Λευκωσία - Αρχισε η διαδικασία αδειοδότησης για τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 12:21

¶ρχισε σήμερα το πρωί στη Λευκωσία ο πρώτος γύρος της διαδικασίας χορήγησης αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ο πρώτος γύρος του διαγωνισμού αφορά την παραχώρηση υπάρχοντων στοιχείων για την εξερεύνηση έντεκα κοιτασμάτων νότια και νότιοδυτικά της Κύπρου, προς την Αίγυπτο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 16 Ιουλίου και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για δικαιώματα εκμετάλλευσης ενός συγκεκριμένου τεμάχιου ή τεμαχίων της οικονομικής ζώνης που καλύπτει 70 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Στην εκδήλωση στη Λευκωσία παρέστησαν ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, σύσσωμο το διπλωματικό σώμα και αντιπροσωπείες ενδιαφερομένων εταιρειών. Η αντιπροσωπεία από το Λίβανο ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί στην εκδήλωση καθώς δεν μπόρεσε να έρθει εξαιτίας του γεγονότος ότι το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι κλειστό. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων και θα γίνει αναφορά σε τεχνικά και άλλα δεδομένα.

Την ίδια ώρα και η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου στα ανοιχτά της Κύπρου και του Αιγαίου μέσα στο 2007, όπως έκανε γνωστό ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Χιλμί Γκιουλέρ. Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε επίσης ότι οι έρευνες αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που προβλέπεται να γίνει μέσα στο 2007.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για κίνηση απάντησης στην πρωτοβουλία της Κύπρου να αναζητήσει πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με το Λίβανο και την Αίγυπτο, ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε: «Τις έρευνες δεν τις κάνουμε ανάλογα με τη στάση οποιασδήποτε χώρας, η ΤΡΑΟ (τουρκική εταιρεία πετρελαίων) έχει δικό της πρόγραμμα και κινούμαστε με βάση το πρόγραμμα αυτό».

Ο κ. Γκιουλέρ τόνισε ότι η Τουρκία πρόκειται να κάνει έρευνες μόνο στις περιοχές της δικαιοδοσίας της, όπου επιτρέπεται η αναζήτηση πετρελαίου, ενώ επισήμανε ότι οι πιθανότητες να συμπίπτουν οι περιοχές έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία είναι «πολύ μικρές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα