Κλιματική κρίση: Πόσο «τρώει» από το ελληνικό και ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Τι αποκαλύπτει έκθεση της Scope Ratings
Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 07:42
UPD:07:51
Shutterstock

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Ακραίοι καύσωνες, σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες ή μακρές περίοδοι έντονης ξηρασίας και φονικές πυρκαγιές. Είναι φαινόμενα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη ολοένα και πιο συχνά η Ευρώπη και το κόστος των οποίων έχει φτάσει τα 446 δισ. ευρώ την περίοδο 1980 -2019, όπως υπολογίζει η Scope Ratings.

Το κόστος αυτό θα βαίνει αυξανόμενο προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το πλήγμα στην ανάπτυξη, αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα, θα είναι πολύ ισχυρότερο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Από το 1980 έως το 2019 τα ακραία κλιματικά φαινόμενα ευθύνονταν για το 81% της συνολικής οικονομικής ζημιάς από φυσικές καταστροφές. Το κόστους ήταν 11,1 δισ. ευρώ ετησίως ή 0,07% του ΑΕΠ των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου το 2019. Ωστόσο η έκταση του κόστους διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, φτάνοντας έως και το 0,15% ετησίως σε ορισμένες περιπτώσεις.  

Ποιες χώρες έχουν δεχθεί ήδη το ισχυρότερο πλήγμα 

Όπως φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα η κλιματική κρίση έχει στοιχίσει πολύ περισσότερο στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ. Το υψηλότερο κόστος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) το συναντάμε σε Κροατία, Ρουμανία, Τσεχία, Βουγλαρία. Ακολουθούν σε πολύ κοντινή απόσταση Ουγγαρία, αλλά και Ελλάδα- με τη ζημιά να υπερβαίνει το 0,1% του ΑΕΠ ετησίως. 

Η υπερθέρμανση θα πολλαπλασιάσει το κόστος για τον Νότο 

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα πολλαπλασιάσει τα ακραία φαινόμενα μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι  μία άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα σήμαινε ετήσιες απώλειες 175 δισ. .ευρώ (1,4%)  ανά την Ε.Ε. 

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, είναι οι πλέον εκτεθειμένες, αφού αναμένεται να έρχονται πιο συχνά αντιμέτωπες με καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα έχουν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία τους, αφού είναι επίσης αρκετά ευάλωτες σε πλημμύρες. Τα συμπεράσματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα της ΕΚΤ στα πρόσφατα κλιματικά stress test. 

H Kομισιόν υπολογίζει ότι εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ότι το ετήσιο πλήγμα στην παραγωγικότητα μόνο από καύσωνες θα σκαρφαλώσει από  0,4% του ΑΕΠ που ήταν κατά μέσο όρο την περίοδο 1981 -2010 σε 1,14% του ΑΕΠ το 2060. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα