Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών το 2022 βλέπουν οι ΗΠΑ

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 07:23
UPD:07:24
REUTERS/Nick Oxford

Πληθώρα προσφοράς και πτώση των τιμών από τις αρχές ακόμη του 2022 προβλέπει η αμερικανική κυβέρνηση στην αγορά πετρελαίου. Η εκτίμησή της αυτή περιορίζει τις προσδοκίες ότι ο Λευκός Οίκος θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να βάλει φρένο στο φετινό ράλι των τιμών. 

Σε έκθεσή της η Αρχή Πληροφοριών Ενέργειας υπολογίζει ότι η τιμή του αμερικανικού αργού θα υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι έως τον Δεκέμβριο, ενώ θα έχει φτάσει στα 62 δολάρια στα τέλη του επόμενου έτους. Προβλέπει ακόμη ότι η μέση τιμή του μπρεντ για το 2022 θα διαμορφωθεί στα 72 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα κινείται κοντά στα 85 δολ. 

Υπό τις συνθήκες αυτές υπολογίζει ότι ήδη από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ θα μειωθεί κάτω από τα 3 δολ. ανά γαλόνι. 

«Εκτιμούμε ότι τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα θα αρχίσουν να αυξάνονται το 2022, χάρη στην ενίσχυση της παραγωγής από τον OPEC+ και τις ΗΠΑ, αλλά και καθώς η ζήτηση θα επιβραδύνεται». 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται το τελευταίο διάστημα ισχυρότατες πιέσεις να λάβει μέτρα προκειμένου να ανακόψει το ράλι στις τιμές των καυσίμων, που πλέον κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. 

Ωστόσο η έκθεση της αρμόδιας αρχής για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα εκείνων που ζητούν αποφασιστική δράση τώρα. 

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε ότι η κυβέρνηση υποδέχθηκε με ικανοποίηση την πρόβλεψη για αποκλιμάκωση των τιμών. 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν στην άκρη για περίπτωση έκτακτης ανάγκης περισσότερα από 600 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου σε ειδικούς υπόγειους χώρους αποθήκευσης στο Τέξας και στη Λουιζιάνα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα