- Η ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή περιλάμβανε ανοδικές αναθεωρήσεις σε σχέση με τους προηγούμενους δύο μήνες και άλλη μια ισχυρή μέτρηση για τους μισθούς.
- Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 8/11. Οι ρυθμοί ήταν μέτριοι με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας να σημειώνει οριακή άνοδο στις 8:45 δική μας ώρα +0,02%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο δεύτερο μέρος της συνόδου με πτώση -0,35%. Τα κινεζικά blue chip αλλάζοντας συχνά πρόσημο κρατούν, κολλημένο τον δείκτη τους σε ένα εύρος που διατηρείται για σχεδόν τέσσερις μήνες. Στις 8:45 δική μας ώρα, ο CSI300 είχε μεταβολή +0,11%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχωρούν κατά -0,17%..
- Η στενότητα στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την διαταραχή και την ασυνέχεια στις αλυσίδες εφοδιασμού παγκόσμια αναμένεται να οδηγήσει σε άλλη μια υψηλή ένδειξη για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που αναμένεται την Τετάρτη. Η οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη πιθανόν να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για αύξηση των επιτοκίων συντομότερα από την μέχρι στιγμήςκαθοδήγηση της Federal Reserve.
- Μετά από κάποιες άγριες διακυμάνσεις, τα ομόλογα κατάφεραν να τελειώσουν την περασμένη εβδομάδα με ράλι, εν μέρει χάρη στην τεράστια πτώση των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων όπου το βραχυπρόθεσμο χρέος απόλαυσε την καλύτερη εβδομάδα του από το 2009, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας δεν άδραξε την ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκιά της. Αυτό οδήγησε την αγορά να απωθήσει τον πιθανό χρόνο και ρυθμό σύσφιξης όχι μόνο εκεί, αλλά και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Εδώ, ο μέσος ημερήσιος στην πρώτηβδομάδα του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 57,9 εκατ. ευρώ από 64,7 εκατ. ευρώ την τελευταία του Οκτωβρίου, με τη μέση αξία πακέτων στα 8 από 20,9 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,953 από 64,429 δις ευρώ την Παρασκευή 29/10. Η μεταβολή μήνα ταυτίζεται με αυτή της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, που έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,98%, με απόδοση έτους +12,10%. ΟFTSE25 ενισχύθηκε κατά +1,13%, και στο 2021 κερδίζει +13,49%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,10%, αποδίδει στο 2021 +32,09%.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Μελετώντας τις συναλλαγές της πρώτης εβδομάδας, θα αντιληφθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι στόχος των θεσμικών στην Αθήνα ήταν να διατηρηθεί η αγορά σε επίπεδα τιμών με το 9 στις εκατοντάδες. Φροντίζοντας παράλληλα να μην ανοίξει ο δρόμος για τις 930. Ενδεικτικό αυτών των προθέσεων ήταν η άνοδος του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, όταν οι πιέσεις ενδοσυνεδριακά πέρναγαν την αγορά σε αρνητικό πεδίο. Ωστόσο σε εκείνες της περιόδους της διαπραγμάτευσης, όλο και κάποιος θα νόμιζε πως τα χειρότερα έπονται και θα πωλούσε τη θέση του σχετικά φθηνά. Αλλά επειδή φαίνεται πως στη φάση των “εκπτώσεων” είναι πολύ οι έτοιμοι να απορροφήσουν την προσφορά, εκτός μιας συνεδρίασης στις υπόλοιπες, προέκυπτε ένα rebound από τα χαμηλά του δεύτερου μέρους όσο πλησίαζε το πέρας της άτονης ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Μπορεί δηλαδή αυτή η συσσώρευση με βουτιές των αποτιμήσεων κυκλικά και αγορές επιλεκτικά, σε μέρες συντονισμένης ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, να εξυπηρετούσε τη δημιουργία θέσεων.
Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, για τις ξένες αγορές, ήταν η εβδομάδα που όλοι περίμεναν την απόφαση επί της νομισματικής της πολιτικής της Fed. Αποφάσισε μια ήπια μείωση του ρυθμού των ανά μήνα αγορών χρεογράφων και επέμεινε στην εκτίμησή της, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποδειχθούν περαστικές. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, αν και οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων συνέχισαν να στοιχηματίζουν – βλέπουν πιθανή αύξηση των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας μέσα στο 2022. Για την Αθήνα ωστόσο, με βάση την κατανομή του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και της σχετικής ανεξαρτησίας από τα κέρδη των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων, ήταν η εβδομάδα της ΔΕΗ.
Προγραμματισμένα λειτούργησαν οι θεσμικοί και ανάλογα θα κινηθούν πάλι, ξεδιπλώνοντας στοιχήματα σχετικά με την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου. Με την εφαρμογή της και το αναμενόμενο rebalancing στις 30/11. Όσο η εικόνα της Ελλάδας δεν επιτρέπει στους επενδυτές να κοιτάξουν ψηλά και σε σχετικό βάθος χρόνου, οι επαγγελματίες θα αναζητούν το μεροκάματο μέσα από τις διακυμάνσεις που θα προκαλεί η ροή των ειδήσεων.
Σήμερα οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα των 20 λεπτών ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ θα διανείμει το έκτακτο μέρισμα μικτού ποσού €0,248/μετοχή στις 15 Νοεμβρίου. Την Τρίτη οι μέτοχοι της Πλαίσιο θα κληθούν να αποφασίσουν για την διανομή έκτακτης επιστροφής κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή. Επίσης, η Lamda Development έχει προγραμματίσει διαδικτυακή παρουσίαση του masterplan της ανάπλασης στο Ελληνικό και των έργων που θα μεταμορφώσουν την Περιοχή την ερχόμενη πενταετία.
Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης η TITC θα ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου, τα οποία θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων. Την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.
Την Παρασκευή πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο ΟΤΕ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Με τα ίδια κριτήρια και διαφορετικές πληροφορίες θα κινηθούν οι θεσμικοί στην Αθηναϊκή αγορά. Ενώ οι παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών παρέμειναν στο χώρο των επιφυλάξεων που προκαλεί η αδυναμία της αγοράς να παρακολουθήσει τη δυναμική των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Από την Beta Sec. θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ μπορεί να απελευθερώσει κάποια ρευστότητα στην Αγορά, ωστόσο το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί το πλάγιο μοτίβο. Οι παρατηρήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αφορούσαν στη σχέση της Αθήνας με τη Wall Street: “Οι ιστορικά υψηλές επιδόσεις στη Wall Street, αλλά και στην Ευρώπη, δεν συμβάλουν στην αυξημένη κινητοποίηση για τοποθετήσεις και σε Ελληνικούς τίτλους, με το ΓΔ να συνεχίζει το επιτόπιο τροχάδην, λίγο πάνω από τις 900 μονάδες”.
Από την Leon Depolas Sec. εστιάζοντας στους χαμηλούς ημερήσιους όγκους ερμήνευσαν τη χαλαρή σύνδεση της Αθήνας με την παγκόσμια κεφαλαιαγορά: “Στο εσωτερικό είναι εμφανής η αδυναμία ανοδικής απομάκρυνσης από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ και οι όγκοι συναλλαγών ενδυναμώνουν αυτό το σενάριο. Παράλληλα, η καταγεγραμμένη αύξηση της μεταβλητότητας στην Αγορά Κρατικών ομολόγων, εντός και εκτός Χώρας, δεν έχει περάσει ακόμα στους μετοχικούς δείκτες, ενώ κάτι τέτοιο θα ήταν φυσιολογικό να γίνει. Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων αξίζει να αναφέρουμε ότι τα χθεσινά επίπεδα εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ήταν τα χαμηλότερα από τα μέσα Μαρτίου του 2020. Παραμένουμε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα, καθώς τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν και είναι σίγουρο ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με την πανδημία, ειδικότερα όσο προχωράμε στον Χειμώνα”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα προκαλέσουν διαφορετικές επενδυτικές αντιδράσεις
Στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου η εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς αποτύπωσε κέρδη για τις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια επηρέασαν, τα προβλήματα που υπάρχουν στην κινεζική κεφαλαιαγορά. Ωστόσο η δέσμη των μακροοικονομικών δεδομένων στη διάρκειά της ανέδειξε πολλά στοιχεία που υπογραμμίζουν την δυνατή ανάπτυξη των ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις οικονομίες της Ευρώπης. Παράλληλα στο COP26 στη Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή οι εξελίξεις είχαν, έχουν και θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο και αμεσότερο αντίκτυπο στη σφαίρα των επενδύσεων.
H Ευρώπη δυσκολεύεται
Τα στοιχεία της μεταποίησης στην ευρωζώνη ήταν απογοητευτικά, υποδηλώνοντας ότι η γερμανική βιομηχανία βιώνει μια ύφεση λόγω συμφόρησης στην γραμμή εφοδιασμού. Τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται ξανά και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, εάν επανεισαχθούν οι περιορισμοί ή χτυπηθεί το φρόνημα των καταναλωτών. Οι θεσμικοί εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε προτάσεις για αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης.
Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας επιβεβαίωσαν την ευθραυστότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας Τα δεδομένα της βιομηχανικής παραγωγής του Σεπτεμβρίου δείχνουν μια σοβαρή συρρίκνωση της παραγωγής στη Γερμανία (-1,4% m/m) και τη Γαλλία (-1,3% m/m) και ήπια επέκταση μόνο στην Ισπανία (+0,3% m/m). Η αδυναμία οφειλόταν και πάλι στην πίεση των κεφαλαιουχικών αγαθών. Ακόμα κι αν οι ανισορροπίες ζήτησης-προσφοράς τελικά ξεκαθαρίσουν, θέτοντας το έδαφος για ανάκαμψη στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η βιομηχανική δυναμική για το τέταρτο τρίμηνο είναι πολύ ασθενής, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Barclays. Οι τελικοί PMI για τη μεταποίηση δείχνουν ότι η αδυναμία συνεχίστηκε τον Οκτώβριο. Επιπλέον, ο βαθμός στον οποίο η χαμένη παραγωγή θα ανακτηθεί μόλις αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες είναι ακόμα αβέβαιος. Οι αισιόδοξοι αναλυτές δεν αρνούνται την γκρίζα εικόνα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά πιστεύουν ότι ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης του τρέχοντος έτους θα αναβληθεί, αντί να χαθεί.
Τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη των υπηρεσιών στην ευρωζώνη. Οι PMI του Οκτωβρίου υποδηλώνουν επιβράδυνση της δυναμικής των υπηρεσιών με υποχώρηση του δείκτη κατά 1,8 μονάδες βάσης στις 54,6 και τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι. Η επιβράδυνση, θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η πανδημία γίνει, για άλλη μια φορά, μεγαλύτερος κίνδυνος. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ένα νέο κύμα λοιμώξεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε μικρότερες χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή αλλά και στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, με υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε ορισμένες. Ως αποτέλεσμα, μικρότερες χώρες έχουν επανεισαγάγει βαρείς περιορισμούς (η Λετονία έχει εφαρμόσει πλήρες lockdown για ένα μήνα) και η Γερμανία, όπου οι μολύνσεις έχουν φτάσει περίπου στα 170 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πολιτών, εξετάζει περισσότερα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους. Ο ηγέτης του κρατιδίου της Σαξονίας έχει επισημάνει ότι η καθυστερημένη δράση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρες lockdown (Reuters, 5 Νοεμβρίου). Ωστόσο, ακόμη και ο φόβος της μόλυνσης ή οι περιορισμοί χωρίς lockdown, θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ο δείκτης ZEW της τρέχουσας εβδομάδας θα μπορούσε να παρέχει μια πρώιμη ένδειξη για το ευρύτερο κλίμα, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.
Η άνθιση των ΗΠΑ
Ένα ρεκόρ υψηλού του δείκτη ISM για τις υπηρεσίες υποδηλώνει ανανέωση, με την εναλλαγή της ζήτησης από αγαθά σε υπηρεσίες, ενώ οι ισχυρότερες πωλήσεις αυτοκινήτων παρέχουν περαιτέρω επιβεβαίωση της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. Οι μισθοδοσίες του Οκτωβρίου εξέπληξαν ανοδικά, καθώς οι προσλήψεις παρουσίασαν σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς. Η αύξηση του εισοδήματος από την αγορά εργασίας παραμένει σταθερή. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Fed αποφάσισε να μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Αν και βλέπει κινδύνους αύξησης του πληθωρισμού, φαίνεται ότι εξακολουθεί να έχει την τάση να λειτουργεί υπομονετικά, πριν από μια απόφαση για αύξηση των επιτοκίων.
Τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας ήταν η επιβεβαίωση των προσδοκιών των αισιόδοξων αγοραίων για βελτιωμένη οικονομική δυναμική προς το τέλος του έτους. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η αισιοδοξία ενισχύθηκε από τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τις λιανικές πωλήσεις και τις προσωπικές δαπάνες, τα οποία έδειξαν κάποια ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης στο τέλος του τριμήνου. Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε ένα σταθερό ανοδικό βήμα τον Οκτώβριο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στα 13,0 εκατ., από 12,2 εκατ. τον Σεπτέμβριο, και μια άνοδο 4,8 μονάδων στο σύνθετο Δείκτη ISM των υπηρεσιών σε νέο ρεκόρ υψηλών των 66,7 μονάδων.
Η βελτίωση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών του Οκτωβρίου αντανακλά την πρόοδο στη μείωση των λοιμώξεων COVID-19, οι οποίες πιθανότατα έχουν αναζωπυρώσει την εναλλαγή της τελικής ζήτησης από αγαθά σε υπηρεσίες μετά από μια διαταραχή στα τέλη του καλοκαιριού από την παράλλαξη Delta. Πιθανά οι εγχώριες υπηρεσίες θα λάβουν περαιτέρω ώθηση μέσω της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους ξένους επισκέπτες στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιθανότατα θα εμφανιστούν στις καθαρές ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Επί του παρόντος, το καθαρό εμπόριο ταξιδιωτικών υπηρεσιών είναι ελλειμματικό για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, που χρονολογείται από το 1999, καθώς η αύξηση των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν έχει αντιστοιχιστεί με αντίστοιχη εισροή ξένων ταξιδιωτών.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, το 16,66% εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 κέρδισε +2,00%, τον Οκτώβριο +6,91% και στο 2021 αποδίδει +24,97%. Ο Dow ανέβηκε κατά +1,42%, στον 10ο μήνα +5,84%, με επίδοση +18,69% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +3,97%, τον Οκτώβριο +5,82% με επίδοση στο 2021 +25,95%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με κέρδη +6,09%, στον Οκτώβριο κέρδισε +4,21%, στο 2021 +23,41%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +3,05%, τον Οκτώβριο αποδίδει +7,27%, στο 2021 +23,92%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,92% στη βδομάδα, στο έτος κερδίζει +13,06%. Ο DAX ανέβηκε +2,33%, στο έτος αποδίδει +17,02%, ο CAC με μεταβολή +3,08%, στο 2021 κερδίζει +26,83%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας αυξήθηκε +0,80%, στο έτος αποδίδει +13,09%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά +3,42%, με ετήσια επίδοση +25,02%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +1,67% και στον Οκτώβριο +4,55%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +21,15%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,28%, με επίδοση έτους -11,93%. Ο IPC του Μεξικού ανέβηκε κατά 1,30%, στο 2021 αποδίδει +17,95%. Ο χρυσός με άνοδο +1,96%, βρέθηκε στα 1820,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -4,29%. Υποχώρησε κατά -2,46%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 81,17 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +67,64%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,49%, έχει απόδοση στο 2021 +7,90%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,05%, στο 2021 αποδίδει +3,33%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,28% στο έτος κερδίζει +25,48%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -2,00%, στο έτος χάνει -8,67%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,57% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη +0,53% στο 2021.
Η ενεργειακή μετάβαση επενδυτικά
Οι επιχειρήσεις είναι ο καθοριστικός παράγοντας αλλαγής στο COP26 στη Γλασκώβη. Το ιδιωτικό κεφάλαιο κινητοποιήθηκε στη δράση για το κλίμα, αλλά χρειάζεται σαφής οδικός χάρτης και κανόνες για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι απαιτούμενες αλλαγές. Η διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα το 2015 αφορούσε κυρίως κυβερνήσεις που πίεζαν τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές. Στη Γλασκώβη, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που ωθούν τις κυβερνήσεις να δράσουν. Σημείωσε η Rochelle Toplensky στη WSJ.
Ενώ οι σκεπτικιστές γκρίνιαζαν ότι ορισμένες από τις δεσμεύσεις ήταν… “προϊόντα ανακύκλωσης”, την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είπε ότι, εάν υλοποιηθούν, οι ανανεωμένες δεσμεύσεις πιθανότατα θα μείωναν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από το επίπεδο αναφοράς. Οι νέες εθνικές δεσμεύσεις από την Κίνα και την Ινδία ήταν στο επίκεντρο της νέας ανάλυσης του ΔΟΕ, ακόμη κι αν απογοήτευσαν ορισμένους. Οι κανονισμοί συχνά υποτιμούνται ως γραφειοκρατία που επιβραδύνει την καινοτομία. Ωστόσο, η απαλλαγή των οικονομιών από τον λιγνίτη απαιτεί τεράστιες αλλαγές που δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για τις αγορές και τις βιομηχανίες μελλοντικά. Οι επιχειρήσεις πολλές με νέες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων και οι επενδυτές, περιμένουν, να δημιουργήσουν οι κυβερνήσεις ένα σχέδιο και ορισμένους κανόνες για να μειώσουν τους αγνώστους της εξίσωσης, που θα διακόψει την ανθρωπογενή καταστροφή του περιβάλλοντος.
Βεβαίως, οι περισσότερες δεσμεύσεις του COP26 είναι απλά ευχές και όχι νομικές απαιτήσεις, με αυξημένο κίνδυνο να μην εκπληρωθούν. Όμως, όπως δείχνουν οι διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας στη Γλασκώβη και σε άλλα μέρη του πλανήτη, η δημόσια πίεση είναι υψηλή και ο έλεγχος αυξάνεται. Ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2015: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλάζουν την κοινή γνώμη και κοστίζουν στις επιχειρήσεις, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν γίνει ανταγωνιστικές ως προς το κόστος. «Εάν υπάρχει ένα πλαίσιο και μια διαδρομή που δείχνει πώς ταιριάζουν μεταξύ τους τα κομμάτια του πάζλ, είναι που θα κινητοποιήσει πραγματικά τις επενδύσεις», λέει η Lucy Heintz της Actis, επενδύτρια με μεγάλη εμπειρία και συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση σε αγορές υψηλής ανάπτυξης. Οι επενδυτές πιέζουν επίσης τις κυβερνήσεις να θέσουν πρότυπα για τις κλιματικές αναφορές και τις αγορές πίστωσης άνθρακα. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως πρέπει ακόμη να είναι επιφυλακτικοί για τα κύματα διαφημιστικής εκστρατείας και απογοήτευσης που εμφανίζονται πάντα πριν από οποιαδήποτε μεγάλη τάση, αλλά η δράση για το κλίμα μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα θέμα που δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν.
ΧΑ
Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με επιφύλαξη ανοδικά
Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, για τις ξένες αγορές, ήταν η εβδομάδα που όλοι περίμεναν την απόφαση επί της νομισματικής της πολιτικής της Fed. Αποφάσισε μια ήπια μείωση του ρυθμού των ανά μήνα αγορών χρεογράφων και επέμεινε στην εκτίμησή της, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποδειχθούν περαστικές. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, αν και οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων συνέχισαν να στοιχηματίζουν – βλέπουν πιθανή αύξηση των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας μέσα στο 2022. Για την Αθήνα ωστόσο, με βάση την κατανομή του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και της σχετικής ανεξαρτησίας από τα κέρδη των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων, ήταν η εβδομάδα της ΔΕΗ. Υπήρξε συνέχεια στην “παράδοση” των ημερών. Δηλαδή με μεταβολές του μέσου όρου κάτω του 1%, επίτευξη της διατήρησης της τιμής κλεισίματος ψηλότερα από τις 905 μονάδες χονδρικά. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις, μόνο δυο είχαν μεταβολή μεγαλύτερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με αρνητική κληρονομία την πτώση της αγοράς στο τέλος Οκτώβρη, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, είχαμε κλεισίματα από 901 ως 908 μονάδες, μέχρι την Παρασκευή 29/10. Αλλά οι επενδυτές τη Δευτέρα οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 905,16 από 898,06 μονάδες την Παρασκευή 29/10 με μεταβολή +0,79%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,77% στις 2187,87 από 2171,20 μονάδες, με στυλοβάτες τις Τράπεζες και την ΕΕΕ, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,53%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,452 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 10,971 εκατ. Την Τρίτη ο τζίρος δεν άλλαξε, ανήλθε στα 56,860 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων τα 11,872 εκατ. Αλλά ο ΓΔ εμφάνισε οριακή πτώση -0,08% καθώς οδηγήθηκε στις 904,47 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,11% στις 2185,57, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,48%. Ο ΔΤΡ ωστόσο, συνέχισε με μικρή άνοδο +0,24% καταλήγοντας στις 591,23 μονάδες.
Την Τετάρτη, με αύξηση του τζίρου που ανήλθε στα 58,864 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 8,688 εκατ., ο ΓΔ με κέρδη +0,40% βρέθηκε στις 908,12 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,65% στις 2199,71 μονάδες, με τον ΔΤΡ να κλείνει οριακά χαμηλότερα από τις 600 με κέρδη +1,43%. Αποδείχτηκαν ικανά να αντισταθμίσουν την κατά -2,68% πτώση της ΕΕΕ, της μετοχής με το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στην διαμόρφωση της τιμής των βασικών δεικτών. Ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,17%. Η εικόνα άλλαξε την Πέμπτη, όταν ο ΓΔ εμφάνισε οριακή άνοδο +0,06%, με τα κέρδη της ΕΕΕ +1,95% και του ΔΤΡ +0,10% να αντισταθμίζουν τις απώλειες σε 12 blue chip. Οι θεσμικοί έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 908,62 μονάδες με μεταβολή +0,06%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,124 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,914 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,04% στις 2200,54 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,13%.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η ΔΕΗ είχε την τιμητική της. Ο απόηχος της ολοκλήρωσης της Α.Μ.Κ. της είχε ως πληροφορία την υπερκάλυψη ως το ποσό των 3,5 δις ευρώ. από την Ελλάδα, μέσω της δημόσιας προσφοράς, διατέθηκαν ποσά 400 εκατ. ευρώ. Η τιμή κλείδωσε στα 9 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της ΔΕΗ (+3,63%) συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση, απασχόλησε το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και έκλεισε στο υψηλό των τελευταίων 30 συνεδριάσεων. Ο ΓΔ όμως, με απώλειες -0,19% έκλεισε στις 906,85 μονάδες έχοντας περάσει ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά τον Νοέμβριο. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,22% στις 2195,70 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,36%. Ο τζίρος ανήλθε στα 63,376 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,746 εκατ. Έτσι ο μέσος ημερήσιος στην πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 57,9 εκατ. ευρώ από 64,7 εκατ. ευρώ την τελευταία του Οκτωβρίου, με τη μέση αξία πακέτων στα 8 από 20,9 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,953 από 64,429 δις ευρώ την Παρασκευή 29/10.
Η μεταβολή μήνα ταυτίζεται με αυτή της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, που έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,98%, ενώ στον Οκτώβριο κέρδισε +3,78% με απόδοση έτους +12,10%. Ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +1,13%, τον Οκτώβριο κέρδισε +3,63% και στο 2021 κερδίζει +13,49%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,10%, τον Οκτώβριο είχε άνοδο +5,39% και αποδίδει στο 2021 +32,09%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Με δυσοίωνες προσδοκίες ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,94 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,84 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2203,74 μονάδες, ήρθε στις 10:33. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:32 και ήταν οι 2173,78 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2195,70 από 2200,54 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,034 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 5/11.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 418 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2195,25 μονάδες, κατώτερο τις 2171,50 και τελευταίες πράξεις στις 2192,50, με κλείσιμο στις 2191,00 από 2195,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3676 από 3638. Επίσης άλλαξαν χέρια 13 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2189,00 μονάδες κατώτερο τις 2170,50 τελευταίες πράξεις στις 2189,00 και κλείσιμο στις 2187,50 από 2194,50 μονάδες και παρέμειναν στις 183 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 15 συμβόλαιο την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2300 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 21 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 20 από 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 602,75 από 601,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7 από 9.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. προσεγγίζοντας μεταξύ άλλων και τεχνικά την εικόνα της εβδομάδας σημείωσε: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε ένα στενό εύρος κίνησης, που σε επίπεδο εβδομάδας περιορίστηκε σε μόλις 11 μονάδες. Η χαμηλή μεταβλητότητα περιόρισε και την συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία επηρεάστηκε και από την περίοδο που έτρεξε η δημόσια προσφορά μετοχών της ΔΕΗ.
Διαγραμματικά, η μεγάλη εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξε, το σύρσιμο στην γραμμή των 900 μονάδων δεν μετέβαλε τους δείκτες τάσης, οι οποίοι παρέμειναν αγορασμένοι. Σε επιμέρους δείκτες ο Τραπεζικός παρουσιάζει ενδιαφέρον, ως προς την συμπεριφορά του στα τρέχοντα επίπεδα, έχοντας ανακτήσει επίπεδα διαπραγμάτευσης πέντε μηνών (σημ. από την ΑΜΚ της Αlpha Bank) και έρχεται με αξιώσεις διαφυγής προς την επόμενη κορυφή που συμπίπτει με την περίοδο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας βασικούς αρωγούς της ανόδου στον δείκτη τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής.
Είναι πολύ πιθανό οι 930 μονάδες, που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών να “πέσουν” με την συνδρομή του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της Αγοράς, μετά την κόπωση που παρατηρείται στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Αν και η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη δεν είναι μεγάλη (περίπου 3%) από την εν λόγω αντίσταση, η διάσπασή της προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή Δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο. Προς το παρόν θα αναμέναμε την Αγορά να δοκιμάσει τα επίπεδα πέριξ της αντίστασης, σενάριο το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος του την ερχόμενη (τρέχουσα) εβδομάδα.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης κύρια των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 6403 από 3233 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 91.466 από 91.321 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2755 από 1986 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,83 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.759 από 32.384.
Της ΕΥΡΩΒ με 675 από 1582 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,968 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 28.102 από 28.192.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 332 από 417 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,45 ευρώ και 26.772 από 26.759 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1650 από 1719 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 259 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 209 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ.
Μπορεί να είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού ή αυθόρμητης έκφρασης επιφυλάξεων, ωστόσο το πλήθος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία μεταβολή κοντά σε αυτή των βασικών δεικτών είναι σχετικά υψηλό. Οι ΑΛΦΑ +1,23%, ΑΔΜΗΕ και ΕΕΕ +1,18%, ΜΟΗ +1,09%, και ΒΙΟ +0,91% με μεταβολές μεταξύ του +0,9% και +1,2% είναι οι 5 που κινήθηκαν παράλληλα με τους βασικούς δείκτες. Ενώ ήταν 6 τα blue chip με άνοδο από +2% και πάνω ήτοι ΕΥΡΩΒ +8,26%, ΔΕΗ +5,01%, ΛΑΜΔΑ +3,94%, ΕΤΕ +2,94%, ΕΥΔΑΠ +2,38% και η ΜΠΕΛΑ +2,34%. Αμετάβλητα ή με μικρότερη των δεικτών άνοδο βρέθηκαν 4, ΕΛΠΕ +0,67%, ΑΡΑΙΓ +0,19%, ΕΧΑΕ 0,00%, ΟΛΠ 0,00%. Ακολουθούν άλλα 4 με απώλειες κάτω του -1% οι ΕΛΧΑ-0,11%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,21%, ΤΕΝΡΕΓ -0,69%, και ΤΙΤC -0,76%. Με πτώση από -1,1% και πάνω απομένουν 6 ήτοι ΜΥΤΙΛ -2,92%, ΟΠΑΠ -2,01%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,74%, ΣΑΡ -1,49%, ΠΕΙΡ -1,36% ΟΤΕ-1,11%. Σε δυναμική συσσώρευσης καταλήγουν οι προσδοκίες και εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών καθώς υπάρχουν ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα και αναδιαρθρώσεις δεικτών που παρακολουθούν οι θεσμικοί.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 2.817 συμβόλαια για την ΤΕΝΕΡΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Η μεγάλη επιτυχία της υπερκάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, είναι ένα ακόμα σοβαρό δείγμα γραφής για το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το αρχικό μέγεθος της αύξησης των 750 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμόστηκε στα 1,35 δισ. ευρώ και η ζήτηση καλύφθηκε σχεδόν 3,5 φορές, τοποθετώντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη συγκέντρωσης κεφαλαίου για εγχειρήματα αυτού του μεγέθους.
Την ίδια στιγμή, το ταμπλό έχει πάρει ήδη αποστάσεις από την τιμή της αύξησης, δίνοντας μια εικόνα “χρηματιστηριακής αυτοπεποίθησης” ως προς την απορρόφηση της προσφοράς, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών (16 Νοεμβρίου). Η επιτυχία της ΔΕΗ δίνει την σκυτάλη στο επόμενο εγχώριο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων από τις Διεθνείς Αγορές με σημαντικό πλεονέκτημα, έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά το ενδιαφέρον για Ελληνικό ρίσκο.
Κοιτάζοντας μακρύτερα, Ελληνικό Χρηματιστήριο έκανε το 2021 το 3x3 σε αυξήσεις που κάθε άλλο παρά απλές μπορούν να θεωρηθούν (3,5 δισ. ευρώ), κινητοποίησε δυνάμεις που για αρκετό καιρό ήταν παρατηρητές της Αγοράς και έφερε νέα ονόματα Επενδυτικών Κεφαλαίων στο τραπέζι. Η Ελληνική Αγορά “ξανασυστήθηκε” μέσα από αυτά τα εγχειρήματα, σε Διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια πρώτης διαλογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της χρονιάς, και μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη. Το 2022 έχει ήδη αποκτήσει το χαρακτήρα μιας χρονιάς αποτελεσμάτων, καθώς η εκπλήρωση των υποσχέσεων στα επενδυτικά πλάνα που συνόδευσαν τις σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου, θα μπει σε πρώτο πλάνο εστίασης από την Επενδυτική Κοινότητα στους μήνες που θα ακολουθήσουν.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε ένα στενό εύρος κίνησης, που σε επίπεδο εβδομάδας περιορίστηκε σε μόλις 11 μονάδες. Η χαμηλή μεταβλητότητα περιόρισε και την συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία επηρεάστηκε και από την περίοδο που έτρεξε η δημόσια προσφορά μετοχών της ΔΕΗ.
Διαγραμματικά, η μεγάλη εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξε, το σύρσιμο στην γραμμή των 900 μονάδων δεν μετέβαλε τους δείκτες τάσης, οι οποίοι παρέμειναν αγορασμένοι. Σε επιμέρους δείκτες ο Τραπεζικός παρουσιάζει ενδιαφέρον, ως προς την συμπεριφορά του στα τρέχοντα επίπεδα, έχοντας ανακτήσει επίπεδα διαπραγμάτευσης πέντε μηνών (σημ. από την ΑΜΚ της Αlpha Bank) και έρχεται με αξιώσεις διαφυγής προς την επόμενη κορυφή που συμπίπτει με την περίοδο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας βασικούς αρωγούς της ανόδου στον δείκτη τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής.
Είναι πολύ πιθανό οι 930 μονάδες, που αποτελούν την ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση τιμών να “πέσουν” με την συνδρομή του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη οδηγού της Αγοράς, μετά την κόπωση που παρατηρείται στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Αν και η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη δεν είναι μεγάλη (περίπου 3%) από την εν λόγω αντίσταση, η διάσπασή της προϋποθέτει ιδιαίτερη ένταση συναλλαγών και μεγαλύτερη συμμετοχή Δεικτοβαρών τίτλων στην άνοδο. Προς το παρόν θα αναμέναμε την Αγορά να δοκιμάσει τα επίπεδα πέριξ της αντίστασης, σενάριο το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος του την ερχόμενη (τρέχουσα) εβδομάδα.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 8/11, καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου βρήκε υποστήριξη από μια θετική έκθεση για τις μισθοδοσίες του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, που άπλωσαν μια αισιόδοξη πνοή. Αλλά παράλληλα φαίνεται να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια ακόμα δοκιμασία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, από μια μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές.
Η ψήφιση από το Κογκρέσο ενός νομοσχεδίου για τις υποδομές 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που καθυστερούσε πολύ, ενθουσίασε τους επενδυτές, αν και ένα ευρύτερο σχέδιο για το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας παραμένει άπιαστο.
Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές της Κίνας τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τις προβλέψεις για να επιτύχουν εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ, αν και η έλλειψη εισαγωγών εκλήφθηκε ως ένδειξη επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης.
Οι κινήσεις ήταν μέτριες με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας να σημειώνει οριακή άνοδο στις 8:45 δική μας ώρα +0,02%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας πέρασε στο δεύτερο μέρος σημειώνοντας στις 8:45 πτώση -0,35%, ελαφρά χαμηλότερα από ένα πρόσφατο υψηλό πέντε εβδομάδων.
Τα κινεζικά blue chip αλλάζοντας συχνά πρόσημο κρατούν, κολλημένο τον δείκτη τους σε ένα εύρος που διατηρείται για σχεδόν τέσσερις μήνες. Στις 8:45 δική μας ώρα, ο CSI300 είχε μεταβολή +0,11%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq σημείωσαν πτώση -0,4%, μετά από 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις κερδών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχωρούν κατά -0,17%.