Με ευρώ η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των ναυτιλιακών

Κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 12:29

Τροπολογία με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες να χρησιμοποιούν ευρώ για την κάλυψη των ετήσιων δαπανών λειτουργίας των γραφείων τους, κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο με τίτλο «Περί κυρώσεως αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο άρθρο 9 του Ν. 3299/2004 «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση » και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «μετά την εισαγωγή του ευρώ ως εθνικού νομίσματος, οι ναυτιλιακές εταιρείες για να είναι τυπικά συνεπείς προς τις από το Νόμο και τις οικείες εγκριτικές πράξεις, υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται να μετατρέπουν στην έδρα τους το εθνικό νόμισμα σε δολάρια ΗΠΑ, το οποίο εισαγόμενο στη χώρα μετατρέπεται εκ νέου σε ευρώ με αποτέλεσμα την παρουσία αυξήσεων στο λειτουργικό κόστος. Το πρόβλημα είναι οξύτερο για τις εταιρείες που εκτελούν διεθνείς πλόες εντός ευρωζώνης και εισπράττουν ναύλους σε ευρώ, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα πρακτικά της εισαγωγής συναλλάγματος.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκολύνεται η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εταιρειών οι οποίες πραγματοποιούν κάθε είδους συναλλαγές εντός ευρωζώνης και κυρίως ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών μέσω της σύνδεσης της χώρας με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλλοντας θετικά στην εθνική οικονομία».

Έτσι, με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, τροποποιείται -συμπληρώνεται το άρθρο 25, του ν.27/1975, όπως ισχύει και παρέχεται η δυνατότητα: α) στις ημεδαπές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και β) στα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, που έχουν, ως αντικείμενο εργασιών, αποκλειστικά τις αναφερόμενες στην παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου εργασίες ή υπηρεσίες και διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές πάσης φύσεως, να χρησιμοποιούν το ΕΥΡΩ για την κάλυψη των ετήσιων δαπανών λειτουργίας των γραφείων τους, καθώς και για τη διενέργεια πληρωμών στην Ελλάδα για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό τρίτων.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα