«Ο πληθωρισμός μπορεί να πλησιάζει τον περιορισμένο στόχο», λέει ο Έλντερσον της ΕΚΤ

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 11:41
UPD:11:45
REUTERS/Ralph Orlowski

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να πλησιάσει τον στόχο πληθωρισμού της στο 2% μεσοπρόθεσμα, δήλωσε μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου στο CNBC καθώς οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν με αγωνία μια νέα συνάντηση πολιτικής τον Δεκέμβριο.

Οι παρατηρητές της ΕΚΤ αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να περιγράψει σχέδια για το πώς θα προσαρμόσει τα νομισματικά κίνητρα μετά τη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα. Μιλώντας τον Οκτώβριο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο όπως είχε προηγουμένως προγραμματιστεί. Αλλά το ερώτημα για τους παράγοντες της αγοράς είναι πώς η κεντρική τράπεζα θα αναπροσαρμόσει την πολιτική της μετά από αυτό.

«Δεν θέλω να κάνω εικασίες σε αυτό το σημείο, όπως θα καταλάβετε, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του Δεκεμβρίου», δήλωσε στο CNBC ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αυτό που είδαμε είναι ότι το εύρος των πιθανών εκβάσεων έχει μετατοπιστεί προς τα πάνω, έχει διευρυνθεί, και επομένως, πιθανώς και το πιο εύλογο αποτέλεσμα έχει πλησιάσει ή θα αποδειχθεί ότι έχει πλησιάσει τον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα».

Η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο — αυτές θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση εντός της κεντρικής τράπεζας σχετικά με το πόσα κίνητρα χρειάζεται η ζώνη του ευρώ στο μέλλον.

Μέλη της κεντρικής τράπεζας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση επιτοκίων στο δεύτερο μέρος του 2022. Αυτό συμβαίνει παρά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε υψηλό 13 ετών στη ζώνη του ευρώ.

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι της γνώμης ότι αυτές οι πιέσεις στις τιμές θα εξασθενήσουν το 2022 και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει κάπως διευκολυντική.

Ο Έλντερσον είπε ότι ο πληθωρισμός είναι στο μυαλό της κεντρικής τράπεζας.

«Γνωρίζουμε, φυσικά, πολύ καλά ότι ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο. Και καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ανησυχητικό για τους πολίτες καθώς, φυσικά, αυτό επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική τους δύναμη», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα