Market Beat: Το κλίμα διεθνώς δυσκολεύει την υπεράσπιση των 905 μονάδων

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 09:31
UPD:09:31
  • Οι  S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ υψηλών βίου, ανατρέποντας την πτώση της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση για φρένο στην αμερικανική ανάπτυξη. Υπογραμμίζοντας την επιστροφή της κατάστασης όπου οι επενδυτές τα αρνητικά νέα τα εκλάμβαναν ως θετικές προϋποθέσεις για την άνοδο των μετοχικών αξιών. Γιατί διατηρούν τα προγράμματα στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών και τη νομισματική χαλάρωση.
  • Οι ασιατικές μετοχές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 29/10, καθώς τα χαμηλότερα των προβλέψεων της αγοράς κέρδη του τρίτου τριμήνου της Amazon και της Apple λειτούργησαν υπέρ την ανατροπής της χθεσινής ανοδικής τάσης. Επικράτησαν σήμερα οι φόβοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που επιβαρύνουν τη διάθεση για ρίσκο.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν την Πέμπτη, αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι θα κατευνάσει τις ανησυχίες τους για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.
  • Το ευρώ λόγω των ανωτέρω εξελίξεων οδηγήθηκε υψηλότερα,με  κέρδη που διατήρησε στις ασιατικές σήμερα αφού αγόραζε 1,1676 δολάρια. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετατόπισε επιτέλους την επίσημη ανακοίνωσή της για τον πληθωρισμό από την ευρεία άρνηση των καλοκαιρινών μηνών σε μια πολύ πιο ισορροπημένη αξιολόγηση». Ανέφεραν οι αναλυτές της ING.
  • Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Federal Reserve, της οποίας η επιτροπή για τη χάραξη της πολιτικής συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος κυκλικά για τις μετοχές του FTSE25, επιχειρείται η διατήρηση του μέσου όρου ψηλότερα από τις 900 μονάδες. Η τελική εικόνα ωστόσο υπογραμμίζει την αδυναμία να αποκτήσουν οι μετοχές της Αθήνας μια γενικευμένη άνοδο, χωρίς πισωγυρίσματα. Επίσης εμφανίστηκαν μεταξύ των αγοραίων διαθέσεις να εκμεταλλευτούν την αργία της εθνικής εορτής και σήμερα αναμένεται η εμφάνιση χαμηλών ρυθμών στις συναλλαγές. Αυτό όμως που ισχύει από την αρχή της εβδομάδας ήταν ο χαμηλός ημερήσιος τζίρος. Για το φαινόμενο αρκετοί αναλυτές ανέφεραν ως αίτιο την επιφύλαξη που προκάλεσε η δεδομένη αργία τη μέρα που η ΕΚΤ θα παρουσίαζε την απόφαση για τα επιτόκια στη ζώνη του κοινού νομίσματος. 

Από το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. αναφέρουν συνήθως στις παρατηρήσεις τους για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Εντόπισαν την εμφάνιση ρίσκου από τις εξελίξεις στα γεωπολιτικά: “Αρνητική εξέλιξη αποτελεί νέο επεισόδιο στην διαμάχη Κίνας – ΗΠΑ, με την Δεύτερη να απαγορεύει την λειτουργία της China Telecom στην Χώρα, οδηγώντας σε απώλειες τους δείκτες Shenzhen CSI 300 και Hang Seng. Ικανοποιητικά κινήθηκαν τα μεγέθη της Μυτιληναίος το γ΄ τρίμηνο, καθώς η λειτουργική διαφοροποίηση της Εισηγμένης οδηγεί σε περισσότερα ανθεκτικά αποτελέσματα, παρά την συρρίκνωση των λειτουργικών περιθωρίων EBITDA. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για το κοντινό μέλλον, καθώς η μεταβλητότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Στο επίκεντρο των επενδυτών θα βρεθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ και εφόσον το Χ.Α. θα είναι κλειστό, ο ΓΔΧΑ τήρησε στάση αναμονής”.

Από την Merit Sec. επισημαίνουν: “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι οριακά ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 894 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 894 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 910 μονάδες. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων 9μηνου της Μυτιληναίος, με τον κύκλο εργασιών στα €1,69 δισ. (+26,6%), τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων στα €241,2 εκατ. (+2,9%) και τα καθαρά κέρδη στα €115,2 εκατ. (+13,2%). Στα αρνητικά, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €266 εκατ. από την αρχή του χρόνου, στα €804 εκατ.”. 

Διαφορετική είναι η αντίληψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από εκείνη των επενδυτών που προωθούν στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων σε σύντομο σχετικά διάστημα. Η κ Λαγκάρντ δεν άλλαξε ρητορική και υποσχέθηκε διατήρηση του προγράμματος αγορών ομολόγων ανά μήνα, ως τον Μάρτιο του 2022, ή και αργότερα αν χρειαστεί. Πριν μερικές ώρες τα στοιχεία από την Ισπανία είχαν δείξει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε βάθος τριών δεκαετιών!

Οι αντιδράσεις των επενδυτών στα χρηματιστήρια ήταν τόσο ψύχραιμες όσο ψύχραιμα στέκει η ΕΚΤ απέναντι από τον πληθωρισμό. Εκείνα που έπεφταν συνέχισαν πτωτικά και όσα ανέβαιναν κράτησαν τα κέρδη τους . Όσο για τα 10ετή ομόλογα αναφοράς έχουν απόδοση πάνω από 1% οκτώ συνεδριάσεις στη σειρά. Χθες η απόδοση ήταν 1,060%

Για την Αθήνα ως προς τη συνέχεια ως το τέλος του έτους υπάρχουν σενάρια που εκτρέφουν την επενδυτική  απαισιοδοξία αλλά και εκείνα που συντηρούν τις αισιόδοξες προσδοκίες.

Το απαισιόδοξο σενάριο: Οι ξένες αγορές βρίσκονται σε φάση πλήρους ανάπτυξης των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων και αρχίζει να αποκαλύπτεται το ψαλίδισμα που έκανε η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, με το στέλεχος Δέλτα, στα έσοδα των εισηγμένων. Αυτό θα αυξήσει την ευαισθησία των διαχειριστών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και των ιδιωτών που επενδύουν σε μετοχικά αμοιβαία, για τις μετοχές οικονομιών που τα ποσοστά εμβολιασμού τις τοποθετούν σε εκείνες που θα εμφανίσουν επιβράδυνση στην ανάπτυξή τους. Ας λένε οι αρμόδιοι πως δεν θα υπάρξουν lockdown, τα μοντέλα των θεσμικών τροφοδοτούνται από τα στατιστικά για την πανδημία από ανεξάρτητους μηχανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας. Υπάρχει στροφή των επενδυτικών ανησυχιών στην περίπτωση επικράτησης πληθωρισμού με στοιχεία μονιμότητας, που θα αναγκάσουν τις Κεντρικές Τράπεζες να ανεβάσουν και τα επιτόκια, γρηγορότερα από όσο δηλώνουν οι ηγεσίες τους τώρα. Αυτό αποτελεί απειλή ικανή να πάρει μεγάλες διαστάσεις, που θα επηρεάσουν γενικά και αρνητικά τους επενδυτές στην Αθηναϊκή αγορά.

Τα αισιόδοξο σενάριο: Το βασικό αφήγημα είναι απλό και η πραγματικότητα το υποστηρίζει. Οι επενδυτές εδώ, παρά την καθοδική διαταραχή που προκάλεσαν τα νέα ρεκόρ βίου στη Wall Street διογκώνοντας τις ανησυχίες στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, λειτούργησαν ψύχραιμα και ανεξάρτητα. Επιλέγοντας συσσώρευση που είναι μερικές έστω μονάδες ψηλότερα από τη ζώνη πολύμηνης συσσώρευσης που ξεπεράστηκε πρόσφατα.  Πιθανά όμως να αποδειχθεί πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα αντιδράσουν περίπου όπως δεσμεύονται ως τώρα. Δηλαδή με κινήσεις που οδηγούν ομαλά στην νέα πραγματικότητα, που επιβάλει η διατήρηση της ανάπτυξης εν μέσω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, μέχρι αυτές να εξαλειφτούν και τελικά να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τότε, όλα τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν ανοδικά. Με τα μυαλά των ιθυνόντων στην Ευρώπη σε μια πιο χαλαρή κατεύθυνση στα δημοσιονομικά για την ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας και με έμφαση στη σύγκληση των οικονομιών, το “year end rally" που ορισμένοι το βλέπουν χλομό στην Αθήνα, θα γίνει “year end απογείωση". Αυτό βέβαια καλό είναι να μην το δέσουν κόμπο οι επενδυτές. Γιατί  να συσσωρεύσουμε στην κάθοδο των διεθνών και στο rebound τους να εκτοξευθεί η Αθήνα είναι το ιδανικό. Η πραγματικότητα θα είναι μάλλον εντελώς διαφορετική.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι  S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ υψηλών βίου, ανατρέποντας την πτώση της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση για φρένο στην αμερικανική ανάπτυξη. Υπογραμμίζοντας την επιστροφή της κατάστασης όπου οι επενδυτές τα αρνητικά νέα τα εκλάμβαναν ως θετικές προϋποθέσεις για την άνοδο των μετοχικών αξιών γιατί διατηρούν τα προγράμματα στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών και τη νομισματική χαλάρωση.

Ανακοινώθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2% το τρίτο τρίμηνο, ο χαμηλότερος από το 2020. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 2,8% μετά από ανάπτυξη 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Πίσω από την μεγάλη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται η άνοδος των κρουσμάτων αλλά και οι κλυδωνισμοί στην αυτοκινητοβιομηχανία από τις ελλείψεις σε τσιπ.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,68% ή 239,79 μονάδων στις 35.730,48 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται +0,98% στις 4.596,42 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +1,39% υψηλότερα, στις 15.448,12 μονάδες. 

Οι επενδυτές εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα, με τον τίτλο της Ford στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση ενισχυμένων κερδών και της υπόσχεσης μερίσματος, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από Amazon και Apple.

Ανέκαμψαν από τις πρωινές απώλειες οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 0,6% στα 83,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε ο χρυσός. 

ΕΥΡΩΠΗ

Οι  επενδυτές κινήθηκαν αξιολογώντας τα εταιρικά αποτελέσματα και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη συνέντευξη Τύπου της Προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ που ακολούθησε την ανακοίνωσή τους. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη +0,24% με τους κλάδους τροφίμων και ποτών και τεχνολογίας να σημειώνουν κέρδη 1,6% και 1,3% αντίστοιχα. Η ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev σημείωσε άνοδο 10,3% λόγω αιφνιδιαστικής αύξησης των κερδών του τρίτου τριμήνου, ενώ ο γαλλικός πάροχος υπηρεσιών πληροφορικής Capgemini πρόσθεσε 6,0% μετά από ισχυρά κέρδη και ευοίωνες προοπτικές. Η Anheuser-Busch ήταν η κορυφαία ώθηση του βελγικού δείκτη αναφοράς μετοχών, που έκανε άλμα 1,7%. Ωστόσο, τα κέρδη ευρύτερα συγκρατήθηκαν από τα αδύναμα κέρδη από εταιρίες στους τομείς της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell σημείωσε πτώση 3,0% μετά την ανακοίνωση των κερδών του τρίτου τριμήνου κάτω από τις προσδοκίες, χτυπώντας τις μετοχές της BP και της TotalEnergies.

Οι αγορές μετοχών αντέδρασαν ελάχιστα στην απόφαση της ΕΚΤ, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό η αναμενόμενη. Η τράπεζα είναι πιθανό να λάβει μια απόφαση, για το πρόγραμμα παροχής κινήτρων λόγω έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται με την πανδημία, τον Δεκέμβριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη +0,24% στις 675,16 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε -0,05% στις 7.249,47 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με οριακή πτώση -0,06% στις 15.696,33 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο -0,75% στις 6.804,22 μονάδες, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ εμφάνισε κέρδη 0,31% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κέρδισε +0,60%. 

Αρνητικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της. Τα επιτόκια παραμένουν σταθερά, ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε την προοπτική για την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό για φέτος. Πτώση 0,9% για τον Nikkei στο Τόκιο.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό χάνει 1,8%, στα 81,17 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 1,6% βρίσκεται στα $83,24.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα, στο 1,159 δολάριο, ενώ η στερλίνα οριακά υψηλότερα, στο $1,375.

ΧΑ

Κόντρα στην τάση των διεθνών +0,50%, με τη ΔΕΗ να ηλεκτροδοτεί  το αγοραστικό ενδιαφέρον

  • Το αγοραστικό ενδιαφέρον για ΔΕΗ ΕΛΠΕ ΑΔΜΗΕ ΟΠΑΠ διατήρησε το ανοδικό βήμα της  αγοράς παρά την πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Ο τζίρος ήταν ισοδύναμος με τον χθεσινό
  • Δεν απειλήθηκαν για δεύτερη μέρα στη σειρά οι 900 μονάδες ούτε στιγμή
  • Υπήρξε αντίδραση σχετικά με τις εξελίξεις στην διαδικασία για την ΑΜΚ της ΔΕΗ

Δεν πρέπει να έπαιξε για τρίτη μέρα στη σειρά κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Αφού  στις συναλλαγές της τρίτης συνεδρίασης της εβδομάδας, υπήρξαν εναλλαγές  στο ενδιαφέρον για αγορές ή ρευστοποίηση θέσεων χωρίς να περάσει κάτω από τις 901 μονάδες ενώ για μικρά διαστήματα πέρασε σε αρνητικό πεδίο ο μέσος όρος. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από επιφυλακτική διάθεση για αγορές ή πωλήσεις θέσεων, ακόμα και όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι μετοχές απόκτησαν απώλειες συντονισμένα, λόγω της επιστροφής της ανησυχίας παγκόσμια από την καταγραφή πληθωριστικών πιέσεων σε διάφορες οικονομίες του πλανήτη. Η αγορά εμφάνισε μετά το πρώτο τετράωρο άνοδο με τάση ανεξάρτητη από αυτή  που εμφάνιζαν τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές με αρνητικό πρόσημο χωρίς εξαίρεση. Εδώ όμως το διάγραμμα του ΓΔ πλάγια κίνηση συσσώρευσης μεταξύ 901,6 και 903,6 με μικρά διαστήματα που η τιμή του περνούσε οριακά κάτω από τις 902 μονάδες που ήταν το κλείσιμο της Τρίτης.  Την διαφορά σήμερα  έκανε η αντίδραση από το χαμηλό μέρας μετά τις 13:55 που είχε διάρκεια ως τις 16:00 που ο ΓΔ πέρασε πάνω από τις 907 μονάδες. Οι αγορές της Ευρώπης  χωρίς να αλλάξουν πρόσημο εμφάνισαν μικρή επιπλέον διεύρυνση των απωλειών όταν διαπιστώθηκε η πτωτική εικόνα στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και αντιστοίχως μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 906,57 από 902,09 μονάδες τη Δευτέρα με μεταβολή +0,50% ή 4,48 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 50,132 από 48,549 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 5,329 από 5,019 εκατ. ευρώ, και η ΔΕΗ απασχόλησε τα 1,686 εκατ. ευρώ, η ΜΠΕΛΑ τα 1,685 εκατ., η ΕΥΡΩΒ 848.133 ευρώ και ο ΠΛΑΘ 143.600 ευρώ.

Τη διακύμανση (5,56 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 13:55 και ήταν οι 901,58 από 901,33 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:00 δηλαδή στο δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης  και ήταν οι 907,14 από 906,31 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 48 από 46 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 54 από 52 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 31. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,043 από 64,613 δις ευρώ την Τρίτη.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν ελαφρά καλύτερο της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,50% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,50%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την Τρίτη στις 584,40 μονάδες με ανώτερο μέρας τις 591,89 μονάδες. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ των 589,17 μονάδων (+0,82%) και 584,36 μονάδων (-0,01%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 586,88 (+0,42%) και τελικά τον οδήγησαν 586,04 μονάδες με μεταβολή +0,28%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 18,325 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (0,00%) απασχόλησε 4,978 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,04%) 6,047 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,00%) 761.016 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,57%) 5,689 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,61% στις 2194,14 από 2180,85 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  1,61 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο  +0,22%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους άνω του +1,50% ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΔΕΗ +3,41%, ΕΛΠΕ +2,17%, ΑΔΜΗΕ +1,97% ΕΕΕ +1,70% και ΟΠΑΠ +1,70%. Στον αντίποδα με πτώση άνω του -1,0% εμφανίστηκαν τα blue chip ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,24%,  ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,21%, και ΠΕΙΡ -1,00%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Διατηρήθηκαν οι ελαφρά δυσοίωνες προσδοκίες

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο στο μεγαλύτερο διάστημα αν και από τις 11:16 ως τις 14:16 πέρασε  έξη φορές σε αρνητικό πεδίο και κατόπιν ως το πέρας των συναλλαγών σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,21 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 13,29 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2195,75 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:03 και ήταν οι 2180,04 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2194,14 από 2180,85 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,61% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,329 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 27/10.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εντοπίζει τους παράγοντες που διατηρούν την επιφυλακτική στάση των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίου, διατηρώντας την προσδοκία για αναγνώριση των ειδικών προσόντων της ελληνικής οικονομίας: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει την ασύμμετρη κίνησή του, αρνούμενο να συγχρονιστεί με την ανοδική κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, παρά το γεγονός ότι οι Επενδυτικοί Οίκοι, στο σύνολό τους, αναγνωρίζουν το ελπιδοφόρο του Ελληνικού αφηγήματος. Την ίδια ώρα, οι δείκτες στη Wall Street σημειώνουν ιστορικά ψηλές επιδόσεις. Θα χρειαστεί ενδεχομένως η ολοκλήρωση το εγχειρήματος της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, για να κλείσουν οι κινήσεις όσων επενδυτών επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ. προβαίνοντας σε ρευστοποιήσεις τίτλων”.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 457 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2198,50 μονάδες, κατώτερο τις 2176,75 και τελευταίες πράξεις στις 2198,50, με κλείσιμο στις 2189,75 από 2178,25 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3518 από 3500. Αλλά άλλαξαν χέρια 184 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με τελευταίες πράξεις στις 2189,00 και κλείσιμο στις 2188,25 από 2178,50 και περιορίστηκαν στις 147 από 106 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ανέβηκαν προειδοποιητικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 61 συμβόλαια την προηγούμενη συνεδρίαση  για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 26 συμβολαίων την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 586,75 από 585,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 10.

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ  επισημαίνει την φτώχεια των ειδήσεων που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά αναγνωρίζει τη δυνατότητα που διαθέτει ο τραπεζικός κλάδος για ανοδική συνέχεια. Προσεγγίζει την τάση της αγοράς με τη βοήθεια των στατιστικών δεδομένων σχολιάζοντας αναλυτικά:

Η ανοδική διάσπαση της συσσώρευσης τετραμήνου για τον δείκτη Τραπεζών παραμένει σε ισχύ, με την διατήρησή του άνω των 580 μονάδων. Τα περιθώρια ανόδου παραμένουν μεγάλα, με τις αντιστάσεις να διαμορφώνονται από τα υψηλά των 600 και 640 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Απώλεια των 580 μονάδων θα φέρει τον Τραπεζικό στην γνώριμη συσσώρευση τιμών και σε πρώτη φάση στις 565 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης κύρια λόγω της σφικτής διακύμανσης των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 1094 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 77.262 από 76.613 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1832 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,73 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 33.355 από 33.160.

Της ΕΥΡΩΒ με 694 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,915 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.293 από 29.363.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 113 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,49 ευρώ και 25.750 από 25.650 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 539 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 277 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ και τα 98 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο στα 150.000 συμβόλαια για την ΑΛΦΑ, στα 11.319 συμβόλαια για ΤΕΝΕΡΓ και 2.00 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ 

“Με πρακτικά τρείς συνεδριάσεις θα ολοκληρωθεί η χρηματιστηριακή εβδομάδα, μετά το φιάσκο της Δευτέρας και την αυριανή Εθνική εορτή. Παρά το θετικό διεθνές κλίμα, η Ελληνική Αγορά δεν έδειξε απολύτως καμία διάθεση, κρατώντας μόνο τα προσχήματα, με την παραμονή της άνω των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Διαγραμματικά, δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση από τη περασμένη εβδομάδα, με την παραμονή του ΓΔ άνω των 900 μονάδων, να συντηρεί την ανοδικότητα της Αγοράς. Οι ταλαντωτές παραμένουν “αγορασμένοι”, με επαρκή περιθώρια για συνέχιση της ανόδου.

Αντιστάσεις εντοπίζουμε στις 912, 930 με την κύρια αντίσταση να βρίσκεται στις 950 μονάδες του Γενικού. Πέρα από την στήριξη των 900 μονάδων, οι 890 και 880 μονάδες αποτελούν ενδιάμεσες “άμυνες”, μέχρι την κύρια στήριξη στις 867 μονάδες.

Η ανοδική διάσπαση της συσσώρευσης τετραμήνου για τον δείκτη Τραπεζών παραμένει σε ισχύ, με την διατήρησή του άνω των 580 μονάδων. Τα περιθώρια ανόδου παραμένουν μεγάλα, με τις αντιστάσεις να διαμορφώνονται από τα υψηλά των 600 και 640 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Απώλεια των 580 μονάδων θα φέρει τον Τραπεζικό στην γνώριμη συσσώρευση τιμών και σε πρώτη φάση στις 565 μονάδες.

Κρίσιμη εβδομάδα για τις Αμερικανικές μετοχές με τις μεγαλύτερες Δεικτοβαρείς Εταιρείες να ανακοινώνουν αποτελέσματα. Η μεγάλη κίνηση από τα πρόσφατα χαμηλά, σε νέα ιστορικά υψηλά, δείχνει να χρειάζεται περισσότερα “καύσιμα” για την διατηρησιμότητά της.

Σε εγχώριο επίπεδο, η ειδησεογραφία για τις επόμενες μέρες παραμένει φτωχή, με τα σημαντικά νέα να έρχονται τις επόμενες εβδομάδες με τα αποτελέσματα ενεαμήνου, τις ανακοινώσεις του MSCI (11/11) και την αξιολόγηση της Moody’s (19/11)”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 29/10, καθώς τα χαμηλότερα των προβλέψεων της αγοράς κέρδη του τρίτου τριμήνου της Amazon και της Apple λειτούργησαν υπέρ την ανατροπής της χθεσινής ανοδικής τάσης. Επικράτησαν σήμερα οι φόβοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που επιβαρύνουν τη διάθεση για ρίσκο. Οι επενδυτές, ιδιαίτερα στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος, ανησυχούν επίσης για τις ποικίλες αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:50 δική μας ώρα έπεφτε -0,53% και βρισκόταν σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία απώλεια 1,2%, διακόπτοντας τα διαδοχικά κέρδη τριών εβδομάδων. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέστρεψε τις πρώιμες απώλειες για να διαπραγματευτεί με οριακά κέρδη +0,04% στις 9:00 δική μας ώρα.

Οι ασιατικές μετοχές επιβαρύνθηκαν από την πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq, τα οποία έχασαν 0,73% καθώς η Apple Inc και η Amazon Inc δημοσίευσαν αποτελέσματα μετά το κλείσιμο που ήταν κατώτερες από τις προσδοκίες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 έχαναν 0,4%.

Οι κινεζικές μετοχές στις 9:00 δική μας ώρα υποχωρούσαν λιγότερο από τις περισσότερες άλλες αγορές, με τα τοπικά blue chips βάσει του δείκτη τους CSI300  να διαπραγματεύονται με κέρδη +0,79% καθώς ήταν στις 4902,6 μονάδες, αν και ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ έχανε -0,53%, επηρεασμένος για άλλη μια φορά από τις μετοχές ακινήτων της ηπειρωτικής Κίνας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα