Mε απώλειες η Wall Street

Από τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά στέγης των ΗΠΑ
Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2007 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ κλίμα έκλεισε η εβδομάδα για τη Wall Street, ύστερα από ένα τριήμερο ανόδου που οδήγησε τον Dow σε νέο ιστορικό υψηλό κλείσιμο. Αφορμή αποτέλεσαν τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά στέγης των ΗΠΑ, η αύξηση των τιμών πετρελαίου και ορισμένα επιφυλακτικά σχόλια εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και το περιορισμένο ενδιαφέρον των επενδυτών εν όψει του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου τη Δευτέρα.

Οι νέες κατασκευές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με το βραδύτερο ρυθμό από το 1997, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις εκτιμήσεις ότι η αγορά στέγης αρχίζει να σταθεροποιείται. Μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση σημείωσε και ο δείκτης τιμών παραγωγής στις ΗΠΑ. Από την άλλη, η μετοχή της Microsoft υποχώρησε 2%, αφότου ο Μπάλμερ μετρίασε τις προσδοκίες για τα κέρδη από το λειτουργικό σύστημα Vista.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με ελαφρά πτώση, καθώς οι μετοχές του μεταλλευτικού τομέα υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει πρόσφατα και τα εξασθενημένα στοιχεία για την αγορά στέγης στις ΗΠΑ επηρέασαν το κλίμα στην αγορά οικοδομικών υλικών.

Κορυφαίος χαμένος ήταν η ισπανική τράπεζα BBVA, με τη μετοχή της να υποχωρεί 0,5%, αφότου συμφώνησε να αγοράσει την αμερικανική τράπεζα Compass Bancshares αντί 9,6 δισ. δολαρίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,13%, αφού μία συνεδρίαση νωρίτερα είχε αγγίξει υψηλά εξαετίας, τις 1.550,2 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,2%, ο γερμανικός DAX με οριακές απώλειες 0,02% και ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 0,13%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler ήταν μεταξύ των κερδισμένων, διευρύνοντας τα κέρδη των αρχών της εβδομάδας χάρη στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Credit Suisse, με κέρδη 1,9%, μετά την είδηση των θετικών αποτελεσμάτων της και το διορισμό νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,12%, βάζοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους στον τομέα ακινήτων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα