Ράλι σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Από τις δηλώσεις Μπερνάνκι για εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 00:01

ΡΑΛΙ των χρηματιστηριακών δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ πυροδότησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι περί εξασθένησης των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες απογείωσαν τις μετοχές του τραπεζικού τομέα, ενώ οι αυξανόμενες παραγγελίες για εξοπλισμό ημιαγωγών εκτίναξαν το Nasdaq στο υψηλότερο του τελευταίου μήνα.

Οι δηλώσεις του Μπερνάνκι ήταν η αφορμή για να καταγράψει ο δείκτης Dow Jones νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ. Σε νέο υψηλό ρεκόρ σχεδόν επταετίας και ο Nikkei με κέρδη 0,74%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέρριψαν νέο υψηλό ρεκόρ της τελευταίας εξαετίας και περισσότερο λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων εταιρειών κολοσσών όπως η Total και Electrolux.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 αυξήθηκε κατά 0,76% στις 1.547,93 μονάδες- το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2000. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,62% στις 6.421,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε στις 5.725,84 μονάδες, με κέρδη 0,76% και στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 6.961,18 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,95%.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι οι φθίνουσες τιμές των εμπορευμάτων θα ευνοήσουν την εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις πως η ανάπτυξη των εταιρικών κερδοφοριών θα ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών αποτελούν το μοχλό για την ενίσχυση του πανευρωπαϊκού δείκτη Dow Jones Stoxx 600 κατά 4,5% από την αρχή της χρονιάς.

Από τις 22 εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη Stoxx 50, το 57% εξ αυτών έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα που διαμορφώθηκαν πάνω από τις προσδοκίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανήλθε στις 381,7 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2000.

Πέρα από τις Total και Electrolux που ενισχύθηκαν σημαντικά, κέρδη αποκόμισε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Daimler Chrysler να προΐσταται την ανόδου, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα σχέδια της εταιρείας για εκτεταμένη αναδιάρθρωση.

Επίσης, οι Rio Tinto Group και Xstrata οδήγησαν την κούρσα της ανόδου στις μεταλλευτικές εταιρείες, οι οποίες συμπαρατάχθηκαν με την ενίσχυση των τιμών των μετάλλων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα