Ινδία: Αγοράζει δολάρια, καθώς η ρουπία μειώνει τα εταιρικά κέρδη

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 09:26

ΑΥΞΗΣΕ τις αγορές της σε δολάρια των ΗΠΑ η Ινδία, μετά την άνοδο 5% της ρουπίας σε έξι μήνες, περιορίζοντας τα εταιρικά κέρδη και απειλώντας την οικονομία με συρρίκνω ση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, αγόρασε περίπου 1,5 δισ. δολ. τις τελευταίες επτά ημέρες, καθώς η ρουπία άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JPMorgan Chase & Co. Το ποσόν, είναι κοντά στο 1,8 δισ. δολ. που η χώρα αγόρασε τον Δεκέμβριο, τον τελευταίο μήνα που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η Reserve Bank of India θέλει να περιορίσει την άνοδο του νομίσματός της για να αυξήσει τις εξαγωγές της οικονομίας και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, την ταχύτερη στον κόσμο, μετά από αυτήν της Κίνας. Η Infosys Technologies Ltd., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία λογισμικού της χώρας, είπε τον μήνα που πέρασε ότι η ανατίμηση της ρουπίας πίεσε τα περιθώρια κέρδους κατά 2% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Η ρουπία ήταν το νόμισμα με την όγδοη καλύτερη επίδοση μεταξύ 70 νομισμάτων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο, καθώς οι ξένοι επενδυτές την αγόρασαν για απόκτηση μετοχών, αλλά και για την επέκταση των μονάδων τους. Το νόμισμα σημείωσε σήμερα άνοδο 0,1%, φθάνοντας τις 44,11 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:20 π.μ., στο Μουμπάϊ, τοπική ώρα. Στις 9 Φεβρουαρίου η ρουπία αναρριχήθηκε έως τις 44,024 ανά δολάριο, πριν κλείσει την εβδομάδα με ελαφρά διαφοροποίηση στις 44,136.

Σύμφωνα με 20 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News η ρουπία ενδέχεται να ανατιμηθεί περαιτέρω κατά 1%, στις 43,60 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους. Επίσης στα τέλη του 2007 μπορεί να υπερβεί τις 44 έναντι του δολαρίου, καθώς η Reserve Bank of India, μπορεί μόνο να περιορίσει και όχι να σταματήσει την αναρρίχησή της.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας αυξήθηκαν περίπου 2,5 δισ. δολ. τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 180 δισ. δολ., σημάδι ότι η χώρα αγόρασε δολάρια. Η εκπρόσωπος της τράπεζας, Alpana Killawala, αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερο τις πρόσφατες εμπορικές συναλλαγές νομισμάτων.

Η κυβέρνηση θέλει να αναχαιτίσει την άνοδο της ρουπίας για να στηρίξει τις εξαγωγές και να μειώσει το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, που διευρύνθηκε στα 11,7 δισ. δολ. το εξάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2006, από 7,2 δισ. δολ., πριν από ένα έτος

Επίσης το ισχυρό νόμισμα κατέστησε λιγότερο ανταγωνιστική την Infosys Technologies, έναντι των ξένων ομοειδών της, όπως της International Business Machines Corp. (IBM), ενώ η Satyam Computer Services Ltd., η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία εξαγωγής υπηρεσιών λογισμικού της χώρας, αναθεώρησε προς τα κάτω τις πωλήσεις της στο σύνολο του έτους, εξ αιτίας της ισχυροποίησης της ρουπίας.

Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 9,2% το έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε το 2006 με ρυθμό 10,7%.

Σημειώνεται ότι οι απ’ ευθείας επενδύσεις στην Ινδία, από εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής Suzuki Motor Corp. και της Arcelor Mittal, του Λουξεμβούργου, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, ώθησαν υψηλότερα τη ρουπία. Η Suzuki ελέγχει τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, Maruti Udyog Ltd., με έδρα το Νέο Δελχί. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι απ΄ευθείας ξένες επενδύσεις σχεδόν θα διπλασιαστούν στα 12 δισ. δολ., τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα