Market Beat: Δοκιμάζεται η αυθεντικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος της Δευτέρας

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 09:23
UPD:09:29
  • Η ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τις υποδομές των ΗΠΑ ενίσχυσε τη διάθεση για ρίσκο, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς τις ενίσχυσαν οι προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας σε μια οικονομία που αυξάνει τους ρυθμούς της παγκόσμια.

  • Τη Δευτέρα, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street και ο Nasdaq επέκτειναν τη αλυσίδα των ρεκόρ υψηλών όλων των εποχών σε οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ ο Dow των βιομηχανικών blue-chip σημείωσε το δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ του.

  • Οι traders έστειλαν επίσης τις αποδόσεις των περισσότερων αμερικανικών ομολόγων υψηλότερα τη Δευτέρα, αφού το Κογκρέσο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις υποδομές το Σάββατο. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ άγγιξε στις ασιατικές συναλλαγές το 1,4862% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 1,497% τη Δευτέρα.

  • Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 921,26 από 906,85 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή +1,59% ή 14,41 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,079 από 63,376 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χθες η Αθηναϊκή αγορά να κινήθηκε με μεγάλο ανοδικό βήμα σε σύγκριση με τις μεταβολές των υπολοίπων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ειδικά στη Wall Street εκτός του Dow οι άλλοι δυο βασικοί δείκτες εμφάνισαν οριακή άνοδο ενδεικτική της εξάντλησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος που προκάλεσαν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Οι επενδυτές ωστόσο, αντιμετωπίζουν μια άλλη δοκιμασία αργότερα μέσα στην εβδομάδα από μια μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Θα είναι πιο επιφυλακτικοί συνεπώς σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα. Για αυτό και στην Αθήνα σήμερα μπορεί για τους ξένους θεσμικούς να είναι μια διαφορετική μέρα. Χωρίς αυτό να αποκλείει την επιβεβαίωση όσων υπαινίχθηκε το ταμπλό χθες για ανεξάρτητα των διεθνών επενδυτικά κριτήρια.

Οι θεσμικοί από την στάση τους στην πρώτη συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του Νοεμβρίου δικαίωσαν την εκτίμηση της στήλης. Αναφέραμε πως ήταν πιθανό, η κυκλικότητα στις πιέσεις που είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων που έφερναν ρεκόρ υψηλών στα διεθνή χρηματιστήρια, να ήταν μέρος μια τακτικής για τοποθετήσεις ισχυρών θεσμικών. Έτσι χθες άφησαν στην άκρη το ενδιαφέρον τους για τις Τράπεζες και μετά από τα τελευταία τρομοκρατικά κύματα ρευστοποιήσεων στα πρώτα λεπτά οδήγησαν την αγορά ψηλότερα με μια ομάδα που δεν είχε πρωταγωνιστήσει ως χθες.

Από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. υπήρξε ειδοποίηση από την Παρασκευή το απόγευμα: Η μεγάλη επιτυχία της υπερκάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, είναι ένα ακόμα σοβαρό δείγμα γραφής για το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το αρχικό μέγεθος της αύξησης των 750 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμόστηκε στα 1,35 δισ. ευρώ και η ζήτηση καλύφθηκε σχεδόν 3,5 φορές, τοποθετώντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη συγκέντρωσης κεφαλαίου για εγχειρήματα αυτού του μεγέθους.

Την ίδια στιγμή, το ταμπλό έχει πάρει ήδη αποστάσεις από την τιμή της αύξησης, δίνοντας μια εικόνα “χρηματιστηριακής αυτοπεποίθησης” ως προς την απορρόφηση της προσφοράς, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών (16 Νοεμβρίου). Η επιτυχία της ΔΕΗ δίνει την σκυτάλη στο επόμενο εγχώριο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων από τις Διεθνείς Αγορές με σημαντικό πλεονέκτημα, έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά το ενδιαφέρον για Ελληνικό ρίσκο.

Κοιτάζοντας μακρύτερα, Ελληνικό Χρηματιστήριο έκανε το 2021 το 3x3 σε αυξήσεις που κάθε άλλο παρά απλές μπορούν να θεωρηθούν (3,5 δισ. ευρώ), κινητοποίησε δυνάμεις που για αρκετό καιρό ήταν παρατηρητές της Αγοράς και έφερε νέα ονόματα Επενδυτικών Κεφαλαίων στο τραπέζι. Η Ελληνική Αγορά “ξανασυστήθηκε” μέσα από αυτά τα εγχειρήματα, σε Διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια πρώτης διαλογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της χρονιάς, και μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη.

Με την πάροδο του χρόνου χθες στην Αθήνα φάνηκε ότι από τις 13:55 οι θεσμικοί είχαν βρει ως ζώνη πλάγιας κίνησης ανάμεσα στις 914,9 μονάδες και τις 916,7 και η αξία των μετοχών που άλλαξαν χέρια σε αυτή τη ζώνη σε μια ώρα από τις 14:30 ως τις 15:30 ήταν 10 εκατ. ευρώ. Αυτά γινόντουσαν χωρίς την συμμετοχή των θεσμικών του δολαρίου και αποτελούσαν μήνυμα πως ο τζίρος θα ξεπερνούσε τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης έγινε σαφές πως δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα οι πωλητές, για τις αποτιμήσεις των Τραπεζικών μετοχών και όχι μόνο που απείχαν από τις θέσεις των πρωταγωνιστών στη χθεσινή διαπραγμάτευση. Ήταν σοφή η επιλογή της τοποθέτησης των πιο δεικτοβαρών μετοχών σε δεύτερη μοίρα. Καθώς το ταμπλό αποτύπωσε μια προσδοκία ορισμένων εγχώριων αναλυτών από την περασμένη βδομάδα, σχετικά με την επίδραση που θα είχε η επιτυχία της ΑΜΚ της ΔΕΗ σε άλλες μετοχές του κλάδου της ενέργειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούνται οι ευκαιρίες για την διάχυση φημών. Κάποιες είχαν σχέση με ένα πιθανό project μεταξύ ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ – ΤΕΝΕΡΓ. Βλέπετε υπάρχει η ανάγκη να εξηγηθεί το φαινόμενο της εκτίναξης των μετοχών αυτών χθες, με άλματα άνω του +5,5%, μετά από σειρά συνεδριάσεων που οι μεταβολές τω ν blue chip δεν ξεπερνούσαν το 2%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Συγκρατημένη άνοδος με νέα ιστορικά υψηλά για άλλη μια συνεδρίαση των αγορών μετοχών στη Νέα Υόρκη. Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αλλά δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση μιας ψηφοφορίας και για το άλλο γιγαντιαίο σχέδιό του για επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της οικολογίας.

Στη Wall Street και οι τρεις δείκτες εμφάνισαν νέα ιστορικά υψηλά. Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,29% ή 104,27 μονάδες στις 36.432,22, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,09% στις 4.701,70 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις +0,07% στις 15.982,36 μονάδες. Αυτό ήταν το όγδοο σερί ρεκόρ για τους S&P και Nasdaq. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+4,1%) και Visa (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-3,1%) και Amgen (-1,2%).

Μιλώντας στο Fox Business, ο Bullard, ο οποίος θα γίνει μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 2022, τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα υπαγορεύσει πότε θα τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Fed, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο. «Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές την επόμενη χρονιά», εκτίμησε ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,48%.

Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1590 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,8% στα 81,93 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6%.

ΕΥΡΩΠΗ

Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Αφού οι επενδυτές αναμένουν ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πιο υψηλές τιμές θα συγκρατήσουν την οικονομία προσωρινά μόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Sentix, ο δείκτης κλίματος αυξήθηκε στις 18,3 μονάδες από 16,9 τον Οκτώβριο. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα φτάσει στις 15,5.

O πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,04% στις 483,61 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,05% στις 7.300,40 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,05% στις 16.046,52 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,10% στις 7.047,48 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχώρησε κατά -0,31% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατά -0,65%.

ΧΑ

Με τάση στηριγμένη στα κέρδη από 19 blue chip, άνοδος +1,59% με εκτίναξη όγκων

  • Αποτύπωσαν την επιφύλαξη που προκαλεί η εικόνα των μακροοικονομικών δεομένων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αποκτώντας μεικτή εικόνα μεταβολών που βελτιώθηκε όταν άνοιξε ανοδικά η Wall Street

  • Ο τζίρος εδώ, ξεπερνώντας τα 80 εκατ. ευρώ ήταν μεγαλύτερος από τα 58 εκατ., τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας

  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 905,10 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας από το πρώτο τέταρτο.

  • Υπήρξε κίνηση διαρκούς κλιμάκωσης με ένα πλατύσκαλο στη μέση της μέρας και μετά τις 15:45 ξεκίνησε μια άνοδος με διάρκεια ως την κατάληξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Τότε ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 17:00 στις 922,05 για να κλείσει με τις δημοπρασίες στις 921,26.

  • Το υπερδιπλάσιο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά, υπογράμμισε τη γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά και στον FTSE25 υπερτερούσαν οι ανοδικές 19 έναντι 4 καθοδικών

 

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν κυρίως πτωτικά αλλά και τα ευρωπαϊκά, με την επιφύλαξη των επενδυτών για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κινήθηκαν επίσης πλάγια, παρά τα μεγάλα κέρδη της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών ήταν ανοδική και πιθανά, αυτό να επηρέασε τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν ανοδικό, σε θετικό πεδίο.

Έτσι στην αγορά της Αθήνας μετά τις 15:15 εισήχθησαν εντολές αγοράς και ο ΓΔ από τις 915 μονάδες ανηφόρησε ως τις 922 σε δυόμιση ώρες. Έχοντας ωστόσο περάσει, κάτω από τις 906,85 μονάδες. Εμφάνισε άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 1,61 μονάδα. Στο πρώτο τέταρτο χτύπησε τις 905,10 μονάδες, που ήταν το κατώτερο μέρας και κατόπιν, ο μέσος όρος μετά από μακρά και έντονη ανοδική πορεία με έξη σκαλοπάτια, οδηγήθηκε στην κορυφή των 922,15 ένα λεπτό πριν τις 17:00. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από σταθερή διάθεση για τοποθετήσεις σε περισσότερα από 15 blue chip, με επίκεντρο των πιέσεων τις ΜΟΗ και ΑΡΑΙΓ από το πρώτο μέρος. Αλλά υπήρχε σχεδόν διαρκής διάθεση για αγορά θέσεων σε blue chip εκτός από τα τραπεζικά όπως της ΔΕΗ και στο δεύτερο μέρος για ΤΕΝΕΡΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΣΑΡ.

Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 921,26 από 906,85 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή +1,59% ή 14,41 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,079 από 63,376 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 7,884 από 1,746 εκατ. ευρώ, και η ΔΕΗ απασχόλησε 2,445 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ 1,317 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ 1,221 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ 1,124 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ 828.327 ευρώ, η ΕΛΧΑ 462.500 ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ τα 311.500 ευρώ, και η ΦΡΛΚ 175.305 ευρώ.

Τη διακύμανση (17,05 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:45 και ήταν οι 905,10 από 899,03 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:59 δηλαδή ένα λεπτό πριν το τέλος της διαπραγμάτευσης και ήταν οι 922,15 από 910,29 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 73 από 47 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 36 από 53 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,703 από 64,953 δις ευρώ την Παρασκευή.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν πολύ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,59% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,16%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την Παρασκευή στις 601,99 μονάδες με άνοδο +0,28% με ανώτερο μέρας τις 602,92. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ των 598,86 μονάδων (-0,52%) και 606,08 μονάδων (+0,68%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 605,07 (+0,51%) και τελικά τον οδήγησαν στις 605,11 με κέρδη +0,52%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 15,595 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,45%) απασχόλησε 5,138 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,50%) 3,123 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,69%) 1,673 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,10%) 3,204 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,32% στις 2224,59 από 2195,70 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 1,73 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +1,92%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Τα αισιόδοξα στοιχήματα σε δοκιμασία

Μπορεί οι traders να μείωσαν την απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ του 25άρη και να ενθυλάκωσαν κέρδη από τα options διπλασιάζοντας τους όγκους συναλλαγών. Αλλά αυτό έγινε σε μια συνεδρίαση με κλιμακούμενη άνοδο που το χαμηλό ήρθε στο πρώτο ημίωρο και το ανώτερο στο τελευταίο λεπτό της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Σήμερα όμως με το κλίμα στις ασιατικές συναλλαγές συννεφιασμένο η διάθεση των θεσμικών του ΧΑ μπορεί να φέρει μεγαλύτερη νευρικότητα δοκιμάζοντας την αυτοπεποίθηση των συναλλασσόμενων.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο από τις 10:39 ως τις 10:56 και σε θετικό σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,97 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 28,89 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2226,32 μονάδες, ήρθε στις 16:59. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:48 και ήταν οι 2189,66 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2224,59 από 2195,70 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,32% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,525 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 8/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 879 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2225,25 μονάδες, κατώτερο τις 2193,00 και τελευταίες πράξεις στις 2220,25, με κλείσιμο στις 2222,25 από 2191,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3806 από 3676. Επίσης άλλαξαν χέρια 33 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2230,00 μονάδες κατώτερο τις 2203,00 τελευταίες πράξεις στις 2230,00 και κλείσιμο στις 2218,25 από 2187,50 μονάδες και ανήλθαν στις 188 από 183 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι αυξήθηκαν ελαφρά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 48 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 605,75 από 602,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

Θεωρώντας πως αρχίζει η αναγνώριση της βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, οι εγχώριοι αναλυτές είτε επιλέγουν να εστιάσουν στα γεγονότα που αναμένονται αυτή τη βδομάδα, είτε επιλέγουν να περιγράψουν τη βάση της βελτίωσης της μεγάλη εικόνας για το ΧΑ. Το σημαντικό από τεχνικής πλευράς είναι ότι πλέον ο μέσος όρος είναι σε απόσταση αναπνοής από τις 930 μονάδες που είναι η επόμενη αναγνωρισμένη από την αγοραία συναίνεση αντίσταση.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. αναφέρει: “Τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου το βράδυ. Επίσης, θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου τα ΕΛΠΕ και η TITC στις 11 Νοεμβρίου και ο ΟΤΕ στις 12 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ θα διανείμει το έκτακτο μέρισμα μικτού ποσού €0,248/μετοχή στις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε στις δεσμευτικές προσφορές για το project ‘Skyline’ της Alpha Bank, καθώς προσφορές κατέθεσε διψήφιος αριθμός επενδυτών. Η συναλλαγή ‘Skyline’ προβλέπει τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου, για την αξιοποίηση επενδύσεων στην Ελληνική Αγορά ακινήτων”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης κύρια των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8137 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,13 ευρώ και δημιουργήθηκαν 98.709 από 91.466 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2302 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,83 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.258 από 31.759.

Της ΕΥΡΩΒ με 1082 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,967 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.775 από 28.102.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 847 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,47 ευρώ και 27.392 από 26.772 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 2851 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 967 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και τα 804 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 9.000 συμβόλαια για την ΕΤΕ, στα 500 συμβόλαια για TITC και στα 183 για ΤΕΝΕΡΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε με υπερκάλυψη μια γιγάντια Α.Μ.Κ. 1,35 δισ. ευρώ, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση, για το 2021, τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE25 εδραιώνοντας την εκτίμηση ότι κάτι έχει αλλάξει στον, μέχρι σήμερα, ‘αδύναμο κρίκο’ της Αγοράς μας.

Η νέα εβδομάδα είναι κρίσιμη από πλευράς γεγονότων, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά. Σε πρώτη φάση η απελευθέρωση των δεσμευμένων κεφαλαίων από την Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ και η είσοδος των νέων τίτλων, θα κάνει τη διαφορά στη ρευστότητα και στην αύξηση τζίρου στην Αγορά. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένουμε τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στη σύνθεση του MSCI, με την Αγορά να περιμένει είσοδο της ΔΕΗ και της Εθνικής (η προσδοκία αποτυπώνεται άλλωστε στην άνοδο των μετοχών στο ταμπλώ) και με μικρές πιθανότητες είσοδο του Μυτιληναίου. Από την άλλη η Αγορά περιμένει να δει αν η Jumbo θα εξέλθει, ή όχι από τον δείκτη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι Ξένοι Θεσμικοί, που σίγουρα επιδιώκουν τις καλύτερες αποδόσεις. Το μόνο “αρνητικό” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το κακό timing, μιας και η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φάση από τους υπόλοιπους.

Παρόλα αυτά, αν κάποιος σκεφτεί μετοχές που “πέτυχαν” στη διάρκεια της κρίσης και ήδη έχουν καταφέρει να είναι κοντά στα ιστορικά τους, ή και υψηλότερα, θα καταλάβει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μία Οικονομία, με αντίκτυπο και στο Χρηματιστήριο.

Άλλωστε, μπορεί το 2023 να είναι μία χρονιά που θα είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα αφαιρέσει το discount ρίσκου, με το οποίο διαπραγματεύονται οι Ελληνικές αξίες, θα προσελκύσει σημαντικά νέα κεφάλαια και θα δώσει τη δυνατότητα να αποτιμηθεί η Αγορά επί ίσοις όροις, με άλλες Οικονομίες.

Στον Τραπεζικό κλάδο, βλέπουμε τις Τράπεζες που έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα Α.Μ.Κ. (Alpha Bank και Πειραιώς) να συνεχίζουν να συσσωρεύουν, ενώ από την άλλη την Eurobank και την Εθνική να “τρέχουν” και να καταγράφουν νέα υψηλά κίνησης, μέρα με τη μέρα. Αν η Εθνική μπει στον MSCI, το πιο πιθανό είναι να απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια στις 30 του μήνα, με το ενδεχόμενο μέρος από αυτά να κατευθυνθούν σε Πειραιώς και Alpha.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζει να έχει τις καλύτερες επιδόσεις, μιας και δείχνει ότι οι Εταιρείες που απαρτίζουν τον FTSEM αναπτύσσονται με πολύ καλύτερους ρυθμούς από τις υπόλοιπες. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που θα βοηθήσουν σημαντικά τις Εισηγμένες, φαίνεται ότι θα έρθουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε πότε η Αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί. Τρανό παράδειγμα ο κλάδος της Πληροφορικής, που ήδη προεξοφλεί την επόμενη μέρα, μιας και τα επόμενα χρόνια 6 δισ. περιμένουν τον κλάδο, με το ποσό να είναι τόσο μεγάλο, που δεν ξέρουμε αν μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολό του. Η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι Εισηγμένες δυσκολεύονται να βρουν το εργατικό δυναμικό, που θα καλύψει την ζήτηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των αποδοχών στον κλάδο και την πιθανή επιστροφή ανθρώπων που στα χρόνια της κρίσης αποφάσισαν να “αποδράσουν” από την χώρα.

Το παράδειγμα δείχνει ότι η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μπορεί να επαναπατρίσει, σε διάφορους κλάδους, ένα σημαντικό μέρος των μυαλών που έφυγαν, για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Μπροστά μας έχουμε ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον και είμαστε στην αντίθετη περίοδο από το ‘kalo kouragio’ του Όλι Ρεν”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αρχικά ακολούθησαν τη Wall Street κινούμενες ανοδικά σήμερα Τρίτη, καθώς η ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τις υποδομές των ΗΠΑ ενίσχυσε τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κέρδισαν καθώς τις ενίσχυσαν οι προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας σε μια παγκόσμια οικονομία που αυξάνει τους ρυθμούς της.

Η ψήφιση από το Κογκρέσο ενός νομοσχεδίου για τις υποδομές 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που καθυστερούσε το Σαββατοκύριακο ενθουσίασε τους επενδυτές, οι οποίοι ωστόσο αντιμετωπίζουν μια άλλη δοκιμασία αργότερα μέσα στην εβδομάδα από μια μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στις αρχές της ασιατικής ημέρας διαπραγμάτευσης, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,3% και στις 8:50 δική μας ώρα ήταν στο +0,23% και τις 648,74 μονάδες.

Ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei στις 8:50 δική μας ώρα σημείωνε απώλειες -0,75%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν -0,24%.

Ο δείκτης blue-chip CSI300 της Κίνας ήταν 0,33% υψηλότερα στις αρχές των συναλλαγών αλλά στις 8:55 υποχωρούσε οριακά -0,03% και ήταν στις 4846,74 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ άνοιξε στο +0,65% ενώ στις 8:55 κέρδιζε μόνο +0,14%.

Τη Δευτέρα, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street και ο Nasdaq επέκτειναν τη αλυσίδα των ρεκόρ υψηλών όλων των εποχών σε οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ ο Dow των βιομηχανικών blue-chip σημείωσε το δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ του. Τα ΣΜΕ του S&P 500 είχαν μεταβολή -0,13% στις 8:58.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα