Geomiso: Με αξιώσεις στη διεθνή βαριά βιομηχανία με το πρώτο παγκόσμιο «δύο σε ένα» λογισμικό

Στα σκαριά τρεις νέες εκδόσεις - Διεθνής αναγνώριση από ΗΠΑ έως Ιαπωνία
Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 08:28
UPD:08:53

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Geomiso Παναγιώτης Καρακίτσιος.

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Μπορεί να μην έχει γίνει ευρέως αντιληπτό στον μέσο πολίτη στη χώρα μας, αλλά μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες διεθνώς αγορές είναι η διεθνής αγορά τεχνολογιών computer-aided design (CAD) και computer-aided engineering (CAE), με προβλέψεις για ανάπτυξη  6,8% την περίοδο 2018-2026 με 14,03 δισ. δολάρια το 2026 η πρώτη (CAD) και 9,8% την περίοδο 2019-2025 με 12,78 δισ. δολάρια το 2025 η δεύτερη (CAE) και μία ευρύτατη πλειάδα εφαρμογών σε μηχανολόγους/ (αερο)ναυπηγούς/ πολιτικούς μηχανικούς και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης εταιρειών-βιομηχανιών όπως αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγική, αεροναυπηγική, αεροδιαστημική, άμυνα, κατασκευές, ιατρική, καταναλωτικά προϊόντα, βιντεοπαιχνίδια, κινούμενα σχέδια, κινηματογράφος.

Σε αυτήν την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του μέλλοντος, η start-up εταιρεία «Geomiso» αναπτύσσει από τα Φάρσαλα το πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και τριδιάστατου σχεδιασμού (διασπαστική καινοτομία), το οποίο δίνει λύση στο μείζον βιομηχανικό πρόβλημα της ελλιπούς σύνδεσης σχεδιασμού και μηχανικής ανάλυσης μέσω υπολογιστή και ενσωματώνει σε μία ενιαία λύση τις τεχνολογίες computer-aided design (CAD) και computer-aided engineering (CAE), με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει τους μηχανικούς στην εξαγωγή αποτελεσμάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, καθώς και δίχως γεωμετρικά σφάλματα. Με απλά λόγια, δηλαδή, ενοποιεί δύο βιομηχανικές διαδικασίες: τον σχεδιασμό ενός προϊόντος και τον έλεγχο της αντοχής του.

Η καινοτομία, όπως επισημαίνει στο “naftemporiki.gr” ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας (πολιτικός μηχανικός, ερευνητής, προγραμματιστής και επιχειρηματίας), Παναγιώτης Καρακίτσιος, πηγάζει από τη νέα ισογεωμετρική μέθοδο που αναπτύσσει η Geomiso, την εξέλιξη και ισχυρή γενίκευση της διαδεδομένης μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων.

«Φέτος – όπως προσθέτει ο κ.Καρακίτσιος - ολοκληρώσαμε τη δεύτερη έκδοση του λογισμικού Geomiso TNL, το οποίο προσφέρει μη γραμμική ισογεωμετρική ανάλυση με έναν νέο τρόπο σχεδιασμού TSPLINE, στο πλαίσιο του Α’ Κύκλου του «Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ» (ερευνητικό έργο ύψους 200.000,00 ευρώ) και τώρα τρέχουμε και θα ολοκληρωθούν εντός του 2022 τα τρία νέα έργα που εντάξαμε στο Β’ κύκλο του συγκεκριμένου προγράμματος , ύψους 590.000 ευρώ, δηλαδή τρεις νέες εκδόσεις: Geomiso SEA, Geomiso DNL, Geomiso ISA.

Αυτές ακριβώς οι τρεις νέες εκδόσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να διεισδύσει δυναμικά στις ευρωπαϊκές και διεθνείς «βαριές» βιομηχανικές αγορές που απαιτούν ύψιστη ακρίβεια όπως αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγική, αεροναυπηγική, μεγάλες κατασκευές κ.ο.κ., καθώς:

- η πρώτη έχει να κάνει με ανάλυση κελυφών μαζί με 3D σχεδιασμό και έχει εφαρμοστεί ήδη από την εταιρεία σε διάφορες κατασκευές μεταξύ των οποίων και ο τρούλος της Αγίας Σοφίας  (σ.σ. με προσομοίωση βάσει δημοσιευμένων σχεδίων). 

- η δεύτερη έχει να κάνει με δυναμική ανάλυση, δηλαδή ισογεωμετρική ανάλυση δυναμικών φαινομένων όπως λ.χ. ο σεισμός

- η τρίτη έκδοση είναι στοχευμένη σε κτιριακά (ανάλυση πλακών κ.α.) και απευθύνεται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Αξίζει, δε, να επισημανθεί ότι η πρώτη έκδοση δηλαδή το Geomiso v1.0, η οποία προσφέρει γραμμική στατική ισογεωμετρική ανάλυση με NURBS και η προαναφερόμενη δεύτερη αποφέρει ήδη έσοδα στην εταιρεία (υπερτριπλασιασμός σε σύγκριση με το 2018) με πελάτες στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο και στόχος της Geomiso, όπως επισημαίνει ο κ. Καρακίτσιος, είναι με τις τρεις νέες εκδόσεις να περάσει σε μαζικές πωλήσεις στη διεθνή αγορά.

Παράλληλα, η Geomiso βρίσκεται σε φάση αναζήτησης επενδυτών και υπάρχουν σε εξέλιξη σχετικές συνομιλίες με το Unifund (εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund, επενδυτική πρωτοβουλία του Δημοσίου και του European Investment Fund - EIF), ενώ στα τέλη του 2020 εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, το «Elevate Greece», λαμβάνοντας ενίσχυση 72.000 ευρώ.

Από τα αρχικά 4 άτομα του 2017, σήμερα η εταιρεία απασχολεί (είτε ως μισθωτούς, είτε με καθεστώς παροχής υπηρεσιών) 15 άτομα υψηλής εξειδίκευσης.

O Παναγιώτης Καρακίτσιος με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα.

Διακρίσεις

Η Geomiso ξεκίνησε την πορεία της αρχικά ως ιδέα του κ.Καρακίτσιου το 2010, το 2014 δημιουργήθηκε επιχειρηματικό σχήμα μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας και η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017.

Στις πιο πρόσφατες επιτυχίες της εταιρείας συγκαταλέγεται η συμμετοχή της στο 16ο U.S. National Congress on Computational Mechanics (Συνέδριο Υπολογιστικής Μηχανικής) τον φετινό Ιούλιο στο Σικάγο των ΗΠΑ με τέσσερις δημοσιεύσεις, ενώ όπως γνωστοποιεί ο κ.Καρακίτσιος η Geomiso έχει προσκληθεί να διοργανώσει μία ενότητα για την Εφαρμογή της Ισογεωμετρικής Ανάλυσης στη Βιομηχανία στο Διεθνές Συνέδριο Υπολογιστικής Μηχανικής WCC-APCOM στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας στις 31 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου του 2022.   

Την εξαετία 2014-2019 έχουν προηγηθεί οκτώ πανελλαδικές διακρίσεις και μία διεθνής, όπως η διεθνής διάκριση στο πλαίσιο του «The Gianna Angelopoulos Programme for Science, Technology and Innovation» 2019 με συμμετοχή στο Summer School στο University of Cambridge, η τριπλή πανελλαδική διάκριση στο πλαίσιο του Envolve Award Greece 2018 του Envolve Entrepreneurship (φιναλίστ, πρώτο βραβείο ως η αγαπημένη εταιρεία του κοινού, νικητής) και το πρώτο βραβείο 2017 IEEE IST Best Paper Award στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «2017 IEEE International Conference on IST» στο Πεκίνο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναδείχθηκε στις δέκα καλύτερες startups στο Athens Startup Awards 2017 και έλαβε τιμητική διάκριση στον Τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» 2015, στο Angelopoulos Fellowship Continuation Grant 2016, όπως και βραβείο και τιμητική διάκριση από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας 2016, πέμπτο βραβείο στον Πέμπτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας «i-bank» 2015, Angelopoulos CGIU Fellowship 2015, καθώς επίσης και πρώτο βραβείο στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree» 2014, ενώ έχει ενισχυθεί οικονομικά από τον διεθνή θεσμό Angelopoulos 100.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα