Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Είσοδο στην αγορά της Ολλανδίας, όχι απλά με εξαγωγές, αλλά με τη δημιουργία "Black Garlic Boutique" (σ.σ. μπουτίκ ελληνικού μαύρου σκόρδου) στο Άμστερνταμ και με συνεργασία με μεγάλη τοπική τυροκομική επιχείρηση για την παραγωγή τυριού γκούντα με μαύρο σκόρδο παραγωγής της πραγματοποιεί άμεσα η βολιώτικη εταιρεία "Black Garlic Downvillage", που έχει καταφέρει μέσα σε λίγο μόνο χρόνια να συστήσει το ελληνικό μαύρο σκόρδο στις αγορές της Ευρώπης, της Bόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας και ετοιμάζεται να μπει και στις αγορές της Ασίας.
Ήδη, όπως αναφέρει στο naftemporiki.gr ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης, που σύστησε την εταιρεία μαζί με τον Παναγιώτη Γανωτή (ο τελευταίος με σπουδές σε αυτοματισμούς, προγραμματισμό αλλά και μαγειρική), έχει συσταθεί εμπορική εταιρεία στην Ολλανδία, ενώ σε συνεργασία με μεγάλη τοπική τυροκομική επιχείρηση στην επικείμενη περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς θα κυκλοφορήσει στην ολλανδική αγορά τυρί γκούντα με μαύρο σκόρδο. Στόχος της "Black Garlic Downvillage" είναι να στηθεί στην Ολλανδία και κέντρο διανομής για την ολλανδική αγορά αλλά και για τις γειτονικές αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Ήδη η εταιρεία - που ξεκίνησε την πορεία της το 2012 ως πειραματική φάρμα στο Κατηχώρι Πηλίου (σ.σ. εξ' ου και η ονομασία "Downvillage") και λειτουργεί στις νέες-σημερινές της εγκαταστάσεις (350 τ.μ.) στους πρόποδες του Πηλίου από το 2019 - πραγματοποιεί εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Βέλγιο, Σουηδία και όπως επισημαίνει ο κ.Χέλμης ετοιμάζεται να μπει στις αγορές της Ασίας, εξέλιξη πολύ σημαντική καθώς το μαύρο σκόρδο "κατάγεται" από την Ασία.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η "Black Garlic Downvillage" παράγει και τυποποιεί όχι μόνο σκελίδες μαύρου σκόρδου αλλά μια πλειάδα πρόσθετων γκουρμέ προϊόντων με βάση το μαύρο σκόρδο και συγκεκριμένα:
πάστα μαύρου σκόρδου η οποία περιέχει 90% μαύρο σκόρδο και 10% μέλι, μέλι με μαύρο σκόρδο που περιέχει 70% πηλιορείτικο μέλι κωνοφόρων και 30% μαύρο σκόρδο, χαβιάρι μαύρου σκόρδου (πέρλες) και έναν δεύτερο κωδικό χαβιάρι με φύλλα χρυσού που απευθύνεται στις αγορές του Ντουμπάι και σε εξειδικευμένα-lux σημεία πώλησης, κέτσαπ με μαύρο σκόρδο που παράγονται στο δικό της εργαστήριο, ενώ σε συνεργασία με άλλες εταιρείες παράγονται επίσης κασέρι με μαύρο σκόρδο σε συνεργασία με το τυροκομείο Καρακάνας στο Βόλο, σαλάμι με μαύρο σκόρδο σε συνεργασία με την αλλαντοποιΐα Τσιανάβας ΑΒΕΕ της Καρδίτσας, μαγιονέζα και vegan μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο σε συνεργασία με την Αφοί Πιτένη ΑΒΕΕ της Κοζάνης.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει λάβει έγκριση για ένταξη στο ΕΣΠΑ επένδυσης ύψους 200.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη του εργαστηρίου της και τυποποίηση, που θα υλοποιηθεί προσεχώς. Η παραγωγή της, εξάλλου, έχει στηθεί με αυτοματοποιημένες μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, με micro-controllers σε real time monitoring και 3-D Printing και στις νέες της εγκαταστάσεις εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης και Διασφάλισης Ποιότητας, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην τυποποίηση με ISO 9001:2015 και ISO 22000q2005.
Γιατί μαύρο σκόρδο;
Η ιδέα του μαύρου σκόρδου ήρθε το 2013 στο πλαίσιο της πειραματικής ακόμη τότε παραγωγής στην φάρμα στο Κατηχώρι χειροποίητων αλλαντικών, αλιπάστων και άλλων προϊόντων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού μαύρου σκόρδου. Eκτός από το χρώμα, το μαύρο σκόρδο διαφέρει σε υφή αλλά και -το κυριότερο- στη γεύση από το λευκό. "(σ.σ. Το μαύρο σκόρδο είναι μια μεταποίηση του λευκού, που γίνεται σε ειδικούς θαλάμους με συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για 40 ημέρες).
Με τη διαδικασία ωρίμανσης το σκόρδο μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ διατηρεί ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου. Στη γεύση γίνεται περίπλοκο και ενδιαφέρον, αφού αναδίδει τόνους καφέ, πετιμεζιού και γλυκόριζας. Η γεύση που δίνει όπου προστίθεται είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του κοινού σκόρδου, με μόνο κοινό τη γνωστή επίγευση του σκόρδου, που στην περίπτωση του μαύρου είναι ιδιαίτερα απαλή, ενώ παράλληλα έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από το λευκό σκόρδο, προσφέροντας στον οργανισμό έναν σύμμαχο ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ως γνωστόν βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν σε καρδιακές νόσους, νόσο του Αλτσχάιμερ, κυκλοφορικά προβλήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Στο κελάρι της εταιρείας στο Κατηχώρι στήθηκε ο πρώτος πειραματικός θάλαμος ωρίμανσης μαύρου σκόρδου και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι δοκιμές στα πρώτα προϊόντα. Στα επόμενα χρόνια η έρευνα συνεχίστηκε, οι θάλαμοι μεγάλων και τελειοποιήθηκαν και δημιουργήθηκαν νέες συνταγές και το 2019 η εταιρεία πήγε στις σημερινές της εγκαταστάσεις. Η εταιρεία προμηθεύεται την πρώτη ύλη της από τους Συνεταιρισμούς παραγωγών σκόρδου του Πλατύκαμπου Λάρισας και της Βύσσας Έβρου, ενώ στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτύξει με συμβολαιακή γεωργία με σκορδοπαραγωγό του Πλατύκαμπου σκοπεύει να κάνει δικά της πειράματα σε άλλες-ανεξερεύνητες ποικιλίες σκόρδων για την παραγωγή μαύρου σκόρδου.
Όταν η εταιρεία έδρευε στο Κατηχώρι η παραγωγή της δεν ξεπερνούσε τα 40 κιλά τελικού προϊόντος σε 40 ημέρες από πρώτη ύλη 100 κιλών και πλέον σήμερα έχει δεκαπλασιαστεί, καθώς μπορεί να παράγει 400 κιλά ανά 40ήμερο από πρώτη ύλη ενός τόνου λευκού σκόρδου.
"Once you go black", σύμφωνα με τη γνωστή αμερικανική ρήση, "you never go back", όπως επισημαίνεται από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας.