Στα υψηλότερα ενός μηνός το γιέν έναντι του δολαρίου

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 08:57

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα ενός μηνός έναντι του δολαρίου αναρριχήθηκε το γιέν, μετά την κυβερνητική έκθεση στην Ιαπωνία που έδειξε ταχύτερη από ότι αναμενόταν οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.

Το νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 5 Φεβρουαρίου έναντι του ευρώ, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,8% ετησίως το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Το γιέν κινήθηκε ανοδικά έναντι των δολαρίων της Ν. Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, καθώς εικάζεται ότι οι επενδυτές αντιστρέφουν τα carry trades όπου δανείζονται στην Ιαπωνία και αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το γιέν σημείωσε άνοδο στα 120,08 έναντι του δολαρίου στις 6:21 π.μ. στο Λονδίνο – τοπική ώρα – μετά την άνοδό του στα 119,82, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιανουαρίου, από 120,79 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Επίσης αναρριχήθηκε στα 157,74 έναντι του ευρώ από 158,60. Σύμφωνα με τους αναλυτές το ιαπωνικό νόμισμα έως τα τέλη του έτους ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 115 έναντι του δολ. των ΗΠΑ.

Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας από τις 5 Φεβρουαρίου, φθάνοντας τα 94,16 και έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας από τις 6 Φεβρουαρίου, φθάνοντας στα 83.40, ενώ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός έναντι της βρετανικής λίρας, φθάνοντας στα 235,28. Τα ασιατικά νομίσματα όπως το γιουάν της Κίνας, το ουόν της Ν. Κορέας και το δολάριο της Ταϊβάν κινήθηκαν ανοδικά, εξ αιτίας της ανατίμησης του γιέν.

Το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε καθώς εικάζεται ότι σημερινή κυβερνητική έκθεση θα δείξει ότι οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών μειώθηκαν 1,1% τον Ιανουάριο, τα μέγιστα σε τρεις μήνες, σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις περιορίζονται. Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει αυτά τα στοιχεία σήμερα στις 8:30 π.μ., ώρα Ουάσινγκτον.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα