Τουρκία: Κοντά στο 20% ο πληθωρισμός

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 13:02
UPD:13:03
REUTERS/MURAD SEZER

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών έφτασε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Τουρκία. Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα, υπό πολιτική πίεση να παράσχει περισσότερα νομισματικά κίνητρα, μείωσε επιθετικά το βασικό επιτόκιο τους τελευταίους μήνες.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, που ανέρχεται στο 16%, είναι ήδη πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό μετά τη μείωσή του φέτος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την κεντρική τράπεζα υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 19,89% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, λόγω των τιμών των τροφίμων, των υπηρεσιών, της στέγασης και των μεταφορών, αντανακλώντας εν μέρει την «εκτίναξη» των ενεργειακών τιμών παγκοσμίως.

Αν και οι οικονομολόγοι του Reuters προέβλεπαν πληθωρισμό 20,4%, το ποσοστό αυτό ήταν τελικά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019 και πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας.

Αυξάνεται για τους 12 από τους τελευταίους 13 μήνες

Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία, ο οποίος παρέμεινε σε διψήφια νούμερα για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας πενταετίας, αυξάνεται για τους 12 από τους τελευταίους 13 μήνες και το Σεπτέμβριο ανήλθε στο 19,58%, ήδη πάνω από το τρέχον επιτόκιο του 16%. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα πέσει στο 18,4% μέχρι το τέλος του έτους.

 Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,39%, με τους οικονομολόγους του Reuters να προβλέπου 2,76%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε στο 5,24% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 46,31%, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για αρκετούς ακόμη μήνες, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα και κάποια άλλα αγαθά, μειώθηκε στο 16,82% από 17% τον περασμένο μήνα.

«Η μικρή πτώση του βασικού πληθωρισμού και η πολιτική πίεση στην κεντρική τράπεζα σημαίνει ότι επιφυλάσσονται περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Jason Tuvey, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανορθόδοξη πολιτική του Ερτνογάν με τις μειώσεις των επιτοκίων είναι ένα επικίνδυνο λάθος δεδομένης της πτώσης της λίρας τους τελευταίους μήνες και των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων.

Η λίρα έχει χάσει φέτος σχεδόν το 23% της αξίας της

Στο μεταξύ, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η τουρκική λίρα αντιστάθμισε τις απώλειες έναντι του δολαρίου, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου 23% χαμηλότερη φέτος

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα έως 0,8%, με τις απώλειες να περιορίζονται στη συνέχεια στο 0,2% και την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 9,627 λίρες ανά δολάριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα