Ποιοι ξένοι επενδυτές φέρνουν κεφάλαια στο Χ.Α.

Οι εισροές την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου υπερκάλυψαν τις εκροές στο α' τετράμηνο
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 17:46
UPD:17:47

Από την έντυπη έκδοση

Ανέστης Ντόκας 
[email protected]

Αγοραστές των ελληνικών μετοχών εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές κατά το πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, έχοντας διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 135,58 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021. Η χρονιά άρχισε αρνητικά για τους ξένους επενδυτές, με ρευστοποιήσεις ύψους 94,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο. Στη συνέχεια, όμως, το κλίμα άλλαξε, με τους αλλοδαπούς επενδυτές να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της αγοράς. Όπως αναφέρουν δε οι πληροφορίες της «Ν», οι εισροές συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο, τα στοιχεία του οποίου θα δημοσιοποιηθούν μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Από τις ΗΠΑ και τον Παναμά μέχρι την Αυστραλία, δηλαδή στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, μπορούμε να βρούμε επενδυτές που έχουν κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (AXIA Numbers), κάθε μήνα υπάρχει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και από εξωτικές χώρες που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι», όπως είναι τα Νησιά Κέιμαν και τα Νησιά Μάρσαλ. Σημειώνεται ότι τα νησιά αυτά «φιλοξενούν» πληθώρα offshore εταιρειών.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι πέντε χώρες εμφανίζουν να έχουν έναν ενεργό κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτές οι χώρες είναι ο Καναδάς, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Λετονία. Σήμερα οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών προέρχονται από 28 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων είναι η Κύπρος, με το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση, το Λουξεμβούργο στην τρίτη και τις ΗΠΑ στην τέταρτη. Ενεργές μερίδες στο Χ.Α. διατηρούν επίσης η Γερμανία, η Γαλλία, τα Νησιά Κέιμαν, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, τα Νησιά Μάρσαλ, η Λιβερία και η Ελβετία, καθώς και οι Ισπανία, Αυστραλία, Τουρκία, Τσεχία, Αυστρία, Γκέρνσεϊ, Παναμάς, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μονακό, Καναδάς, Ουγγαρία, Μάλτα, Σουηδία και Λετονία.

Σημειώνεται ότι το Λονδίνο αντιπροσώπευε μέχρι πρότινος το 30% με 40% του τζίρου του Χ.Α. και η μετεγκατάσταση κάποιων εταιρειών μετά την οριστικοποίηση των όρων του Brexit ενδεχομένως να επηρεάσει την καθημερινή παρουσία τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Τα στοιχεία της BofA

Τους έξι τελευταίους μήνες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να είναι στις πρώτες overweight (περισσότερη έκθεση) θέσεις σε μετοχές (στην έκτη για την ακρίβεια) προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων με +0,07% σε σχέση με 16 διαφορετικές αναδυόμενες αγορές. Όπως υπολογίζει η Bank of America τις σταθμίσεις των χωρών, βάσει των στοιχείων που συλλέγει από 151 ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα βρίσκεται με στάθμιση 0,16% έναντι 0,18% που είναι η στάθμισή της στον δείκτη MSCI Emerging Markets ή -0,02 μονάδα.

Τα στοιχεία της BofA επιβεβαιώνονται και από τις εκροές που καταγράφονται, βάσει των στοιχείων της EPFR, τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε μηνιαίο επίπεδο. Σε μηνιαίο επίπεδο η Ελλάδα σημειώνει εκροές από την αρχή της πανδημίας της τάξεως των 100 εκατ. δολαρίων και φέτος από τις αρχές του έτους οι εκροές τοποθετούνται στα 25 εκατ. δολ. έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Tις δέκα τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται εκροές, οι οποίες αθροίζονται σε 20 εκατ. δολάρια. Έχοντας ήδη πλησιάσει σημαντικά τη στάθμιση που της αναλογεί στον δείκτη MSCI EM, πιθανότατα η εγχώρια αγορά δυσκολεύεται να προσελκύσει νέα κεφάλαια. Η βαθμολογία 40 στον δείκτη GEM funds positioning upside, στον οποίο η BofA δίνει την υψηλότερη στάθμιση με 20%, είναι πάντως αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα