Ομόλογα: Ράλι για ελληνικά και ιταλικά μέσω... Αυστραλίας

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 15:24
UPD:15:32
REUTERS/PETER NICHOLLS

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η «όρεξη» των επενδυτών για κρατικά ομόλογα επέστρεψε στην αγορά χρέους της Ευρωζώνης, με τους τίτλους του Νότου να κλέβουν την παράσταση. Οι τιμές των ιταλικών ομολόγων ηγούνται της κούρσας, με εκείνες των ελληνικών να ακολουθούν. Σε αισθητή αποκλιμάκωση οδηγούνται έτσι οι αποδόσεις, δηλαδή το κόστος δανεισμού των χωρών. 

Πρόκειται για πλήρη μεταστροφή της εικόνας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όταν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε αποτύχει να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον υψηλό πληθωρισμό και τις επακόλουθες εκτιμήσεις τους για αυξήσεις των επιτοκίων. Οι ήπιοι τόνοι που επέλεξε, κόντα στις προσδοκίες για μία δυναμική παρέμβαση, είχαν ως αποτέλεσμα το ξεπούλημα των κρατικών τίτλων και την εκτίναξή τους σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε εδώ και πολλούς μήνες. 

Η απόφαση που τόνωσε το ηθικό

Σήμερα ωστόσο το ηθικό των επενδυτών έλαβε στήριγμα από την... Αυστραλία. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, αν και ανακοίνωσε τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, φρόντισε παράλληλα να διαβεβαίωσει ότι η αγορά δεν πρέπει να περιμένει σύντομα μία αύξηση των επιτοκίων. Η επισήμανση αυτή έδωσε τέλος σε σενάρια για επιτοκιακές αυξήσεις ακόμη και μέσα στη χρονιά και οδήγησε σε βουτιά της αποδόσης των κρατικών ομολόγων της Αυστραλίας και του εθνικού νομίσματος.  

Ο αντίκτυπος της απόφασης όμως έφτασε έως και την Ευρωζώνη, με την απόδοση του ιταλικού 10ετους να υποχωρεί κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,10%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τη Refinitiv, η οποία και απομάκρυνε έτσι την απόδοση από τα υψηλά 12 μηνών, στα οποία είχε εκτιναχθεί την Δευτέρα. Οι αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων παρουσίασαν μείωση της τάξης των 8-9 μονάδων βάσης. 

Η εικόνα στην ελληνική αγορά

Δεν θα μπορούσαν να χάσουν το ράλι ούτε τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους αποκλιμακώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, από το 1,33% στο 1,23% ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού περιορίστηκε κατά σχεδόν 5 μονάδες βάσης, στις 140. Αν και το ενδιαφέρον προσέλκυσε περισσότερο ο 10ετης τίτλος, ικανοποιητική υποχώρηση στο 0,55% είχαμε και για την απόδοση του 5ετους κρατικού ομολόγου. 

Μένει να φανεί εάν το θετικό μομέντουμ θα διατηρηθεί και το προσεχές διάστημα. Η αυριανή απόφαση της FED και εκείνη της BoE την Πέμπτη σίγουρα θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Ωστόσο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό θα μπορούσαν βεβαίως να επηρεάσουν ενδεχόμενες νέες δηλώσεις της Λαγκάρντ ή άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, ειδικά αν θελήσουν να ανατρέψουν τις προσδοκίες για το ύψος των επιτοκίων. Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι προθεσμιακές αγορές δείχνουν να προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων του ευρώ τουλάχιστον κατά 10 μονάδες βάσης έως τον Ιούλιο του 2022. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα