Άλμα πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο - Τι καίει την τσέπη του καταναλωτή

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 12:00
UPD:13:49
Shutterstock

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Με κύμα ανατιμήσεων έρχονται αντιμέτωπα τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο συνέχισε την κούρσα του και έφτασε στο 3,4%, όταν έως και πριν από λίγους μήνες ήταν κοντά στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος. Η τιμή του φυσικού αερίου απογειώθηκε 132%. Το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 45,9% ακριβότερο σε σχέση. Άλμα 22,3% στα καύσιμα, 22% στο ελαιόλαδο και 16,3% στο αρνί και το κατσίκι. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προσθέσει έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία αναγκάζεται μεταξύ άλλων να «ξαναγράψει» τον προϋπολογισμό. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόση διάρκεια θα έχουν οι ανατιμήσεις. Εάν δηλαδή θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο ή θα «καίνε» επιχειρήσεις και καταναλωτές και το 2022. 

Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Οκτωβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 3,4% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2018 – Οκτωβρίου 2019. 

Πού είχαμε τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στον τομέα της στέγασης (στον οποίο συνυπολογίζετια και το κόστος των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου). Σημαντική αύξηση και στις μεταφορές, αλλά και σε βασικά είδη διατροφής που είχαν αρχίσει να ακολουθούν την ανιούσα ήδη από τον Αύγουστο.

Οι τιμές στη στέγαση έκαναν άλμα 11,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, στις μεταφορές αυξήθηκαν 9% και στη διατροφή κατά 3%. 

ΕΛΣΤΑΤ
Σε μηνιαία βάση είχαμε τις ακόλουθες αυξήσεις :

• 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, πουλερικά, αλλαντικά, τυριά, ελαιόλαδο, πατάτες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι, καφές-κακάο-τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.

• 1,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 7,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως στις οικιακές υπηρεσίες.

• 2,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αυτοκίνητα καινούργια, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Σε μία προσπάθεια να απαλύνει τον «πόνο» των ανατιμήσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα υπερδιπλασιασμό της επιδότησης του ρεύματος στα 39 ευρώ τον μήνα.  Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε μάλιστα ότι τα δεδομένα θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, προκειμένου να προσαρμόζονται τα μέτρα στήριξης. 

Στη συνέντευξή του στη «Ν»  ο υπουργός Οικονομκών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχεται ότι «οι πληθωριστικές πράγματι, φαίνεται να είναι πιο οξείες, σε σχέση με τις αρχικές -διεθνείς και ευρωπαϊκές- εκτιμήσεις και να διαρκούν περισσότερο». Επιμένει ωστόσο στην εκτίμηση ότι θα είναι παροδικές. «Με τα δεδομένα αυτά, είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμους πόρους για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Το βέβαιο είναι ότι θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Το πώς ακριβώς θα το πράξουμε, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και τις κυβερνητικές προτεραιότητες» σημειώνει. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα