Το weather routing στην υπηρεσία της βιωσιμότητας της ναυτιλίας

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 15:16
UPD:15:19

Μια νέα πρόταση, για την ένταξη της λειτουργίας δρομολόγησης των πλοίων με βάση τις καιρικές συνθήκες (weather routing), φέρνει η δανέζικη εταιρεία ZeroNorth. «Οι νέες τεχνολογίες δίνουν πλέον την δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες, να μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τις καιρικές συνθήκες και να τις αξιοποιούν αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη και πλεονεκτήματα, ως προς την ασφάλεια και την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από το σύνολο του στόλου τους, μπαίνοντας παράλληλα σε τροχιά απανθρακοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, κάνουν δυνατή την επίτευξη βελτιστοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο και παρέχουν την δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέξουν το ιδανικό πλάνο διαδρομής του πλοίου, έχοντας σαφή εικόνα τόσο για το εμπορικό όσο και για τις περιβαλλοντολογικό αποτέλεσμα της κάθε επιλογής. H ZeroNorth αναφέρει πως αυτή η τεχνολογική πρόοδος καθιστά την απόφαση για την δρομολόγηση του πλοίου, ακόμα πιο στενά συνυφασμένη με την οικονομική και ως προς την βιωσιμότητα επίδοση, πέρα και πάνω φυσικά από την κρίσιμη βάση του να εγγυάται την ασφάλεια του πλοίου..

Η θετική επίδραση της βελτιστοποίησης με την ενσωμάτωση του weather routing στην εμπορική απόδοση, θα γίνεται ακόμα σημαντικότερη καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανίας οδεύει προς την χρήση καθαρότερων καυσίμων. Η αύξηση των εσόδων θα επιτρέψει στην βιομηχανία να μεταβεί σε πιο ακριβά καύσιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα, διότι κάθε τόνος καυσίμου που εξοικονομείται χάρη στο πλεονέκτημα του Weather Routing σε κάθε ταξίδι, αντιπροσωπεύει περισσότερα χρήματα που μπορεί ο τομέας να εναποθέσει στην υιοθέτηση καθαρών καυσίμων.

Η Søren Christian Meyer, CEΟ της ZeroNorth, λέει: “Καθένας που ασχολείται με το operation ενός πλοίου, γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η δρομολόγηση σύμφωνα με τον καιρό. Σήμερα όμως θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τον μεταβατικό ρόλο του Weather Routing και το πώς οι διασυνδεμένες τεχνολογίες και τα δεδομένα μπορούν να ωθήσουν τον τομέα μας να σκεφτεί πέρα και πάνω από μόνο την επίτευξη των ορίων ασφαλείας και να χρησιμοποιούν τον καιρό εκμεταλλευόμενοι πλήρως το  εμπορικό πλεονέκτημα που μπορεί να αποφέρει, σε κάθε διαδρoμή.

Φέρνοντας όλα τα σχετικά δεδομένα σε μια πλατφόρμα, δεν χρειάζεται πλέον να υπάρχουν πολλαπλοί προμηθευτές για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος, ενώ οι operators  μπορούν να εργασθούν με την ZeroNorth και να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα Optimise  για να διαφυλάξουν την ασφάλεια,  να εκμεταλλευτούν τον καιρό, να βελτιώσουν την κερδοφορία και να μειώσουν τις εκπομπές CO2, με μία κίνηση. Με την χρήση πλατφόρμας Optimise, οι Operators έχουν την δύναμη να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του πλοίου και να δημιουργήσουν ένα βελτιστοποιημένο πλάνο διαδρομής που είναι εκτελέσιμο  από τους πλοιάρχους, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα