Ιαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 12:26

ΑΥΞΗΣΗ, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους, σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία, καθώς υποχώρησε το κόστος του πετρελαίου, περιορίζοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο δείκτης των τιμών που καταβάλλουν οι εταιρείες για ενέργεια και πρώτες ύλες, αυξήθηκε 2,2% από πέρυσι, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στο Τόκυο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για αύξηση 2,4%, των 26 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H υποχώρησε 23% των τιμών του αργού πετρελαίου από τον Ιούλιο του 2006, μειώνει το κόστος ενεργείας και περιορίζει την πίεση στις εταιρείες να περάσουν τα έξοδα στους καταναλωτές. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας περιμένει περισσότερα στοιχεία για τη διατήρηση της ανόδου των τιμών καθώς πρέπει να αποφασίσει εάν θα αυξήσει ή όχι τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Η άνοδος των τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο ήταν η χαμηλότερη, από τον Νοέμβριο του 2005.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν πλέον του 3% στην Ιαπωνία από τον Μάϊο έως και τον Σεπτέμβριο του 2006, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν στα ύψη. Από τότε, η άνοδός τους περιορίζεται κάθε μήνα.

Το κόστος του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκε 2,3% τον Ιανουάριο από το προηγούμενο έτος, λιγότερο από την άνοδο 5,2% που σημείωσε τον Δεκέμβριο. Οι τιμές των μη σιδηρούχων μετάλλων αναρριχήθηκαν 23,8% τον περασμένο μήνα, λιγότερο από την άνοδο 32,9% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2006, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα