Foster's: Χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη, πτώση των μετοχών

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 08:30

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών κέρδη, εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, η δεύτερη σε μέγεθος οινοποιΐα στον κόσμο, Foster's Group Ltd., μετά την αποτυχία της στρατηγικής της για νέες πωλήσεις στην Αυστραλία. Οι μετοχές της σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Τα κέρδη, εξαιρουμένης της πώλησης ζυθοποιΐων στο Βιετνάμ και την Ινδία, αυξήθηκαν 11%, φθάνοντας στα 363 εκατ. δολ. Αυστραλίας (285 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2006, έναντι 402 εκατ. δολ. Αυστραλίας που εκτιμούσαν οι τέσσερις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Trevor O'Hoy, εγκατέλειψε την εξειδίκευση των ομάδων μάρκετινγκ στο κρασί, την μπύρα και τα άλλα ποτά, υπέρ ενός και μοναδικού δικτύου πώλησης ολόκληρης της γκάμας των προϊόντων στους πελάτες. Αυτή η στρατηγική σηματοδότησε τη μείωση κατά 11% του όγκου πωλήσεων κρασιού στο ήμισυ, έναντι ευρείας ανάπτυξης 1,4% σε όλη τη χώρα.

Σήμερα ο O'Hoy είπε ότι η εταιρεία δεν δέχθηκε προσέγγιση για την εξαγορά της, την τρίτη φορά από το δημοσίευμα της Sydney Morning Herald στις 28 Αυγούστου, ότι διέψευσε την εικασία.

Οι μετοχές της Foster's υποχώρησαν 29 σεντς, ποσοστό 4,1%, φθάνοντας στα 6,85 δολ. Αυστραλίας η μία στις 3:41 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωσαν μέσα στο έτος. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 26%, από το δημοσίευμα της Herald που ανέφερε ότι η εταιρεία ενδέχεται να αποτελέσει στόχο εξαγοράς.

Η Foster's, επιδιώκοντας να τονώσει την αύξηση των κερδών που υποχώρησε στο 2,5% στην Αυστραλία, θα δαπανήσει περισσότερα για την εξυπηρέτηση των πελατών και θα αναζωογονήσει τις πωλήσεις στα εστιατόρια, σύμφωνα με τη σημερινή δήλωση του O'Hoy.

Για το εξάμηνο, τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν 90%, φθάνοντας στα 553,5 εκατ. δολ. Αυστραλίας, μετά τα έκτατα κέρδη 190 εκατ. δολ. Αυστραλίας που εμφάνισε από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Ο O'Hoy είπε ότι κέρδη της εταιρείας θα διαμορφωθούν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών σε ετήσια βάση, εκτός των έκτακτων αποτελεσμάτων, σε ποσοστό 19%, φθάνοντας τα 735 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Ο O'Hoy εκτιμά να εξοικονομήσει 165 εκατ. δολ. Αυστραλίας ετησίως από το ετήσιο κόστος κρασιών, καθώς ολοκληρώνει την εξαγορά της οινοποιΐας Southcorp Ltd. που έκανε το 2005. Με τον κορεσμό στον κλάδο κρασιών της Αυστραλίας και τη μείωση των τιμών, ο O'Hoy απέλυσε προσωπικό και πούλησε αμπελώνες για να μειώσει το έλλειμμα.

Η Foster's θα προχωρήσει στην αγορά ιδίων μετοχών αξίας έως 400 εκατ. δολ. Αυστραλίας. Την αγορά θα διαχειριστεί η ΑBN Amro Holding NV.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα