Market Beat: Το κλίμα διεθνώς διατηρεί την «μουδιασμένη» διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 08:58
UPD:08:59
  • Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Αγγλία.
  • Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν και χθες οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης με τον Dow Jones να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 36.000 μονάδες, καθώς οι επενδυτές παίρνουν ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα.
  • Τα futures των βασικών δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σήμερα εμφανίζουν οριακές απώλειες.
  • Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10 ετών ομολόγων αναφοράς παρέμειναν σταθερές στο 1,5540%, λίγο πιο κάτω από το πρόσφατο ανώτατο όριο του περασμένου μήνα στο 1,7%.
  • Η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα στη δήλωση επί της  πολιτικής της στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Πριν από την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση, οι ασιατικές μετοχές δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν ένα ισχυρό ανοδικό βήμα από τη Wall Street.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα με μέτριο για την εποχή  τζίρο, και αντιστοίχως μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 904,47 από 905,16 μονάδες τη  Δευτέρα 1/11 με μεταβολή -0,08% ή 0,69 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 56,860 από 55,452 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η υπόθεση που κάνει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για τη πιθανή μονιμότητα των πληθωριστικών πιέσεων την οποία πολλοί ενστερνίζονται έχει κλαδέψει τη διάθεση για ρίσκο. Τα εταιρικά αποτελέσματα από την άλλη είναι εξαιρετικά. Τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου συνεχίζουν να κρατάνε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ. Μέχρι σήμερα, το 55% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, εκ των οποίων το 82% γνωστοποίησαν κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Την Τρίτη, ο παγκόσμιος δείκτης όλων των χωρών της MSCI, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των μετοχών σε 50 χώρες, έκλεισε σε υψηλό ρεκόρ, βοηθούμενος από τους τρεις μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ που σημείωσαν κορυφώσεις εντός της ημέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ένα ρεκόρ από τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600. Τα ισχυρά κέρδη υποστήριξαν μετοχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική.

Στα ξένα χρηματιστήρια οι επενδυτές ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι.  Μετά από μήνες σιγουριάς, δεν μπορούσαν να είναι βέβαιοι για όσα είναι πιθανό να προκαλέσει στη παγκόσμια βιομηχανία των επενδύσεων η αυριανή απόφαση της FOMC, που χαράσσει τη νομισματική πολιτική της Fed. Από τα ψίχουλα του προγράμματος για φθηνή ρευστότητα έχει ευεργετηθεί και το δικό μας χρηματιστήριο.

Η κίνηση της αγοράς επί μέρες και συγκεκριμένα από τις 20 Οκτωβρίου ως χθες, γίνεται ανάμεσα στις 894,58 και τις 911,46 μονάδες, δηλαδή σε εύρος διακύμανσης 17 περίπου μονάδες. Σε επίπεδο κλεισιμάτων η ζώνη ορίζεται από τις 906,13 ως άνω όριο και κάτω όριο ήταν οι 898. Όρισαν δηλαδή εύρος διακύμανσης 8 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς παραμένει ήπια ανοδική, καθώς μετά το κλείσιμο στις 904,47 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ30 ημερών βρέθηκε στις 888,5 μονάδες, με τον εκθετικό στις 895,9 μονάδες. Όσο για τους ΚΜΟ 200 ημερών που σχετίζονται με την μεσο-μακροπρόθεσμη τάση βρίσκονται σε “απόσταση ασφαλείας”, συγκεκριμένα στις 868,4 ο απλός και ο εκθετικός στις 895,9 μονάδες. Το κακό είναι, πως ότι προκύψει από την σημερινή απόφαση της Fed, θα αποτυπωθεί εδώ την Πέμπτη.

Οι εγχώριοι παράγοντες αποδέχονται ως φυσιολογική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αθηναϊκή αγορά, μέσω των παρατηρήσεων τους. Ορισμένοι αισιοδοξούν και άλλοι θεωρούν πως οι χαμηλοί όγκοι δεν επιτρέπουν σχετικά ακριβείς εκτιμήσεις και αισιόδοξες προσδοκίες.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η διατήρηση του θετικού momentum των Διεθνών Αγορών και η έναρξη της διαδικασίας της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, σε συνέχεια της έγκρισης του ενημερωτικού της δελτίου, συνέβαλαν στην άμεση υπέρβαση τω 900 μονάδων. Αναζωπυρώνονται έτσι οι προσδοκίες για άμεση ανοδική κίνηση του Γ.Δ. με στόχο τις 950 μονάδες, εν μέσω συντήρησης των ανησυχιών για το κύμα των ανατιμήσεων”. 

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Ο εγχώριος Δείκτης συσσωρεύει στην περιοχή των 900 μονάδων, χωρίς να απομακρύνεται από αυτήν και ανοίγοντας την ψαλίδα αποδόσεων με τους κύριους Ευρωπαϊκούς δείκτες κατά 2% - 3% περίπου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, αυτό το άνοιγμα δεν είναι αρκετό για συμπεράσματα. Παράλληλα, τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, είναι κατά 75% περίπου ανώτερα των εκτιμήσεων και αυτό προσφέρει στήριξη στους μετοχικούς δείκτες. Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε άλλη μία σταθεροποιητική συνεδρίαση, εν αναμονή και των αυριανών δηλώσεων της FED, όπου είναι ιδιαίτερα πιθανό να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με την επιβράδυνση των επαναγορών ομολόγων”.

Οι traders στα παράγωγα δεν αποφάσισαν αλλαγές στα ευοίωνα στοιχήματα που ξεδίπλωσαν πρόσφατα. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα συνεχίζεται και είναι συντονισμένη. Υποστηρίζοντας την άποψη της στήλης πως η εκτίναξη των αποδόσεων μετά την ΕΚΤ αφορά σε κινήσεις από την πλευρά των bond vigilantes. Για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην αταλάντευτη θέση της ΕΚΤ, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι περαστικές. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικότερη από το σύνηθες η απόφαση της Fed σήμερα.  Οι προτιμήσεις των θεσμικών μεταξύ των τραπεζικών blue chip  είναι ξεκάθαρες και υποστηρίζουν την άποψη πως οι νικητές του δεκάμηνου θα είναι και νικητές έτους. Προσεκτική παρατήρηση χρειάζεται τίποτε άλλο.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν και χθες οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης με τον Dow Jones να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 36.000 μονάδες, καθώς οι επενδυτές παίρνουν ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 138,79 μονάδων (+0,39%), στις 36.052,63 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 53,69 μονάδων (+0,34%), στις 15.649,6 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 16,98 μονάδων (+0,37%), στις 4.630,65 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Cisco Systems (+3%) και Dow (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Visa (-1,5%) και Boeing (-0,9%).

Τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου συνεχίζουν να κρατάνε το χρηματιστήριο σε επίπεδα ρεκόρ. Μέχρι σήμερα, το 55% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, εκ των οποίων το 82% γνωστοποίησαν κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στο μεταξύ, στα 36 δισ. δολάρια αναβάθμισε η Pfizer τις προβλέψεις για τα έσοδα από τις πωλήσεις του εμβολίου κατά κορωνοϊού το 2021. Οι πωλήσεις του εμβολίου έφτασαν στα 13 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για $10,88 δισ., σύμφωνα με δημοσκόπηση της Refiniti. Η μετοχή της Pfizer ενισχύθηκε 4%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,55% και το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1585 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) μεταποίησης της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών και στις 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 58,6 τον Σεπτέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,5 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε η BP, την Τρίτη, με στήριξη από τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,14% στις 479,53 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,19% στις 7.274,81 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,94% στις 15.954,45 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,49% στις 6.927,03 μονάδες. Οι αγορές στην περιφέρεια του ευρώ εμφάνισαν απώλειες ο ιταλικός ΜΙΒ -0,06% και ο ισπανικός -0,84%.

ΧΑ

Οριακή πτώση -0,08% με υπεροχή των καθοδικών έναντι των ανοδικών μετοχών  

  • Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε ισχυρή τον περασμένο μήνα, αλλά περιορίστηκε από τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα υλικοτεχνικά προβλήματα που εκτόξευσαν το κόστος των εισροών στα ύψη
  • Ο τζίρος ήταν ισοδύναμος   με τον τζίρο της  προηγούμενης συνεδρίασης
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 902,5 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας από το πρώτο μέρος της συνόδου
  • Υπήρξε επί μακρόν πλάγια κίνηση επίπεδης κλίσης αφού ο ΓΔ από τις 12:55 ως στις 17:00 κινήθηκε  μεταξύ των 903,5 και των 905,5 μονάδων. Πυλώνας στα παροδικά και σποραδικά εμφανιζόμενα κέρδη των βασικών δεικτών ήταν μερικές από τις τράπεζες και οι ΛΑΜΔΑ ΜΠΕΛΑ ΣΑΡ ΟΛΠ ΕΕΕ

Πιθανά να έπαιξε για δεύτερη μέρα στη σειρά κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα αύριο Τετάρτη ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της. Οι ομάδες πωλήσεων και διαπραγμάτευσης των τραπεζών λαμβάνουν αιτήματα από  πελάτες που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού, είπαν αρκετοί υψηλόβαθμοι  τραπεζίτες στις ΗΠΑ.

 Έτσι η αγορά της Αθήνας δέχθηκε πιέσεις χωρίς να περάσει κάτω από τις 902,59 μονάδες που ήταν το κατώτερο μέρας και σημειώθηκε στις 12:38. Μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 0,49 μονάδες, στο πρώτο τέταρτο πέρασε ως τις 906,31 (στις 10:43) και κατόπιν ο μέσος όρος απόκτησε ήπια καθοδική πορεία. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από ήπια διάθεση για ρευστοποιήσεις σε περισσότερα από τα μισά blue chip. Αλλά υπήρχε σχεδόν διαρκής διάθεση για αγορά θέσεων σε τραπεζικά blue chip όπως της ΕΥΡΩΒ και της ΕΤΕ, ακόμα και όταν στην ευρωπαϊκή  κεφαλαιαγορά οι μετοχές στην Μαδρίτη και το Μιλάνο άρχισαν συντονισμένα την υποχώρησή τους. Εδώ αυτή η δυναμική αφορούσε μετοχές όπως ΜΥΤΙΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ ΑΡΑΙΓ και ΕΛΧΑ που πέρασαν στην ομάδα με τη μεγαλύτερη πτώση. Οι όποιες πιέσεις εμφανίστηκαν, προέκυψαν λόγω της επιστροφής της ανησυχίας παγκόσμια από την καταγραφή πληθωριστικών πιέσεων.

Η αγορά εμφάνισε τάση χειρότερη από αυτή  που εμφάνιζαν τα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές, με θετικό πρόσημο με αρκετές εξαιρέσεις. Εδώ το διάγραμμα του ΓΔ αποτύπωσε πλάγια κίνηση μακράς διαρκείας,  που πήρε τον μέσο όρο από τις  906,3 μονάδες  και κατέληξε στον πυθμένα του πρώτου μέρους των 902,59 μονάδων. Την διαφορά σήμερα  έκανε η εμφάνιση αισθητής αντίδρασης από το χαμηλό δεύτερου μέρους στις 903,6, μετά τις 16:50, που είχε διάρκεια ως τις 17:00 όταν ο ΓΔ σταμάτησε  στις 905,29 μονάδες. Οι αγορές της Ευρώπης  χωρίς να αλλάξουν πρόσημο εμφάνισαν μικρή αύξηση των κερδών όταν διαπιστώθηκε η σταθεροποίηση της ανοδικής εικόνας στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή  τζίρο, και αντιστοίχως μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 904,47 από 905,16 μονάδες τη  Δευτέρα 1/11 με μεταβολή -0,08% ή 0,69 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 56,860 από 55,452 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 11,872 από 10,971 εκατ. ευρώ, και η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε τα 7,851 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ τα 1,806 εκατ., η ΤΕΝΕΡΓ τα 1,402 εκατ., και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ 813.338 ευρώ.

Τη διακύμανση (3,72 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 12:38 και ήταν οι 902,59 από 901,41 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:43 δηλαδή επίσης στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης  και ήταν οι 906,31 από 910,41 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 37 από 62 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 68 από 39 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 25 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,914 από 64,956 δις ευρώ τη Δευτέρα.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν τον ίδιο περίπου έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,08% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,09%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε τη Δευτέρα στις 589,82 μονάδες με μεταβολή +1,47%, με ανώτερο μέρας τις 596,55. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ των 586,24 μονάδων (-0,61%) και 592,50 μονάδων (+0,45%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 592,50 (+0,45%) και τελικά τον οδήγησαν στις 591,23 με άνοδο +0,24%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 24,149 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,81%) απασχόλησε 4,666 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,33%) 3,929 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,07%) 2,114 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,35%) 3,774 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,11% στις 2185,57 από 2187,87 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  5,41 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση  -0,48%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους άνω του +1,0% ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΛΑΜΔΑ +1,85%, ΜΠΕΛΑ +1,43%, ΕΥΡΩΒ +1,35%, ΣΑΡ +1,04%. Στον αντίποδα με πτώση άνω του -1,50% εμφανίστηκαν τα blue chip ΜΥΤΙΛ -2,04%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,96%, ΕΥΔΑΠ -1,83%, ΑΡΑΙΓ -1,74%, και ΕΛΧΑ -1,52%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι θετικές προσδοκίες απαιτούν συνέχεια στην άνοδο των Τραπεζών

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο για μικρό διάστημα στην πρώτη ώρα και από τις 14:05 ως τις 14:45 ενώ στον υπόλοιπο χρόνο σε αρνητικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,04 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,30 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2190,98 μονάδες, ήρθε στις 10:43. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:38 και ήταν οι 2180,14 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2185,57 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,11% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,093 εκατ. ευρώ την Τρίτη 2/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος περιορίστηκε στα 263 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2188,75 μονάδες, κατώτερο τις 2178,00 και τελευταίες πράξεις στις 2186,00, με κλείσιμο στις 2185,75 από 2189,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3672 από 3667. Επίσης άλλαξε χέρια 1 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2186,00 μονάδες κατώτερο τις 2186,00 τελευταίες πράξεις στις 2186,00 και κλείσιμο στις 2186,25 από 2187,75 μονάδες και ανήλθαν στις 170 από 169 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.

Η αγοραία συναίνεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο με την υπέρβαση του χάσματος  στις 2240 μονάδες, μπορούν να ισχυριστούν οι traders που επέλεξαν στοιχήματα long ότι έχουν την ασφάλεια μιας ανοδικής μεσοπρόθεσμα της τάσης, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις εντοπίζονται ανάμεσα στις 2197 – 2200 μονάδες. Ακολουθούν οι 2207 που είναι επίπεδο αναίρεσης των short στοιχημάτων και η ζώνη ανάμεσα στις 2231 – 2234 μονάδες. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 2130, 2113 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2106, 2090 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2079 και 2011 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός από 7 συμβόλαια την προηγούμενη συνεδρίαση. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 45 από 51 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 40 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 80 από 70 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 592,00 από 590,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 9 από 10.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών άλλαξε και τα δύο πρόσημα, κινούμενος μεταξύ 586,20 (-0,61%) και 592,50 μονάδων (+0,45%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 592,5 (+0,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 591,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,24%. Για τον ΔΤΡ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 600, 636, 655 και 688 μονάδες και οι στηρίξεις στις 570  και ακολουθούν οι 558 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης κύρια των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 964 από 3938 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 83.413 από 82.789 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2688 από 2353 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,76 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.412 από 33.058.

Της ΕΥΡΩΒ με 1117 από 1263 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,939 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 28.336 από 28.710.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 142 από 224 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,48 ευρώ και 25.909 από 25.853 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1234 από 1166 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 467 από 307 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ,  και τα 284 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

Σε δοκιμασία η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών

Η επίδοση του πληθωρισμού της ευρωζώνης για τον Οκτώβριο έφτασε το +4,1%, σε συνέχεια του +5,4% για τις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, με την ενεργειακή συμμετοχή να ευθύνεται κατά περίπου 25%, ενώ στην χώρα μας συγκρατείται ακόμη περί το +3% κατά τον Οκτώβριο. Με τις αρνητικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να κλιμακώνονται τους επόμενους μήνες οδηγώντας χαμηλότερα τις προσδοκίες για αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση. Παράλληλα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, βασικός συντελεστής παραγωγής για σημαντικές εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες όπως τις  μεταλλουργικές, αυξάνει αισθητά το κόστος παραγωγής. Τα δεδομένα αυτά  συμπληρώνονται από τη συνέχιση των αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα και η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας να παραμένει στην καθημερινότητά μας συνθέτοντας ένα επιβαρυντικό μείγμα για την οικονομία που καταγράφει ισχυρές επιδόσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Αν και όλα τα παραπάνω συνιστούν εξωγενείς διαταραχές τις οποίες οι Κεντρικές Τράπεζες θεωρούν ότι είναι προσωρινές, οι αγορές δύσκολα πείθονται από τη ρητορική των επικεφαλής τους, την Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ και τον Τζερόμ Πάουελ της Federal που πιθανότατα θα προχωρήσει άμεσα σε μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων. Οι διεθνείς αγορές παραμένουν ανεπηρέαστες, με τους δείκτες της Wall Street μάλιστα να καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις, με το G20 της Ρώμης να αποφασίζει την ευεργετική  για το διεθνές εμπόριο  δασμολογική ειρήνη μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Όμως, επηρεάζονται  αρνητικά τα ομόλογα των χωρών του ευρωνότου και τα ελληνικά περισσότερο με τις αποδόσεις των 10ετων να αναρριχώνται στο 1,32%, καθώς δεν έχει ακόμη αναγγελθεί η στάση της ΕΚΤ απέναντί τους μετά τη λήξη του PEPP ύψους $1,85 τρις το Μάρτιο 2022. Σαν αποτέλεσμα, την περασμένη Παρασκευή  αναταράξεις σημειώθηκαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γ.Δ. να υποχωρεί πρόσκαιρα κάτω από τις 900 μονάδες. Με τη μεταβλητότητα να οφείλεται και στις κινήσεις των επενδυτών  που περιλαμβάνουν επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε σχέση με την αναζήτηση διαθεσίμων για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Σύντομα, ωστόσο, η δημοσιοποίηση του  χρονοδιαγράμματος της μέχρι 1,35 δις. ΑΜΚ έπεισε ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί με την τιμολόγηση της έκδοσης κατά το book building να συντελείται στο υψηλό όριο του εύρους, δηλαδή στα 9 ευρώ. Απομένει να γνωστοποιηθεί ο αριθμός των επενδυτών εξωτερικού που θα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα των επενδυτών της ΔΕΗ καθώς και ο βαθμός υπερκάλυψης της έκδοσης, με τη συμμετοχή του fund CVC  να έχει ήδη οριστικοποιηθεί. Και με τη διοίκηση της ΔΕΗ να αναφέρεται με υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης  στην υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος του ενεργειακού μετασχηματισμού ενός φορέα που πριν δύο χρόνια αντιμετώπιζε ζήτημα επιβίωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανασύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece στις 11/11 είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού εταιρειών που εκπροσωπούν το ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια μιας ηχηρής ψήφου εμπιστοσύνης από την έκβαση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της ΔΕΗ, με το Μυτιληναίο, την Εθνική και τη ΔΕΗ να είναι πιθανό να συμπληρώσουν τις μετοχές  του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και του Jumbo. Δεδομένα που θα συμβάλλουν στη συναλλακτική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ώστε να κινηθεί προς τις 950 μονάδες το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της πολύμηνης συσσώρευσης που έχει προηγηθεί.

Σήμερα

Οι παγκόσμιες μετοχές κυμαίνονταν σε ρεκόρ υψηλών, ενώ οι αγορές συναλλάγματος και τα ομόλογα των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην αναμενόμενη μείωση των νομισματικών μέτρων τόνωσης της εποχής της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι αγορές είναι σχεδόν βέβαιες ότι η Fed θα μειώσει τις ανά μήνα αγορές, αλλά ψάχνουν να δουν εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα δώσουν κάποιες υποδείξεις σχετικά με την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προσπαθούν να διατηρήσουν μια ισορροπία μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος και να δοθεί στην οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος για να αποκαταστήσει τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την πανδημία.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας έχασε -0,33% στις αρχές της συνεδρίασης αλλά στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,06% και ήταν στις 644,98 μονάδες. Οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Ο Αυστραλιανός δείκτης μετοχών αναφοράς ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος, σημειώνοντας άνοδο στις 8:25 δική μας ώρα +0,93%. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες του Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατά -0,85%, και του KOSPI της Νότιας Κορέας κατά -1,41%.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς η όρεξη για ρίσκο δέχθηκε πλήγμα μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ για πίεση στην οικονομία, ενώ τα νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα COVID-19 εκτοξεύτηκαν σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών, αυξάνοντας την προοπτική νέων περιορισμών στο Πεκίνο. Στο μεσημεριανό διάλειμμα, ο δείκτης blue-chip CSI300 υποχώρησε -0,39% ενώ στις 8:25 είχε μεταβολή -0,20% και ήταν στις 4.828,45 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite έχανε -0,25% ευρισκόμενος στις 3.497,27 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα