Market Beat: Με ούριο άνεμο στις ξένες αγορές αναζητείται η επιστροφή άνω των 900 μονάδων

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 09:19
UPD:09:20
  • Οι έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι γνωστές ως Δείκτες ΡΜΙ έδειξαν σήμερα ότι: Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ασίας αυξήθηκε τον Οκτώβριο καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες είδαν τα κρούσματα από τον COVID-19 να υποχωρούν, αλλά το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών, οι ελλείψεις υλικών και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης θολώνουν τις προοπτικές. έδειξαν επιχειρηματικές έρευνες τη Δευτέρα.

 

  • Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ιδιωτικό δείκτη Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) τη Δευτέρα, καθώς η μείωση των κρουσμάτων COVID-19 ανέβασε την εγχώρια ζήτηση.

 

  • Η δραστηριότητα των εργοστασίων τον Οκτώβριο επεκτάθηκε στο Βιετνάμ, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, καθώς οι εργασίες ομαλοποιήθηκαν σταδιακά μετά από διακοπές λειτουργίας

 

  • Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 2,3% σε υψηλό ενός μηνός αφού το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Fumio Kishida κέρδισε μια απροσδόκητα άνετη νίκη, αυξάνοντας τις ελπίδες για σταθερότητα και κίνητρα στην επόμενη θητεία.

 

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του FTSE σημείωσαν άνοδο 0,2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για δείκτες στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,6%.

 

  • Οι αγορές ομολόγων ήταν ήρεμες μετά το βίαιο ξεπούλημα των βραχυπρόθεσμων ομολόγων τον περασμένο μήνα, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός αναμόρφωσε τις προοπτικές των επενδυτών.

 

  • Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον μέσο όρο του ΧΑ πτώση -0,77%, στον Οκτώβριο κέρδισε +3,78% με απόδοση έτους +11,01%. ΟFTSE25 υποχώρησε κατά -0,96%, τον Οκτώβριο κέρδισε +3,63%και στο 2021 κερδίζει +12,23%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,13%, τον Οκτώβριο είχε άνοδο +5,39% και αποδίδει στο 2021 +31,95%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με δεδομένη την αδυναμία διατήρησης της αγοράς ψηλότερα από τις 900 μονάδες, οι αισιόδοξοι αναλυτές δεν πτοήθηκαν. Αφού δεν έχει απομακρυνθεί υπολογίσιμα ο ΓΔ από αυτά τα ψυχολογικά και τεχνικά κρίσιμα επίπεδα. Ο Νοέμβριος ξεκινά με την ΑΜΚ της ΔΕΗ που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις κινήσεις των επενδυτών την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Είναι παράδοση, η πορεία της αγοράς στους τελευταίους δυο μήνες του χρόνου να διαμορφώνεται από τη δυναμική που έχουν οι δεικτοβαρείς μετοχές (αυτές που διαμορφώνουν την τιμή των βασικών δεικτών) τους 10 προηγούμενους μήνες του έτους. Γιατί υπάρχει ήδη η γνώση της συμπεριφοράς της μετοχής το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς και στους τελευταίους δύο μήνες, σε οικονομία που στηρίζεται στην κατανάλωση, τα δεδομένα, αν δεν υπάρξει ειδικός λόγος, θα κινηθούν ανοδικά. Γιατί υπάρχει η περίοδος των εορτών που η κατανάλωση εκτινάσσεται. Έτσι οι μετοχές με ανοδικό momentum ως τώρα θα το διατηρήσουν ως τον τέλος του 2021 όπως θα γίνει και με τις μετοχές των εταιριών που έπεσαν σε επενδυτική δυσμένεια.

Ειδοποίηση: Η αγορά δεν κάνει ποτέ αυτό ακριβώς που προσδοκεί η πλειονότητα των συναλλασσόμενων. Με το τέλος του Οκτωβρίου οι νικητές του ταμπλό που ενδιαφέρει τους ξένους θεσμικούς είναι όσα blue chip εμφανίζουν απόδοση έτους ανώτερη του 11% ως 12% που είναι τα κέρδη των ΓΔ και FTSE25. Τα 11 blue chip με απόδοση καλύτερη των βασικών δεικτών είναι:

  1. ΕΥΡΩΒ +56,14% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 11,53% άρα έχει φρέσκο ανοδικό .
  2. ΜΥΤΙΛ +32,52% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 11,84% άρα έχει φρέσκο ανοδικό momentum.
  3. ΔΕΗ +26,18% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 14,33% άρα έχει φρέσκο ανοδικό που το απόκτησε κύρια τον περασμένο μήνα.
  4. ΜΟΗ +24,41% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 11,21% άρα έχει φρέσκο ανοδικό που το απόκτησε κύρια τον περασμένο μήνα.
  5. ΟΠΑΠ +22,83% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 0,52% άρα το ανοδικό της στο έτος έχει παρουσιάσει εξασθένιση τον Οκτώβριο.
  6. ΓΕΚΤΕΡΝΑ +22,72% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 7,21% άρα έχει φρέσκο ανοδικό .
  7. ΕΤΕ +20,30% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 12,40% άρα έχει φρέσκο ανοδικό με τα ετήσια κέρδη της σχηματισμένα κύρια τον Οκτώβριο.
  8. ΒΙΟ +17,11% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 5,54% άρα έχει φρέσκο ανοδικό .
  9. ΟΤΕ +16,08% με απώλειες τον Οκτώβριο -5,67% άρα έχει περάσει σε φάση κλαδέματος στο ανοδικό του .
  10. ΑΛΦΑ +15,12% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 0,32% άρα το ανοδικό της στο έτος έχει παρουσιάσει εξασθένιση τον Οκτώβριο.
  11. ΕΕΕ +12,41% με κέρδη τον Οκτώβριο μόνο 6,00% άρα έχει φρέσκο ανοδικό .

Το φινάλε του Οκτωβρίου στέρησε, από τους αισιόδοξους παράγοντες της αγοράς, την ελπίδα πως κάτι άλλαξε επιτέλους και δεν θα υπάρξει επιστροφή του Γενικού Δείκτη Τιμών κάτω από τις 900 μονάδες. Δεν παύει ωστόσο να είναι ο έκτος ανοδικός στο τρέχον έτος μήνας, με κέρδη +3,78%. Δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο ανοδικό βηματισμό στους κερδοφόρους μήνες του 2021, που είναι +4,7%. Η τελευταία βδομάδα, αν την αποτιμήσουμε χωρίς αναφορές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, ήταν φορτισμένη αρνητικά. Αφού βάρυνε, πριν καν ξεκινήσει. Αναφερόμαστε στην μη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Αρκετοί την εξέλαβαν ως μήνυμα, πως λείπουν στοιχεία που θα επιτρέπανε μια νέα αξιόπιστη αξιολόγηση, λόγω της ασάφειας ως προς το μέγεθος και τις αντοχές των πληθωριστικών πιέσεων και των επιτοκίων δανεισμού. Οι αισιόδοξοι θεώρησαν πως η εικόνα της οικονομίας για την S&P δεν άλλαξε, σε σχέση με την τελευταία βαθμολόγηση, αλλά δεν είναι θολή ή κακή.

Όσοι περίμεναν τη Δευτέρα την αποτύπωση των αντιδράσεων εκνευρίστηκαν, ή απογοητεύτηκαν από τα απρόσμενα προβλήματα στη διεξαγωγή των συναλλαγών στην Αθήνα. Ενώ λοιπόν υπολόγιζαν μια, λόγω αργίας, “χαμένη” συνεδρίαση προέκυψε και άλλη μια, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Με αυξημένο το στρες, οι επενδυτές αντιμετώπισαν και την πρόκληση της ΑΜΚ της ΔΕΗ για χάρη της οποίας αρκετοί ρευστοποίησαν θέσεις σε άλλα blue chip. Ώστε να είναι έτοιμοι για την έναρξη της εγγραφής τους την Τρίτη, όπως υπολογίζουν οι αγοραίοι.

Το γεγονός πως ξεκαθάρισαν οι όροι της ΑΜΚ αναμένεται να προκαλέσει σήμερα αντιδράσεις που θα αποτυπωθούν στη δυναμική των blue chip. Ποσό μεταξύ 1,1 με 1,35 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να αντλήσει από τις αγορές η ΔΕΗ με βάση τους όρους της αύξησης κεφαλαίου. Προβλέπουν εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 8,50 με 9 ευρώ και έκδοση 130 με 150 εκατομμυρίων νέων μετοχών. H συνδυασμένη προσφορά νέων μετοχών της ΔEΗ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου. Το δικαίωμα προτίμησης, για ιδιώτες Έλληνες παλαιούς μετόχους θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στη ΔEΗ, μετά την ΑΜΚ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρία, το 15% των νέων μετοχών θα επιμεριστεί στους επενδυτές που εγγράφονται στη δημόσια προσφορά και το 85% στους επενδυτές που εγγράφονται στην ιδιωτική τοποθέτηση.

Ο Νοέμβριος παρουσιάζει ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, καθώς η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της στις 11 Νοεμβρίου και η Moody’s την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου στις 19 Νοεμβρίου. Η Coca Cola HBC θα ανακοινώσει αποτελέσματα 9μηνου την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και η Έκτακτη ΓΣ της Epsilonnet θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Παρέα με τον φόβο του πληθωρισμού οι επενδυτές τους τελευταίους μήνες του 2021

Ακόμα και οι πρωτάρηδες της επενδυτικής κοινότητας γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός καταβροχθίζει την αγοραστική δύναμη που υπάρχει σε κάθε τύπου περιουσιακό στοιχείο. Αποτελεί παραδοσιακή εχθρότητα οιουδήποτε επενδυτή. Αυτές τις μέρες όπου και αν πέσει το μάτι των επενδυτών, οι ειδήσεις, οι αναλύσεις, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις, έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό που καλπάζει. Παράλληλα βέβαια κάποιοι άλλοι, πουλάνε προστασία από τις πληθωριστικές πιέσεις. Για παράδειγμα χρυσός, bitcoin, value stocks, μετοχές εταιριών ενέργειας, commodities. Υπάρχουν συνεπώς πολλές προκλήσεις και κάμποσα διλλήματα για τους επενδυτές στο τελευταίο δίμηνο του έτους, το οποίο συνήθως είναι ευνοϊκό για τις μετοχικές αξίες.

Η παράδοση και η συγκυρία

Ο Νοέμβριος παραδοσιακά, σύμφωνα με τον πολύ γνωστό Sam Stovall της CFRA, αποτελεί την έναρξη για μια ανοδική περίοδο για τις μετοχές των ΗΠΑ. Από το 1945, ο S&P 500 καταφέρνει να αναρριχηθεί κατά μέσο όρο +6,8% την περίοδο Νοεμβρίου έως Απριλίου. Είναι η υψηλότερη μέση μεταβολή για κάθε κυλιόμενο εξάμηνο, σε σύγκριση με μια μέση άνοδο 1,7% από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Αυτά είναι γνωστά και επηρεάζουν όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των επενδύσεων. Επίσης ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι δεύτεροι και τρίτοι καλύτεροι μήνες του έτους για τον S&P 500 από το 1950. Η μέση άνοδος του δείκτη ως τώρα είναι 1,7% και 1,5%, αντίστοιχα, σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac.

Αλλά φέτος ο S&P 500 είχε τον Οκτώβριο άνοδο +6,91%! Με βάση, για αυτή την ξεχωριστή απόδοση, τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως την Παρασκευή, οι μετοχές στις ΗΠΑ έκλεισαν την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του μήνα με μέτρια κέρδη. Γιατί η άνοδος της Microsoft βοήθησε στην αντιστάθμιση της πτώσης σε Amazon και Apple, μετά τα απογοητευτικά τριμηνιαία κέρδη από τον διαδικτυακό λιανοπωλητή και τον κατασκευαστή του iPhone.

Οι μετοχές της Microsoft Corp έκλεισαν στο ρεκόρ υψηλών βίου των 331,62 δολαρίων και ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κεφαλαιοποίηση 2,49 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας την κεφαλαιοποίηση της Apple Inc που είναι στα 2,48 περίπου τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Apple έχασε 1,81% αφού προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας θα είναι ακόμη χειρότερος κατά το τρέχον τρίμηνο των εορταστικών πωλήσεων, ενώ η Amazon.com Inc υποχώρησε 2,15% καθώς προέβλεψε χαμηλές πωλήσεις για το τρίμηνο των διακοπών, εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Ωστόσο ο S&P 500, αν και έχανε έως και -0,65% νωρίτερα, κέρδισε 0,19%, και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο +0,33%. Με 279 εταιρείες στον S&P 500 να έχουν αναφέρει αποτελέσματα μέχρι το πρωί της Παρασκευής, το 82,1% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Ο τρέχων ρυθμός αύξησης των κερδών για το τρίτο τρίμηνο είναι 39,2%. Είναι συνεπώς θετικός ο συνδυασμός των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων και της παράδοσης για τις μετοχικές αξίες το τρέχον δίμηνο, αφού τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ δίνουν το τόνο στην παγκόσμια αγορά μετοχών.

Η ώρα του “χρησμού” της Fed

Οι επενδυτές σταθμίζουν εάν η δυναμική που προκάλεσε το ράλι ρεκόρ της Wall Street θα συνεχιστεί τους δύο τελευταίους μήνες του 2021, μια παραδοσιακά ισχυρή ημερολογιακή περίοδο για τις μετοχές, που μπορεί φέτος να εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από ότι συνήθως. Ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι 22,5% στο έτος μέχρι σήμερα, την καλύτερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο από το 2013.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η περίοδος του τέλους του έτους μπορεί να έχει περισσότερες παγίδες από το συνηθισμένο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επικείμενη περιστολή ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα. Αυτό όμως βοήθησε τις μετοχές να υπερδιπλασιαστούν από τα χαμηλά που εμφανίστηκαν τον Μάρτιο 2020. Πολλοί παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις θορυβώδεις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, καθώς και τις ανησυχίες για τον επικείμενο πληθωρισμό.

Σύντομα στην τρέχουσα κιόλας εβδομάδα θα υπάρξει μια δοκιμασία στο επενδυτικό φρόνημα. Καθώς η Fed αναμένεται να ανακοινώσει το ψαλίδισμα του QE, στο τέλος της συνεδρίασης της για τη νομισματική πολιτική, στις 3/11. Οι επενδυτές θα έχουν το νου τους μήπως υπάρξουν πιθανά μηνύματα. Εκτιμώντας πως η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού ίσως αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει δραστικότερα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τελικά να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Ο Anu Gaggar υπέυθυνος για την παγκόσμια επενδυτική στρατηγική στο Commonwealth Financial Network τόνισε: Η ρητορική που θα επιλεχθεί για την επικοινωνία της Fed, σχετικά με την άποψή της για το κατά πόσο διατηρήσιμη θα είναι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, είναι κρίσιμη για τις αγορές.

Το “τέρας” του πληθωρισμού

Ο ρυθμός πληθωρισμού των ΗΠΑ έφτασε πρόσφατα σε υψηλό 13 ετών, πυροδοτώντας μια συζήτηση σχετικά με το εάν η μεγαλύτερη οικονομία εισέρχεται σε μια πληθωριστική περίοδο παρόμοια με τη δεκαετία του 1970. Η εκτίμησή μας είναι πως πληθωρισμός, με διαστάσεις που θα τον χαρακτήριζαν ως τέρας, δεν πρόκειται να προκύψει. Καλλιεργείται κύρια για πολιτικά αίτια η εντύπωση, πως οι κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις θα διαλύσουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών. 

Ο πληθωρισμός από την επενδυτική σκοπιά δεν είναι πάντοτε εχθρική κατάσταση. Ειδικά αν αυξάνεται ήπια. Ενίοτε επιβάλει μια αναδιάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ωστόσο αυτή χρειάζεται μεγάλη προσοχή, με τον πυρετό που παράγουν τα πρωτοσέλιδα. Επειδή η βιασύνη μπορεί να καταλήξει σε επιλογές για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που αντιστοιχούν σε ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου. Κάτι τέτοιο θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ο εξαιρετικά αγαπητός στη στήλη Άλαν Γκρίνσπαν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το 1999 παραδέχθηκε ότι: οι εκτιμήσεις για τον μελλοντικό πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Fed, «ήταν γενικά χαμηλής ακρίβειας». Ακόμη και οι αλλαγές στον πληθωρισμό που «προβλεπόταν επισταμένως» δεν συνέβησαν ποτέ.

Το λάθος των προβλέψεων είναι ένας λόγος για προσεκτική μελέτη πριν την αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου. Ο άλλος είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία που συχνά διακινούνται ως πανάκεια κατά της απειλής του πληθωρισμού δεν κάνουν θαύματα. Ο χρυσός, για παράδειγμα, μερικές φορές απέτυχε να συμβαδίσει με τις αυξήσεις στο κόστος ζωής. Το bitcoin επειδή η ποσότητα του περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια, έχει απομονώσει τους κατόχους του από τον πληθωρισμό μέχρι στιγμής. Η  τιμή του όμως, καθώς είναι τόσο εκρηκτικά ασταθής, θα μπορούσε να βυθιστεί ακριβώς όταν ο κάθε διαχειριστής  χρειάζεται περισσότερο σταθερότητα.

Πολλοί θεσμικοί προωθούν ως αντίδοτο κατά του πληθωρισμού όσες μετοχές αξίας (value stocks) διαπραγματεύονται σε χαμηλές τιμές σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία ή τα κέρδη τους. Τέτοιες εταιρείες μπορεί να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία όπως εργοστάσια, εξοπλισμό και ακίνητα των οποίων η αξία θα πρέπει να αυξάνεται καθώς οι τιμές αυξάνονται. Ανήκουν σε τομείς όπως η ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που συχνά μπορούν να αυξήσουν τις τιμές για να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό ή τα επιτόκια.

Αντίθετα, οι μετοχές ανάπτυξης (growth stocks) των οποίων τα κέρδη οι επενδυτές αναμένουν να αυξηθούν γρήγορα στο μέλλον, εξαρτώνται περισσότερο από το τι θα συμβεί χρόνια αργότερα.

Αυτό καθιστά τις value stocks λιγότερο εξαρτημένες από τα μελλοντικά κέρδη από ότι οι growth stocks. Όσο πιο μακριά στο μέλλον είναι τα κέρδη, τόσο περισσότερο ο πληθωρισμός ψαλιδίζει την παρούσα αξία τους, υπονοώντας ότι οι growth stocks θα πληγούν.

Το χρηματιστήριο συνολικά έχει ξεπεράσει τις μέτριες αυξήσεις στο κόστος ζωής. Από το 1927 έως το 2020, σύμφωνα με τη Dimensional, οι αμερικανικές μετοχές στο σύνολό τους ξεπέρασαν τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο 4,9 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως σε χρόνια που οι αυξήσεις στο κόστος ζωής ήταν πάνω από τον μέσο όρο.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, το 38,90% εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 κέρδισε +1,33%, τον Οκτώβριο +6,91% και στο 2021 αποδίδει +22,51%. Ο Dow ανέβηκε κατά +0,40%, στον μήνα +5,84%, με επίδοση +17,03% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,10%, τον Οκτώβριο +5,82% με επίδοση στο 2021 +21,13%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με κέρδη +0,26%, στον μήνα κερδίζει +4,21%, στο 2021 +16,32%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,71%, τον Οκτώβριο αποδίδει +7,27%, στο 2021 +20,25%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,46% στη βδομάδα, στο έτος κερδίζει +12,03%. Ο DAX  ανέβηκε +0,94%, στο έτος αποδίδει +14,36%, ο CAC με μεταβολή +1,44%, στο 2021 κερδίζει +23,04%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας αυξήθηκε +1,70%, στο έτος αποδίδει +12,19%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά +1,14%, με ετήσια επίδοση +20,88%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +0,77% και στον Οκτώβριο +4,55%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +18,26%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βυθίστηκε  κατά -2,63%, με επίδοση έτους -13,04%. Ο IPC του Μεξικού έπεσε -1,12%, στο 2021 αποδίδει +16,44%. Ο χρυσός με πτώση -0,45%, βρέθηκε στα 1785,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -6,13%. Υποχώρησε κατά -0,90%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 83,22 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +71,87%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,30%, έχει απόδοση στο 2021 +5,28%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -1,18%, στο 2021 αποδίδει +3,38%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -2,49% στο έτος κερδίζει +23,89%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -2,87%, στο έτος χάνει -6,81%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,98% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +2,14% στο 2021.

ΧΑ

Πτώση στην τελευταία βδομάδα ενός υπολογίσιμα ανοδικού Οκτωβρίου

Χωρίς σημαντικά γεγονότα από το εσωτερικό, εκτός των αποτελεσμάτων της ΜΥΤΙΛ και με κυρίαρχη ανησυχία την στάση και την απόφαση της ΕΚΤ, που εκτίναξε τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, η Αθήνα στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και της εβδομάδας  έκλεισε πτωτικά. Οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς πάλι κάτω από τα 65 δις ευρώ, επίπεδο που κατάκτησε η αγορά στα μέσα της εβδομάδας, όταν ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στις 906,57 μονάδες. Οι ξένες αγορές εμφάνισαν υψηλή μεταβλητότητα από μέρα σε μέρα και η Αθήνα τις παρακολούθησε με χαλαρό συντονισμό.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με καθυστέρηση στην έναρξη των συναλλαγών, που άνοιξαν στις 15:30 και είχαν διάρκεια 90 λεπτών. Το ενδιαφέρον των συναλλασσόμενων αφορούσε τη ρευστοποίηση θέσεων, χωρίς να περάσει κάτω από τις 900 μονάδες ο μέσος όρος. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 901,15 από 905,04 μονάδες την Παρασκευή με μεταβολή -0,43%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 57,585 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 40,383 εκατ. ευρώ όλα για την ΕΥΡΩΒ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,67% στις 2177,63 από 2192,28 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες  -0,44%. Την Τρίτη οι συναλλαγές χαρακτηρίστηκαν από επιφυλακτική διάθεση για συμμετοχή. Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι μετοχές απόκτησαν κέρδη συντονισμένα, λόγω της επιστροφής της αισιοδοξίας παγκόσμια από τα άνω των προσδοκιών εταιρικά αποτελέσματα. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,10%, οδηγήθηκε στις 902,09 μονάδες, ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,15% στις 2180,85 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο  +0,47%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,549 εκατ. ευρώ με πακέτων στα 5,019 εκατ. Αλλά την Τετάρτη, μέρα με ρευστοποιήσεις στα ξένα χρηματιστήρια, η Αθηναϊκή αγορά με τη ΔΕΗ οδηγό της ανόδου και γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, εμφάνισε άνοδο +0,50% με τον Γενικό Δείκτη στις 906,57 μονάδες στο κλείσιμο. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 50,132 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5,329 εκατ. ευρώ, με τον EUROSTOXX 600 στο -0,50%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,61% στις 2194,14 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο  +0,22%. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν η παρουσία μετοχών εκτός του τραπεζικού τομέα στην πεντάδα των blue chip με τη μεγαλύτερη άνοδο.  Ήταν οι ΔΕΗ +3,41%, ΕΛΠΕ +2,17%, ΑΔΜΗΕ +1,97% ΕΕΕ +1,70% και ΟΠΑΠ +1,70%. Την Παρασκευή και αφού μεσολάβησε η αργία της 28ης Οκτωβρίου, επικράτησαν γενικευμένες πιέσεις σε μετοχές και ελληνικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις του 10ετούς από το 1,062% εκτινάχθηκαν στο 1,314%. Στις συναλλαγές της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων ήταν μόνιμο ως τις 16:15. Έτσι είχαμε το πέρασμα της αγοράς κάτω από τις 900 μονάδες μετά από δυόμισι ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ενώ μετά το πρώτο πεντάλεπτο πέρασε σε αρνητικό πεδίο ο μέσος όρος. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 898,06 μονάδες με μεταβολή -0,94%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 102,495 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 32,861 εκατ. Έτσι ο μέσος ημερήσιος στη βδομάδα διαμορφώθηκε στα 64,7 εκατ. ευρώ με τη μέση αξία πακέτων στα 20,9 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,429 από 64,729 δις ευρώ την Παρασκευή 22/10.

Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον μέσο όρο πτώση -0,77%, στον Οκτώβριο κέρδισε +3,78% με απόδοση έτους +11,01%. Ο  FTSE25 υποχώρησε κατά -0,96%, τον Οκτώβριο κέρδισε +3,63%  και στο 2021 κερδίζει +12,23%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,13%, τον Οκτώβριο είχε άνοδο +5,39% και αποδίδει στο 2021 +31,95%.

Τα blue chip τον Οκτώβριο

Τα πτωτικά blue chip στο δέκατο μήνα του έτους ήταν 6 ενώ στην τελευταία εβδομάδα του 19. Σε μηνιαία βάση ωστόσο, η σχέση είναι αντίστροφη. Ξεχώρισε η ΜΠΕΛΑ, με μηνιαίες απώλειες -9,00% και επίδοση έτους -9,64%, ακολουθούν ΟΤΕ -5,67% στο μήνα και +16,08% στο έτος. ΛΑΜΔΑ -4,38% στο μήνα (0,00% στο έτος). ΟΛΠ -3,19% στο μήνα (-6,67% στο έτος). ΣΑΡ -1,69% στο μήνα (-6,63% στο έτος). ΑΡΑΙΓ -0,77% στο μήνα (0,00% στο έτος). Στον αντίποδα με μηνιαία κέρδη άνω του 5%, συναντάμε 12 μετοχές του FTSE25 από τις 19 ανοδικές. Είναι ΔΕΗ +14,33% και στο 2021 +26,18%, ΕΤΕ +12,40% και στο 2021 +20,30%, ΜΥΤΙΛ +11,84% και στο 2021 +32,52%, ΕΥΡΩΒ +11,53% και στο 2021 +56,14%,  ΜΟΗ +11,21% και στο 2021 +24,41%,  ΑΔΜΗΕ +8,28% και στο 2021 -3,59%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,21% και στο 2021 +22,72%, ΕΧΑΕ +6,63% και στο 2021 -5,01%, ΕΕΕ +6,00% και στο 2021 +12,41%, ΕΛΠΕ +5,86% και στο 2021 +10,37%, ΒΙΟ +5,54% και στο 2021 +17,11%, και ΠΕΙΡ +5,38% και στο 2021 -93,15%. Από αυτές οι ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΕΕ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ ανήκουν στις μετοχές με καλύτερη των δεικτών επίδοση έτους. Στην ίδια ομάδα βρίσκονται αν και εμφάνισαν μικρά μηνιαία κέρδη οι ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ που ήδη αναφέρθηκε στις καθοδικές του μήνα. Με μηνιαίες επιδόσεις κοντά στους δείκτες βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,70% με ετήσια -19,88%, ΤΙΤC +4,17% με ετήσια +9,17%, ΕΥΔΑΠ +3,42% με ετήσια +10,04%, και ΕΛΧΑ +3,12% με ετήσια +8,82%. Με μικρότερες του +2% επιδόσεις οι ΤΕΝΕΡΓ  +1,92% με ετήσια -11,36%, ΟΠΑΠ +0,52% με ετήσια +22,83%, και ΑΛΦΑ +0,32% με ετήσια +15,12%. Η εικόνα του Οκτωβρίου ειδοποιεί πως οι μετοχές με ανοδικό momentum ως τώρα, θα το διατηρήσουν ως το τέλος του 2021.   

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Δυσοίωνες οι προσδοκίες των traders μικροί όγκοι

Στην τελευταία καθαρά πτωτική συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο ως το τέταρτο λεπτό και από τις 10:35 πέρασε  σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,32 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 22,94 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2194,92 μονάδες, ήρθε στις 10:33. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:15 και ήταν οι 2162,13. Το κλείσιμο στις 2171,20 από 2194,14 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,05% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 6,185 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 29/10.

Πολλοί αποδίδουν τη βουτιά της Παρασκευής, στην πίεση που ασκήθηκε στα ελληνικά ομόλογα από τους θεσμικούς της αγοράς ομολόγων. Εκτιμούν ότι επέστρεψε η ανησυχία για αυτά, καθώς είναι σχεδόν βέβαιη η διακοπή των αγορών μέσω του προγράμματος στήριξης των πληγέντων οικονομιών από την πανδημία τον Μάρτιο. Η στήλη πληροφορεί πως οι πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης ήταν γενικευμένες. Τις προκάλεσαν οι θεσμικοί που αντιτίθενται στην ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις της. Λέγονται στη διεθνή χρηματιστηριακή ορολογία bond vigilantes και κάνουν κατά καιρούς την εμφάνισή τους. Αλλά οι επιλογές τους δεν δικαιώνονται πάντα. Γεγονότα που θα ενεργοποιήσουν τους επενδυτές το Νοέμβριο υπάρχουν.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 363 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2192,00 μονάδες, κατώτερο τις 2162,00 και τελευταίες πράξεις στις 2174,50, με κλείσιμο στις 2164,00 από 2189,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3540 από 3518. Επίσης άλλαξαν χέρια 7 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με τελευταίες πράξεις στις 2160,00 και κλείσιμο στις 2163,00 από 2188,25 και περιορίστηκαν στις 147 από 147 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ανέβηκαν προειδοποιητικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 157 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 50 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 45 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 2100 και 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 582,00 από 586,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 10.

Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον μέσο όρο πτώση -0,77%, στον Οκτώβριο κέρδισε +3,78% με απόδοση έτους +11,01%. Ο  FTSE25 υποχώρησε κατά -0,96%, τον Οκτώβριο κέρδισε +3,63%  και στο 2021 κερδίζει +12,23%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,13%, τον Οκτώβριο είχε άνοδο +5,39% και αποδίδει στο 2021 +31,95%.

Τα blue chip τον Οκτώβριο

Τα πτωτικά blue chip στο δέκατο μήνα του έτους ήταν 6 ενώ στην τελευταία εβδομάδα του 19. Σε μηνιαία βάση ωστόσο, η σχέση είναι αντίστροφη. Ξεχώρισε η ΜΠΕΛΑ, με μηνιαίες απώλειες -9,00% και επίδοση έτους -9,64%, ακολουθούν ΟΤΕ -5,67% στο μήνα και +16,08% στο έτος. ΛΑΜΔΑ -4,38% στο μήνα (0,00% στο έτος). ΟΛΠ -3,19% στο μήνα (-6,67% στο έτος). ΣΑΡ -1,69% στο μήνα (-6,63% στο έτος). ΑΡΑΙΓ -0,77% στο μήνα (0,00% στο έτος). Στον αντίποδα με μηνιαία κέρδη άνω του 5%, συναντάμε 12 μετοχές του FTSE25 από τις 19 ανοδικές. Είναι ΔΕΗ +14,33% και στο 2021 +26,18%, ΕΤΕ +12,40% και στο 2021 +20,30%, ΜΥΤΙΛ +11,84% και στο 2021 +32,52%, ΕΥΡΩΒ +11,53% και στο 2021 +56,14%,  ΜΟΗ +11,21% και στο 2021 +24,41%,  ΑΔΜΗΕ +8,28% και στο 2021 -3,59%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,21% και στο 2021 +22,72%, ΕΧΑΕ +6,63% και στο 2021 -5,01%, ΕΕΕ +6,00% και στο 2021 +12,41%, ΕΛΠΕ +5,86% και στο 2021 +10,37%, ΒΙΟ +5,54% και στο 2021 +17,11%, και ΠΕΙΡ +5,38% και στο 2021 -93,15%. Από αυτές οι ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΕΕ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ ανήκουν στις μετοχές με καλύτερη των δεικτών επίδοση έτους. Στην ίδια ομάδα βρίσκονται αν και εμφάνισαν μικρά μηνιαία κέρδη οι ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ που ήδη αναφέρθηκε στις καθοδικές του μήνα. Με μηνιαίες επιδόσεις κοντά στους δείκτες βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,70% με ετήσια -19,88%, ΤΙΤC +4,17% με ετήσια +9,17%, ΕΥΔΑΠ +3,42% με ετήσια +10,04%, και ΕΛΧΑ +3,12% με ετήσια +8,82%. Με μικρότερες του +2% επιδόσεις οι ΤΕΝΕΡΓ  +1,92% με ετήσια -11,36%, ΟΠΑΠ +0,52% με ετήσια +22,83%, και ΑΛΦΑ +0,32% με ετήσια +15,12%. Η εικόνα του Οκτωβρίου ειδοποιεί πως οι μετοχές με ανοδικό momentum ως τώρα, θα το διατηρήσουν ως το τέλος του 2021.   

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης κύρια λόγω της σφικτής διακύμανσης των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7770 από 1094 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,09 ευρώ και δημιουργήθηκαν 80.230 από 77.262 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1183 από 1832 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,73 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 33.213 από 33.355.

Της ΕΥΡΩΒ με 945 από 694 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,896 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.252 από 29.293.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 453 από 113 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,48 ευρώ και 25.652 από 25.750 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 716 από 539 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 343 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα 256 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο στα 25.000 συμβόλαια για την ΕΥΡΩΒ, και 5.038 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης υπεύθυνος στο τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec. σε μια αποτίμηση της δραστηριότητας τον Οκτώβριο:

“Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την συσσώρευση αυτή την εβδομάδα, αφού οι προσδοκίες για αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου δεν επαληθεύτηκαν και οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων δεν αφήνουν επαρκή ρευστότητα στην Χρηματιστηριακή Αγορά, η οποία είναι αναγκαία ώστε ο ΓΔ να ευθυγραμμιστεί με τις Διεθνείς Αγορές και να κινηθεί προς νέα υψηλά έτους. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 894 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 894 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 910 μονάδες.

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε αυτή την εβδομάδα €500 εκατ., μέσω της έκδοσης πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι Εταιρείες μέσω Α.Μ.Κ. και έκδοσης ομολόγων φθάνουν, σχεδόν, στα €8 δισ. από την αρχή του έτους, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετιας.

Τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας ήταν το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα €5,96 δισ.(-15% σε ετήσια βάση) την περίοδο Ιαν - Σεπ 2021, η επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας της ΑΛΦΑ με την Davidson Kempner Capital Management LP και η συμφωνία της ΔΕΗ με την CVC Advisers Greece για την συμμετοχή της στην Α.Μ.Κ., ώστε να κατέχει τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου.

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης επισήμανε συγκεκριμένα φαινόμενα του Αθηναϊκού ταμπλό:

“Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα από τη διαγραμματική στήριξη των 900 μονάδων, ‘θόλωσε’ το τοπίο, σε ότι αφορά τη διάθεση της Ελληνικής Αγοράς να κατοχυρώσει το εν λόγω επίπεδο τιμών. Εν τω μεταξύ, ο τεχνολογικός δείκτης (ΔΤΧ) του Χ.Α. συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις, όντας σε υψηλό 13 ετών. Θα αποφύγουμε τις πομφόλυγες σχετικά με την υπεραπόδοση του “κομματιού” αυτού της Αγοράς, αλλά δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αποτέλεσε κλάδο που “τύπωσε χρήμα” τα τελευταία χρόνια στους, μάλλον λίγους, “πιστούς” ακολούθους του. Ο κλάδος απέδειξε ότι υπάρχουν τμήματα άξια παρακολούθησης στη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι όμως που προϋποθέτει την ικανότητα “σκαναρίσματος” από πλευράς των επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε αυξημένη προσοχή στη διαχείριση του ρίσκου, με δεδομένη την τεράστια πλέον απόσταση του ΔΤΧ από τις διαγραμματικές στηρίξεις που προσφέρει, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση πάντα, η ζώνη τιμών που βρίσκεται μεταξύ 1.869 (ανοδικό χάσμα Δευτέρας) και 1.776 μονάδων (υψηλό του έτους 2009). Αυτονόητο είναι ότι απαιτείται από τους επενδυτές επιμέρους θεμελιώδης ανάλυση των συστατικών μετοχών του δείκτη και γνώση της μεταβλητότητάς τους.

Κοιτάζοντας τα Κρατικά μας ομόλογα, δεν περνά απαρατήρητη η άνοδος της απόδοσης (yield to maturity) της δεκαετούς λήξης, που αποτελεί και υψηλό πενταμήνου. Εκτιμούμε ότι η κίνηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι Ομολογιακές Αγορές Παγκοσμίως και οι οποίες φαίνεται να οφείλονται κυρίως α) στις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούν οι ελλείψεις σε τμήματα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και β) στις αναπροσαρμογές των εκτιμήσεων των επενδυτών σχετικά με την επικείμενη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Το Χ.Α. έχει ‘απορροφήσει’ ικανοποιητικά την πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου δανεισμού, στο ύψος του οποίου έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινούνται ανοδικά σήμερα Δευτέρα 1/11 με εξαίρεση τα κινεζικά χρηματιστήρια  για αυτό ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε απώλειες -0,34% και ήταν στις 8:25 στις 645,29 μονάδες.

Το ξεκίνημα του μήνα σφράγισε στις 8:25 δική μας ώρα με άνοδο το χρηματιστήριο στην Αυστραλία  +0,64% που ακολούθησε η αγορά στην  Κορέα με άνοδο +0,30%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε ψηλότερα κατά +2% από το πρώτο μέρος και στις 8:30 ώρα Ελλάδας είχε κέρδη +2,54%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού S&P 500 ενισχύονταν +0,12%.

Οι ασιατικές μετοχές υστερούν σε μεγάλο βαθμό έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών και ευρωπαϊκών μετοχών τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των ρυθμιστικών πλαισίων για τις εταιρίες τεχνολογίας και των φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα