Σύσταση από Κομισιόν για περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους (2)

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 18:42
UPD:18:44

Σημαντική διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή πραγματοποιείται στην Ελλάδα, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της, αφού εξέτασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, υπάρχουν κίνδυνοι για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, και απαιτούνται ακόμη μεγάλες προσπάθειες για την περαιτέρω εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα το 2006, αλλά ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να ενισχυθεί από το 2007 και μετά ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές και να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος υψηλότερων σε σχέση με τα προβλεπόμενα ελλειμμάτων από το 2008 και μετά.

«Η Ελλάδα ακολουθεί την ενδεδειγμένη πορεία για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της αλλά πρέπει να αξιοποιήσει την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία για την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους της και για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού της συστήματος», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Joaquin Almunia.

Η Ελλάδα υπέβαλε νέα επικαιροποίηση του προγράμματος σταθερότητάς της στις 18 Δεκεμβρίου 2006, που καλύπτει την περίοδο 2006-2009. Tο πρόγραμμα προβλέπει διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2006, όπως συνέστησε το Συμβούλιο, και καθορίζει μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) για διαρθρωτικά ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό αποτέλεσμα (κυκλικά προσαρμοσμένο και μη υπολογιζομένων των έκτακτων και λοιπών προσωρινών μέτρων).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν γενικά αμετάβλητοι σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το δημόσιο χρέος να προβλέπεται να μειώνονται, αντίστοιχα σε 1¼% και 91¼% του ΑΕΠ ως το 2009. Οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη δημογραφική γήρανση στην Ελλάδα είναι αβέβαιες δεδομένου ότι δεν διατίθενται μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Πάντως, λόγω του πολύ υψηλού δείκτη χρέους και του σημαντικού αναμενόμενου δημοσιονομικού κόστους της δημογραφικής γήρανσης, η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ως προς τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών της.

Γενικά, το πρόγραμμα είναι συνεκτικό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2006, αλλά ο ρυθμός προσαρμογής τα επόμενα έτη, ιδίως μετά το 2007, πρέπει να ενισχυθεί ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι από τυχόν υψηλότερα σε σχέση με τα προβλεπόμενα ελλείμματα μετά το 2008. Συνεπώς, το Συμβούλιο πρέπει να καλέσει την Ελλάδα:

- λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία, να ενισχύσει, μετά τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, την προσαρμογή προς τον ΜΔΣ και να διασφαλίσει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται αντίστοιχα•

- να βελτιώσει τη δημοσιονομική διαδικασία αυξάνοντας τη διαφάνειά της, καθορίζοντας τη δημοσιονομική στρατηγική σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και εφαρμόζοντας αποτελεσματικά μηχανισμούς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πρωτογενών δαπανών• και

- εν όψει του πολύ υψηλού επιπέδου του χρέους και της προβλεπόμενης αύξησης των δαπανών σχετικά με τη δημογραφική γήρανση, να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών επιτυγχάνοντας τον ΜΔΣ, ελέγχοντας τις δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εφαρμόζοντας αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασισθεί• και να υποβάλει, το νωρίτερο δυνατό, μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις δαπάνες σχετικά με τη δημογραφική γήρανση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα