Ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού βλέπουν οι οικονομολόγοι στην Κίνα, την ώρα που οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση να δείχνουν επιβράδυνση της παραγωγής.
Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, και ακολουθώντας τροχιά συρρίκνωσης για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με επίσημη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης (Purchasing Managers’ Index) για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες, πέφτοντας κάτω από το επίπεδο 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management, είπε ότι ο δείκτης παραγωγής έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται δεδομένα το 2005. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν τα δεδομένα κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την πανδημία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών παραγωγής έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται δεδομένα το 2016, είπε ο Zhang.
«Αυτές οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Κίνας πιθανότατα περνά ήδη από στασιμοπληθωρισμό», κατέληξε σε σημείωμά του την Κυριακή.
Ο στασιμοπληθωρισμός προκύπτει σε μια οικονομία όταν βιώνει ταυτόχρονα στάσιμη δραστηριότητα και επιταχυνόμενο πληθωρισμό.
«Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι ότι ο πληθωρισμός περνάει από τις τιμές των εισροών στις τιμές του προϊόντος. Ο πληθωρισμός των τιμών των εισροών ήταν υψηλός εδώ και πολλούς μήνες, λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων», έγραψε ο Zhang. «Αλλά το άλμα του [του] δείκτη τιμών παραγωγής τον Οκτώβριο είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε.
«Μπορούσαμε να δούμε ξεκάθαρα τον… βιομηχανικό στασιμοπληθωρισμό στην Κίνα λόγω της ενίσχυσης του δείκτη παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ισχυρή αύξηση του δείκτη τιμών. Έτσι, ο βιομηχανικός τομέας βρίσκεται σαφώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο Raymond Yeung, οικονομολόγος στην ANZ.
Η βιομηχανική παραγωγή συγκρατήθηκε λόγω της μειωμένης παροχής ρεύματος, των ελλείψεων υλικών και του υψηλού κόστους εισροών, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα PMI της μεταποίησης, ανέφερε σε σημείωμά της η Capital Economics τη Δευτέρα.
Η Κίνα αντιμετωπίζει σήμερα μια σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αντιμετωπίζει έλλειψη άνθρακα.
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να χρειαστούν περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων τους και μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι ελλείψεις και οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών οδηγούν σε υψηλότερες τιμές παραγωγής», δήλωσε η Sheana Yue, βοηθός οικονομολόγος στην Capital Economics.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC