Λαγκάρντ: Απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 12:53
UPD:12:56
EPA/RONALD WITTEK

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την εναντίωσή της στα στοιχήματα της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων το 2022.

«Στην μελλοντική μας καθοδήγηση για τα επιτόκια, έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προτού αρχίσουν να αυτα να αυξάνονται», είπε η Λαγκάρντ την Τετάρτη σε ομιλία της στη Λισαβόνα. «Παρά την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα παραμένουν συγκρατημένες και, ως εκ τούτου, αυτές οι τρεις συνθήκες είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος».

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων ως ασυνεπείς με την ανάλυση και τις μελλοντικές οδηγίες της ΕΚΤ. Σταμάτησε όμως να λέει ότι οι αγορές κάνουν λάθος, αντανακλώντας μια συμφωνία εντός του Διοικητικού Συμβουλίου ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Το ευρώ υποχώρησε μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ, στα 1,1582 δολάρια το πρωί στη Φρανκφούρτη. Οι αγορές χρήματος διατήρησαν τα στοιχήματα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο του 2022. 

Ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε έναν ισχυρό πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις, που καλούνται να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε ένα κύμα ακρίβειας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να χαράξει τα επόμενα βήματά της κατά τρόπο ώστε να τον θέσει υπό έλεγχο, χωρίς ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, παραδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα