Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Εξαιρετικά περιορισμένος ήταν ο αριθμός των δικηγόρων και των λογιστών που πιστοποιήθηκαν από τον ΕΦΚΑ, ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Μόλις 179, επί συνόλου 1.200 που πέρασαν τη φάση της επιμόρφωσης, κατάφεραν να πετύχουν στις χθεσινές εξετάσεις και να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 14,9% του συνόλου, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένας στους έξι δικηγόρους και λογιστές, που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον, τελικά θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον υπαλληλικό προσωπικό του ΕΦΚΑ, για να περιοριστεί το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Ουσιαστικά, μένει να φανεί στην πράξη πια, αν αρκεί ο συγκεκριμένος αριθμός πιστοποιημένων επαγγελματιών το ιδιωτικού τομέα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Οι 122.000 κύριες συντάξεις, που σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία Σεπτεμβρίου, παραμένουν στην αναμονή, είναι ένας πολύ μεγάλος όγκος, που πρέπει να περιοριστεί άμεσα. Αν μάλιστα προστεθούν οι επικουρικές συντάξεις, οι διεθνείς συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα, που επίσης βρίσκονται στην αναμονή, μπορεί να υπερβαίνουν τις 360.000 οι εκκρεμότητες. Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης των εκκρεμοτήτων έως το τέλος του έτους. Το «κλείδωμα» των νέων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1.1.2022 και μετά, είναι πιθανό να προκαλέσει «κύμα φυγής» προς την έξοδο από την εργασία, για χιλιάδες ασφαλισμένους. Υπάρχουν εκτιμήσεις εργατολόγων για έως 60.000 αιτήσεις που ενδέχεται να υποβληθούν στον ΕΦΚΑ, το επόμενο δίμηνο. Αριθμός που, αν επιβεβαιωθεί, ασφαλώς και θα επιτείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Άρα, αποτελεί τεράστιο ζητούμενο, να αποδώσει καρπούς η προσπάθεια που ξεκινάει τώρα με τους δικηγόρους και τους λογιστές. Γι’ αυτό και εντός της ημέρας, αναμένεται ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, να εκδώσει την απαραίτητη διαπιστωτική πράξη για τους επιτυχόντες των εξετάσεων, έτσι ώστε τα επόμενα 24ωρα να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Για να μην χαθεί καθόλου, άλλος χρόνος.
Όμως, ερωτηματικά ως προς την τελική αποδοτικότητα του μέτρου, εγείρονται και από την επιλογή των φακέλων συνταξιοδότησης που θα κάνουν οι (πιστοποιημένοι πλέον) δικηγόροι και λογιστές. Θα αναλαμβάνουν μόνο τις πιο απλές υποθέσεις από τα πρώην ταμεία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και όχι τις σύνθετες, δηλαδή εκείνες που απαιτούν περισσότερο χρόνο. Έτσι όμως, υπάρχει ο κίνδυνος η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων συνταξιοδότησης που αφορούν τη διαδοχική και την παράλληλη ασφάλιση, να παραμένουν δίχως να ολοκληρώνονται, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ακριβώς όπως γίνεται έως σήμερα…
Το βέβαιο είναι ότι στις προθέσεις του ΕΦΚΑ είναι να ακολουθήσει και δεύτερη φάση πιστοποίησης, ειδικευμένων δικηγόρων και λογιστών. Ακριβώς επειδή υπάρχει ο φόβος ότι ο αρχικός αριθμός των 179 πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, μάλλον είναι μικρός.