Απλούστευση ΚΒΣ - Ερμηνευτική εγκύκλιος στις εφορίες

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 15:43

Με σημερινή ερμηνευτική εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1024) του υπουργείου Οικονομικών προς τις ΔΟΥ διευκρινίζονται αναλυτικά, για τη διασφάλιση της καλύτερης εφαρμογής τους, οι διατάξεις του νέου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που περιλαμβάνονται στο ν.3522/2006. Οι κυριότερες μεταβολές που επέρχονται, είναι:

- Η σημαντική αύξηση των ορίων των τηρούμενων βιβλίων Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας και η απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης για ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών. Ειδικότερα, αυξάνονται κατά 50% τα όρια ένταξης σε κατηγορία βιβλίων: από τα 100.000 € σε 150.000 € για την ένταξη στην Α’ κατηγορία, από 1 εκατ. € σε 1,5 εκατ. € για τη Β’ κατηγορία και άνω του 1,5 εκατ. € για τη Γ’ κατηγορία. Επίσης, για την τήρηση του βιβλίου αποθήκης τα όρια αυξάνονται σε 5 εκατ. € για τους χονδροπωλητές και λιανοπωλητές από 3 και 4 εκατ. € που ίσχυαν αντίστοιχα και σε 6,5 εκατ. € για τους εξαγωγείς από 5,5 εκατ. €.

- Η απαλλαγή πρόσθετων κατηγοριών επιτηδευματιών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων, όπως για παράδειγμα οι πλανόδιοι λαχειοπώλες. ¶λλες κατηγορίες επιτηδευματιών απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης, όπως είναι οι πωλητές ιχθύων, οι εκμεταλλευτές ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων κλπ.. Ορισμένα πρόσθετα βιβλία καταργούνται, όπως για παράδειγμα το βιβλίο συνδρομητών και το βιβλίο παραγγελιών που τηρείται από τους κατασκευαστές προκατασκευασμένων κατοικιών. Το ποσοστό των βοηθητικών υλών που δεν παρακολουθούνται στο βιβλίο αποθήκης, αυξάνεται, από τα 3% που είναι σήμερα, στο 5%.

- Η ασφαλής ηλεκτρονική αποθήκευση δεδομένων των βιβλίων και συναλλαγών και η κατάργηση του χάρτινου αρχείου, καθώς και η δραστική μείωση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων και η διευκόλυνση της υποβολής στοιχείων για διασταύρωση.

- Η συμμετοχή σε κοινοπραξία αλλοδαπών εταιρειών μόνο με τη χρήση του ΑΦΜ και η μη τήρηση βιβλίων πριν από την εγκατάσταση από τα νομικά πρόσωπα για τα έξοδα που πραγματοποιούν μέχρι τη σύστασή τους.

- Ο μη χαρακτηρισμός ως υποκαταστημάτων των πρόσκαιρων εγκαταστάσεων που λειτουργούν έως 30 ημέρες. Γίνεται εναρμόνιση των κανόνων τιμολόγησης με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επιτηδευματίας απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση έκδοσης δελτίου αποστολής για τις διακινήσεις παγίων μεταξύ των εγκαταστάσεων του. Η προθεσμία έκδοσης χειρόγραφων φορολογικών στοιχείων επεκτείνεται και αυξάνεται η αξία των παρατυπιών που δεν επηρεάζουν το κύρος των βιβλίων ως ανεπαρκών ή ανακριβών. Τέλος, μειώνονται από πέντε σε δύο τα κλιμάκια των ορίων των ακαθάριστων εσόδων για τον υπολογισμό της αξίας των παρατυπιών.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την απλούστευση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό και διοικητικό κόστος, ενισχύοντας τη διαφάνεια και προσαρμόζοντας το φορολογικό μας σύστημα στα δεδομένα των νέων τεχνολογιών. Θέλουμε ένα απλό φορολογικό σύστημα για την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διαφάνεια στις συναλλαγές ανάμεσα στους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η αναμόρφωση του Τελωνειακού Κώδικα, που θα δοθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα