Ινδονησία: 6,1% η αύξηση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο

Η ταχύτερη σε χρονικό διάστημα δύο ετών
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 09:59

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα δύο ετών, αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Ινδονησίας, αποτέλεσμα της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών ρεκόρ αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του καουτσούκ και του φοινικέλαιου.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε 6,1% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, μετά από ανάπτυξη 5,5% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο 22 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα είχε ρυθμό 6,2%.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία τόνωσαν τη ζήτηση πρώτων υλών από την Ινδονησία, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής άνθρακα στον κόσμο, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας και τη δεύτερη σε μέγεθος προμηθεύτρια καουτσούκ και φοινικέλαιου. Οι Ινδονήσιοι καταναλωτές δαπάνησαν επίσης περισσότερα για μοτοσικλέτες και άλλα αγαθά, μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού κατά 3% πέρυσι.

Οι εξαγωγές καουτσούκ και σχετικών προϊόντων, αυξήθηκαν 55%, φθάνοντας στα 5,53 δισ. δολ. πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις ελαίων προς βρώση πέρυσι αυξήθηκαν 21%, φθάνοντας στα 6 δισ. δολ., σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι εταιρείες καουτσούκ καταβάλλουν στους αγρότες 85% της τιμής εξαγωγής, σύμφωνα με τον Asril Sutan Amir, αντιπρόεδρο της Indonesian Rubber Association.

Τα συμβόλαια του καουτσούκ έχουν σημειώσει άνοδο 66% από την υποχώρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα 14 μηνών στις 24 Νοεμβρίου του 2006. Το καουτσούκ για τα συμβόλαια τον Ιούλιο του 2007, διαπραγματεύθηκαν στα 264 γιέν (2,2 δολ.) το κιλό στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο, στις 12:48 μ.μ., τοπική ώρα. Η Ινδονησία, είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του εμπορεύματος, μετά την Ταϊλάνδη στον κόσμο.

Το ΑΕΠ υποχώρησε στο 5,5% πέρυσι, από το 2005, ενώ η ανάπτυξη συρρικνώθηκε 1,9% το τέταρτο τρίμηνο έναντι του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσίας. Η υποχώρηση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη προ έτους χρονική περίοδο.

Αύξηση 24% σημείωσε το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα, φθάνοντας πέρυσι τα 1.633 δολ., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας θα περιμένει κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο τρίμηνο για να μειώσει και άλλο τα επιτόκια, καθώς οι πλημμύρες στη χώρα ώθησαν υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα