είναι οι τιμές των κατοικιών και η ιατρική περίθαλψη.

Αυξήσεις μισθών και αυξήσεις τιμών

Αν και οι τιμές αυξήθηκαν απότομα, τα αμερικανικά εισοδήματα αυξήθηκαν με μέτριο μόνο ρυθμό, αυξημένα κατά 0,2% ή 35,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον πρώτο μήνα του Αυγούστου. Το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε ακόμη λιγότερο -- μόλις 0,1% ή 18,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι αυξήσεις οφείλονταν εν μέρει στους υψηλότερους μισθούς καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργαζομένους, ενώ η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιβαρύνει πολλές επιχειρήσεις. Στα κρατικά επιδόματα, οι προκαταβολές πίστωσης φόρου για παιδιά στο πλαίσιο του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης συνέβαλαν στην αύξηση των εισοδημάτων. Η έκθεση της Παρασκευής δεν αντικατοπτρίζει ακόμη το τέλος των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας που είχαν δοθεί για την πανδημία.

Αυτά τα οφέλη της εποχής της πανδημίας σχεδιάζονταν πάντα να λήγουν μετά την οικοδόμηση μιας γέφυρας για τις αμερικανικές οικογένειες μεταξύ των κακουχιών του Covid και μιας ισχυρής ανάκαμψης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης στο CNN .

Δεδομένης της συνεχιζόμενης απειλής νέων λοιμώξεων Covid-19 μέσω της παραλλαγής Δέλτα και των ψυχρότερων μηνών με λιγότερες υπαίθριες δραστηριότητες, οι δαπάνες των ανθρώπων για τις υπηρεσίες θα μπορούσαν να περιοριστούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN, AlJazeera, Wall Street Journal, Fox



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα