- Οι ασιατικές μετοχές κινούνται ανοδικά σήμερα Δευτέρα 25/10 ενόψει μιας εβδομάδας με σημαντικές ανακοινώσεις κερδών τριμήνου.
- Ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία μείωσης της στήριξής της στην οικονομία, μειώνοντας τις αγορές περιουσιακών της στοιχείων, αλλά δεν πρέπει ακόμη να αγγίξει τα επιτόκια.
- Ο δείκτης του δολαρίου βρισκόταν τελευταία στις 93,667 μονάδες, κυμαινόμενος κοντά στο χαμηλό επίπεδο των 93,455 του μήνα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και πολύ μακριά από το υψηλό 12 μηνών στα μέσα Οκτωβρίου.
- Το Bitcoin ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο που συχνά περιγράφεται ως αντιστάθμιση πληθωρισμού ήταν τελευταία στα 61.080 $ μετά από μια ταραγμένη εβδομάδα, όταν έφτασε στο νέο υψηλό των 67.016 $.
- Η HSBC στις συναλλαγές στην Ασία και το Facebook στις συναλλαγές μετά το πέρας των συνεδριάσεων στις ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν και οι δύο αποτελέσματα τριμήνου σήμερα. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα είναι η σειρά άλλων εταιριών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft, Apple και Alphabetκαι των ευρωπαϊκών και ασιατικών οικονομικών κολοσσών από την Deutsche Bank και την Lloyds ως την China Construction Bank και τη Nomura.
- Η τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,15%, στον Οκτώβριο κέρδισε +4,59% με απόδοση έτους +11,87%. ΟFTSE25 ενισχύθηκε κατά +1,32%, τον Οκτώβριο κέρδισε +4,64%και στο 2021 κερδίζει +13,32%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,35%, τον Οκτώβριο είχε άνοδο +5,53% και αποδίδει στο 2021 +32,12%.
Οι εναλλαγές στην επενδυτική ανησυχία και την ανακούφιση συνέβαλλαν στο να συνεχιστεί η άνοδος στα ξένα χρηματιστήρια. Εδώ, στη βδομάδα θα επηρεάσουν η ΕΚΤ και τα αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η Standard and Poor’s δεν αξιολόγησε την Ελληνική οικονομία στις 22 Οκτωβρίου 2021. Δεν αναμενόταν άλλωστε οποιαδήποτε αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα. Την τακτική της μη αξιολόγησης έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και συνεπώς δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τις επόμενες ημέρες δημοσιοποιεί μια έκθεση για την Ελλάδα όπου αναλύει την υπάρχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως αξιολόγηση.
Με διαφορές στη δυναμική ανά συνεδρίαση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά με την έμπνευση που έδιδαν τα εταιρικά αποτελέσματα στις αγορές των ΗΠΑ, η Αθήνα είχε καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τα ευρωπαϊκά, αλλά ισότιμη με αυτή των δεικτών της Wall Street. Οι γίγαντες του χρηματοπιστωτικού τομέα εμφάνισαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς και υπογράμμισαν το ρόλο που θα παίξουν οι τράπεζες, βάσει των κερδών τους σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Πιθανά για αυτό, σε μεγάλο ποσοστό, στην τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι τράπεζες ανέλαβαν, με τις επιλογές των θεσμικών, να στηρίξουν την συντονισμένη προσπάθεια για ανοδική υπέρβαση του άνω ορίου της συσσώρευσης των προηγούμενων εβδομάδων.
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης σχολίασε μεταξύ άλλων:
Ο Οκτώβριος έχει πλέον πιθανότητες να πάρει πίσω όλο το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου (-6,3%) και με υποστήριξη από νέα (ΔΕΗ, αποτελέσματα Εταιρειών, επιχειρηματικές συμφωνίες), να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα “year-end rally” κλείνοντας την ψαλίδα των αποδόσεων με τις Ξένες Αγορές.
Το ελληνικό και το ισπανικό χρηματιστήριο είναι τα μόνα που παλεύουν για να επιστρέψουν οι βασικοί δείκτες τους στα επίπεδα προ της πανδημίας και δεν το καταφέρνουν, σε αντίθεση με τους δείκτες στην Πορτογαλία και την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό μας βάζει σε υποψίες, πως στα μοντέλα των θεσμικών, το ρίσκο χώρας αυτή την εποχή, εξαρτάται πολύ από την υγειονομική της εικόνα και σε αυτό… βάζουμε (us usual) τα χέρια μας και βγάζουμε (ως συνήθως) τα μάτια μας. Υπάρχουν ωστόσο μετοχές που έχουν αποκτήσει δυναμική η οποία τις έχει οδηγήσει σε ανοδική πορεία μακροπρόθεσμα και έχουν ήδη σημαντική απόσταση από την προ πανδημίας κορυφή του 2020. Το πλέον ξεκάθαρο παράδειγμα η μετοχή του ΟΠΑΠ, που την Παρασκευή έπιασε τα 13,90 ευρώ για να κλείσει στα 13,85. Το ανώτερο τον Φεβρουάριο του 2020 από όπου ξεκίνησε η βουτιά για τον πυθμένα του Μαρτίου ήταν τα 12 ευρώ.
Ενώ ο ΟΤΕ τριγυρνούσε προ πανδημίας γύρω από τα 14 ευρώ, βούλιαξε ως τα 9,3 χονδρικά και από τις 21 Ιουλίου φέτος πέρασε αμετάκλητα πάνω από τα 14:60, για να φθάσει σε κλείσιμο ως τα 16,7 στο τέλος Αυγούστου και είναι τώρα στα 15,5 ευρώ. Αν συνεχιστεί το ενδιαφέρον για τις Τράπεζες, η ΕΤΕ θα χρειαστεί πολύ μικρή ώθηση για να ξεπεράσει τα 2,75 ευρώ, ώστε να περάσει γρήγορα τα επίπεδα των 2,9 που κατείχε προ πανδημίας. Η μόνη μετοχή του κλάδου που πέτυχε να βρεθεί στα προ πανδημίας επίπεδα για την ώρα είναι της ΕΥΡΩΒ. Οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ υστερούν, μάλλον λόγω των ΑΜΚ που έκαναν φέτος.
Σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Capital Product στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Την Τρίτη, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, η Μυτιληναίος θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Την τελευταία ημέρα του μήνα ολοκληρώνεται η περίοδος υπολογισμού της σταθμισμένης τιμής διαπραγμάτευσης για την επανεπένδυση του μερίσματος του ΟΠΑΠ (22 έως 29 Οκτωβρίου).
Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των Εισηγμένων Εταιριών στις ΗΠΑ συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό, ανοίγοντας την σκηνή για τις κυριότερες Εταιρίες Πληροφορικής. Στις κυριότερες από αυτές επισημαίνουμε τις εξής: 25/10: Facebook 26/10: 3M General Electric, AMD, Alphabet, Microsoft, Twitter, Visa 27/10: Boeing, Coca Cola, McDonalds, Spotify, Ford, Gilead 28/10: Caterpillar, Mastercard, Apple, 29/10: Alibaba, Aon, Chevron, Exxon Mobil, Berkshire.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Τελείωσε η ενιαία αντιμετώπιση των διεθνών αγορών
Καθώς πλησιάζει η ώρα για την μείωση των προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, η έξοδος των Κεντρικών Τραπεζών από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική επιβάλει στους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τη στάση τους ανά περιοχή. Γιατί η ταχύτητα της σύσφιξης θα διαφέρει, καθώς θα αντιστοιχεί στις ανάγκες των κατά τόπους οικονομιών. Αυτές είναι φανερό πως αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Μια εξέλιξη που είναι σε πλήρη αντίθεση με την απόλυτα συντονισμένη λήψη των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, για να ανταποκριθούν οι Κεντρικές Τράπεζες στην κρίση από την πανδημία του Covid-19. Αυτή δικαιολογούσε και την ομοιότητα των επενδυτικών προσδοκιών ως το καλοκαίρι του 2021. Κατόπιν ξεπήδησε η ανησυχία για το μέγεθος των, λόγω υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, πληθωριστικών πιέσεων και κυρίως, για την δυνατότητά τους να διατηρηθούν επί μακρόν ή, να εκτονωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Διάρκεια στις πληθωριστικές πιέσεις;
Θυμίζουμε πως οι επικεφαλείς των ισχυρότερων Κεντρικών Τραπεζών επιμένουν πως θα είναι περαστικές οι πιέσεις και για αυτό δεν θα βιαστούν να περάσουν σε αυξήσεις επιτοκίων, άσχετα με την απόφασή τους να μειώσουν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων τους ανά μήνα. Οι επενδυτές τη βδομάδα που πέρασε στοιχημάτισαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα διατηρηθεί. Το “ουδέτερο σημείο” στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ υποδηλώνει από την Πέμπτη, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 2,64% κατά μέσο όρο ετησίως την επόμενη δεκαετία, ανησυχώντας αρκετούς αναλυτές. Αυτό είναι υψηλότερο από το πρόσφατο χαμηλό του 2,28% στα τέλη Σεπτεμβρίου και αντιστοιχεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Το ουδέτερο επιτόκιο βρίσκεται εξετάζοντας τη διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ των ονομαστικών ομολόγων του Δημοσίου και των τίτλων του Δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό τα λεγόμενα TIPS. Το επιτόκιο ονομάζεται έτσι επειδή οι κάτοχοι TIPS μπορούν να έχουν την ίδια απόδοση με τους κατόχους απλών ομολόγων εάν ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αντιστοιχεί σε αυτό το επιτόκιο στη διάρκεια ζωής των ομολόγων.
Η αύξηση των επιτοκίων ουδέτερου σημείου ανησυχεί ορισμένους επενδυτές, επειδή η κίνηση υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα αυξήθηκε κατά 5,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε μη προσαρμοσμένους όρους. Ενώ αυτός ο δείκτης τείνει να είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Federal Reserve, τα στοιχεία εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον ετήσιο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Η ροή των κεφαλαίων
Οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό έχουν εμφανίσει υποχωρήσεις και εκτινάξεις φέτος, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν σαφώς αυξηθεί, οδηγώντας μια πλημμύρα μετρητών προς ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό. Περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά διοχετεύθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται στα TIPS κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που έληξαν στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Lipper. Είναι η μεγαλύτερη εισροή δύο εβδομάδων σε περισσότερους από δύο μήνες. Ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μια καθαρή εκροή 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από όλα τα φορολογητέα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια κατά την ίδια περίοδο.
Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες ότι οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αυξάνουν τον κίνδυνο ενός πιο επίμονου πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών καταναλωτή θα οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς στο οποίο ο πληθωρισμός οδηγείται ψηλότερα από χρόνο σε χρόνο. Οι αξιωματούχοι της Fed αναγνώρισαν ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος. Η εξήγησή τους τώρα είναι ότι τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά ανεβάζουν τον πληθωρισμό. Τα σημεία συμφόρησης πρέπει επίσης να είναι παροδικά, λένε. Αλλά για κάθε ενδεχόμενο, αναδιαρθρώνουν τα “στοιχήματά” τους ή την καθοδήγηση προς τις αγορές. Αφού τώρα ειδοποιούν ότι η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσει σύντομα και θα τελειώσει γύρω στα μέσα του 2022. Αν πάλι, σε μια ακραία περίπτωση, επιμείνει η ακόρεστη ζήτηση ( τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά) τότε πρέπει να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να πολεμήσουν έναν πολύ πιο επίμονο πληθωρισμό. Αυτόν που θα προκύψει από την αύξηση των μισθών γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι απέναντι στην πιθανότητα να κινηθεί κατά των πληθωριστικών πιέσεων η Fed στην καλύτερη περίπτωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σημείωσε ο Ed Yardeni, ένας από τους σοβαρότερους αναλυτές του στρατοπέδου των αισιόδοξων στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.
Αλλαγές ρητορικής
Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τα προβλήματα συμφόρησης (στη ροή για αύξηση της προσφοράς) και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να μην βελτιώνονται - στην πραγματικότητα προφανώς χειροτερεύουν λίγο. Βλέπουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί περισσότερο από είχαμε σκεφτεί.
Δεν μιλούσε πλέον για το φαινόμενο της προσωρινότητας λόγω της βάσης σύγκρισης με τα δεδομένα της περιόδου της καραντίνας του 2020, αλλά για ένα πιο επίμονο πρόβλημα σχετικό με τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκόσμια. Δεν ανέφερε ότι οι εξαιρετικά υπέρ χαλάρωσης νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές υπερθερμάνουν τη ζήτηση, συμβάλλοντας έτσι στη συμφόρηση της προσφοράς και με αποτέλεσμα υψηλότερο πληθωρισμό. Μάλλον βρίσκεται σε νομισματικής μορφής συμπληγάδες. Η δε καταμέτρηση λέξεων που έγινε στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC, που κυκλοφόρησαν στις 13 Οκτωβρίου, ανέφεραν τις λέξεις «συμφόρηση» και «ελλείψεις» εννέα φορές η καθεμία. Η λέξη «τάπερ» που σημαίνει μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων αναφέρθηκε οκτώ φορές.
Η τρέχουσα εβδομάδα
Αναμένουμε την τρέχουσα εβδομάδα διαφοροποίηση από την ΕΚΤ, μετά το ΔΣ στις 28/10. Πολλοί θεωρούν πως μέσω των δηλώσεων της κ Λαγκάρντ θα επιμείνει ότι: Η τιμολόγηση των αγορών για μια αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων της ΕΚΤ ήδη από το 2022 δεν είναι συνεπής με τις οδηγίες της για τις μελλοντικές κινήσεις της . Ούτε συμβαδίζει με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Γενικότερα, πιστεύουμε ότι η προτίμηση της ΕΚΤ να είναι προσεκτική όσον αφορά την απόσυρση νομισματικών μέτρων τόνωσης θα είναι ισχυρότερη από ορισμένες άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Αν και οι απόψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σίγουρα διαφέρουν, οι πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων του 2011 είναι ακόμα ζωντανές στο μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ. Αν μη τι άλλο, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας για την αποχώρηση του Προέδρου της Bundesbank Weidmann μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα θα γύρει περαιτέρω την ισορροπία προς τις πολιτικές νομισματικής χαλαρότητας. Έτσι, οι αγορές θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όταν η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει για το μελλοντικό της πρόγραμμα QE (μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022).
Εκτός της ΕΚΤ οι επενδυτές θα ζυγίσουν πληθώρα ανακοινώσεων κερδών από γίγαντες της Wall Street στην τεχνολογία και το διαδίκτυο. Σε κρίσιμη εποχή για μετοχές υψηλής ανάπτυξης που οδήγησαν τις αγορές υψηλότερα εδώ και χρόνια. Επειδή αντιμετωπίζουν πιέσεις από κανονισμούς, εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Η Apple, η Microsoft, η μητρική Google Alphabet, η Amazon. και η Facebook πρόκειται να αναφέρουν κέρδη τριμήνου στη συνέχεια της εβδομάδας. Τα πέντε αυτά ονόματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 22% του συντελεστή στάθμισης του S&P 500, δίνοντας στις κινήσεις των μετοχών τους τεράστια επιρροή στον ευρύτερο δείκτη. Αναμένεται να δημοσιεύσουν τριμηνιαία αποτελέσματα την τρέχουσα εβδομάδα, εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 46% της αγοραίας αξίας του S&P 500 συνολικά, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, το 44,44% εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 κέρδισε +1,64%, τον Οκτώβριο +5,51% και στο 2021 αποδίδει +20,90%. Ο Dow ανέβηκε κατά +1,08%, στον μήνα +5,42%, με επίδοση +16,57% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +1,77%, τον Οκτώβριο +5,92% με επίδοση στο 2021 +21,25%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με κέρδη +1,13%, στον μήνα κερδίζει +3,94%, στο 2021 +16,02%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +1,29%, τον Οκτώβριο αποδίδει +4,44%, στο 2021 +17,08%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,41% στη βδομάδα, ενώ στο έτος κερδίζει +11,52%. Ο DAX υποχώρησε -0,28%, και στο έτος αποδίδει +13,30%, ο CAC με μεταβολή +0,09%, στο 2021 κερδίζει +21,30%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με πτώση -1,01%, στο έτος αποδίδει +10,31%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά +0,31%, τον με ετήσια επίδοση +19,52%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +0,53%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +18,26%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βυθίστηκε κατά -7,28%, εμφανίζοντας επίδοση έτους -10,69%, όταν ο IPC του Μεξικού είχε μεταβολή -1,72%, ενώ στο 2021 αποδίδει +17,75%. Ο χρυσός με άνοδο +1,41%, βρέθηκε στα 1793,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -3,45%. Ενισχύθηκε κατά +1,60%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 83,98 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +73,44%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,91%, έχει απόδοση στο 2021 +4,96%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,30%, ενώ το 2021 αποδίδει +4,62%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε κατά -0,79% και στο έτος κερδίζει +27,06%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +3,14%, και στο έτος χάνει -4,05%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,29% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη +3,15% στο 2021.
ΧΑ
Ανοδική εβδομάδα με τη χορηγία των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ
Με διαφορές στη δυναμική ανά συνεδρίαση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά με την έμπνευση που έδιδαν τα εταιρικά αποτελέσματα στις αγορές των ΗΠΑ, η Αθήνα είχε καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τα ευρωπαϊκά, αλλά ισότιμη με αυτή των δεικτών της Wall Street. Οι γίγαντες του χρηματοπιστωτικού τομέα εμφάνισαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς και υπογράμμισαν το ρόλο που θα παίξουν οι τράπεζες, βάσει των κερδών τους σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Πιθανά για αυτό, σε μεγάλο ποσοστό, στην τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι τράπεζες ανέλαβαν, με τις επιλογές των θεσμικών, να στηρίξουν την συντονισμένη προσπάθεια για ανοδική υπέρβαση του άνω ορίου της συσσώρευσης των προηγούμενων εβδομάδων. Στο πεδίο των ειδήσεων από το εσωτερικό είχαμε την απόφαση της ΓΣ της ΔΕΗ όπου ξεκαθάρισε η διαδικασία για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της. Η δε αγορά έδειξε με βάση την τιμή της μετοχής πως προβλέπει πως θα διεξαχθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Από την πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, όπου σημειώθηκε σημαντική πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια, υπήρξε ένα σαφές αγοραστικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chip. Ο ΔΤΡ κατέληξε στις 574,21 μονάδες, με άνοδο +0,68%. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 891,30 από 894,74 την Παρασκευή 15/10 με μεταβολή -0,38%. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,41% στις 2154,82 από 2163,62 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,09%. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,143 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,429 εκατ.
Την Τρίτη το αγοραστικό ενδιαφέρον απλώθηκε στα περισσότερα blue chip, ο ΔΤΡ έκλεισε στο ανώτερο μέρας τις 580 μονάδες και ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,98%, στις 2175,99. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,86% έκλεισε στις 898,96 μονάδες, αλλά ο τζίρος περιορίστηκε στα 51,488 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,042 εκατ. Ήταν η δεύτερη μέρα στη σειρά που η προσέγγιση του μέσου όρου στις 900 μονάδες πυροδοτούσε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις.
Η εικόνα αυτή άλλαξε την Τετάρτη, με την Αθήνα να υπερ-αποδίδει έναντι των διεθνών χρηματιστηρίων, με τον EUROSTOXX 600 στο +0,35%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. Οι επενδυτές με υψηλό τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 908,13 μονάδες με μεταβολή +1,02%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 98,268 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 23,339 εκατ. Ο ΔΤΡ κατέληξε στις 588,42 μονάδες με άνοδο +1,45%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,07% στις 2199,35 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,67%.
Στις δυο επόμενες συνόδους οι θεσμικοί προσπάθησαν και επέτυχαν να μείνει η αγορά πάνω από τις 905 μονάδες. Την Πέμπτη, με επιστροφή των ανησυχιών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, σχετικά με την αδυναμία της Evergrande να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους, η Αθηναϊκή αγορά κρατήθηκε πάνω από τις 905 μονάδες. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,29% έκλεισε στις 905,53 μονάδες, αλλά ο τζίρος περιορίστηκε στα 70,755 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 23,036 εκατ. Ο ΔΤΡ κατέληξε στο ανώτερο ημέρας τις 589,91 με κέρδη +0,25%. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,31% στις 2192,46 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε οριακή πτώση -0,08%.
Την Παρασκευή εμφανίστηκε το ανώτερο της εβδομάδας και του μήνα και ήταν οι 911,46 μονάδες. Ωστόσο οι πιέσεις μετά την εγγραφή του στο μέσο της συνόδου, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 905,04 μονάδες με μεταβολή -0,05%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 61,523 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων ήταν 12,073. Ο ΔΤΡ κατέληξε στις 590,34 μονάδες με οριακά κέρδη. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,01% στις 2192,28 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,70%.
- Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,729 από 64,137 δις ευρώ την Παρασκευή 15/10.
- Ο μέσος ημερήσιος τζίρος στην εβδομάδα έχει διαμορφωθεί με άνοδο 56,8% στα 69,6 εκατ. ευρώ από 44,4 την προηγούμενη και των πακέτων με αύξηση 172% στα 13,6 εκατ. από 5,0 εκατ.
- Η τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,15%, στον Οκτώβριο κέρδισε +4,59% με απόδοση έτους +11,87%. ΟFTSE25 ενισχύθηκε κατά +1,32%, τον Οκτώβριο κέρδισε +4,64%και στο 2021 κερδίζει +13,32%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,35%, τον Οκτώβριο είχε άνοδο +5,53% και αποδίδει στο 2021 +32,12%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Στην άνοδο ποντάρουν οι traders βάσει των στοιχημάτων στα ΣΜΕ του FTSE25
Με περίπου 8 μονάδες προηγείται το κλείσιμο των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία στα στοιχήματα των traders στα παράγωγα. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα αλλά οι πιέσεις στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμής κλεισίματος του προσέδωσαν οριακή πτώση. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,67 μονάδες. Τον έκλεισαν τελικά 0,18 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2206,19 μονάδες, ήρθε στις 14:32. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 2192,28 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2192,28 από 2192,46 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,01% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 6,844 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 22/10.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανέβηκε στα 515 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2209,00 μονάδες, κατώτερο τις 2195,00 και τελευταίες πράξεις στις 2199,50, με κλείσιμο στις 2200,00 από 2193,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3521 από 3362. Επίσης άλλαξαν χέρια 10 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2204,00 μονάδες κατώτερο τις 2198,00 τελευταίες πράξεις στις 2199,75, με κλείσιμο στις 2198,00 από 2191,00 και ανήλθαν στις 107 από 105 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκε επίσης 1 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με κλείσιμο στις 2191,50 μονάδες για το άνοιγμα 1 θέσης.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά υποχώρησαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 44 συμβόλαια την προηγούμενη για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος ενός συμβολαίου για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 591,00 από 590,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 10.
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης σχολίασε μεταξύ άλλων: “Με δυναμικό τρόπο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες, ακολουθώντας το διεθνές κλίμα. Βασικός αρωγός της ανοδικής κίνησης ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, η συμπεριφορά του οποίου έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και την προσθήκη σε δείκτες που παρακολουθούν κυρίως Διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια. Σταδιακά οι τρεις συστημικές Τράπεζες προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης, υποστηριζόμενες από την θετικότερη προοπτική που καταγράφεται στην πορεία του ΑΕΠ για φέτος και του χρόνου, καθώς και από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην μείωση των “κόκκινων” δανείων. Ο Οκτώβριος έχει πλέον πιθανότητες να πάρει πίσω όλο το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου (-6,3%) και με υποστήριξη από νέα (ΔΕΗ, αποτελέσματα Εταιρειών, επιχειρηματικές συμφωνίες), να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα “year-end rally” κλείνοντας την ψαλίδα των αποδόσεων με τις Ξένες Αγορές.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης στα ΣΜΕ των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 4815 από 3935 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,14 ευρώ και δημιουργήθηκαν 73.514 από 70.653 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2363 από 3375 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,70 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 33.106 από 33.597.
Της ΕΥΡΩΒ με 786 από 2423 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,915 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.454 από 29.823.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 412 από 1264 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,50 ευρώ και 25.161 από 24.875 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1237 ΣΜΕ της ΑΔΜΗΕ λήξης Δεκεμβρίου, τα 645 από 541 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 404 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και τα 398 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ.
Η εικόνα των blue chip ήταν ισορροπημένη και “αποκαλυπτική” καθώς στις ανοδικές οι πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές. Με κέρδη από +1,95% ήτοι ανώτερα των βασικών δεικτών συναντάμε τις ΕΤΕ +5,47%, ΕΥΡΩΒ +5,27%, ΜΥΤΙΛ +4,36%, ΤΕΝΕΡΓ +4,35%, ΠΕΙΡ +3,41%, ΑΔΜΗΕ +3,00%, ΔΕΗ +2,95%, ΟΠΑΠ +2,59%, ΕΧΑΕ +2,16% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,95%. Με μεταβολές κοντά στων δεικτών συναντάμε τις ΜΟΗ +1,71%, ΑΡΑΙΓ +1,37% και ΑΛΦΑ +0,75%. Ενώ οριακή άνοδο είχαν τα ΕΛΠΕ +0,16%. Τα 11 πτωτικά blue chip χωρίστηκαν σε εκείνα με πτώση -1% και πάνω που είναι τα εξής: ΕΛΧΑ -3,05%, ΜΠΕΛΑ -2,76%, ΕΕΕ -2,12%, ΣΑΡ -2,02%, ΟΤΕ -1,63%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,39%, ΛΑΜΔΑ -1,07%, και ΒΙΟ -1,01%, ενώ ακολουθούν με απώλειες κάτω του -0,50% οι ΟΛΠ -0,43%, ΕΥΔΑΠ -0,39% και ΤΙΤC -0,13%.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορίστηκε στα 5.000 συμβόλαια για την ΠΕΙΡ, και τα 247 για την ΤΕΝΕΡΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
“Το 2017 η Αγορά, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια πτώσης, μας έδειξε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία. Έκτοτε μπορεί ο Γενικός Δείκτης να μην έχει πετύχει κάτι σπουδαίο, μιας και βολοδέρνει χωρίς να καταφέρνει να περάσει το περίφημο ‘9’, παρόλα αυτά οι αποδόσεις σε πολλούς κλάδους, ή τίτλους είναι όχι απλά σημαντικές αλλά τεράστιες. Από την άλλη είναι δεδομένο και πλέον με αποδείξεις, ότι η Οικονομία έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα αντικατοπτριστεί και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αν κάποιος δει τη μεγάλη εικόνα και σκεφτεί ότι μπροστά μας έχουμε θετικά νέα (αναβαθμίσεις, αποτελέσματα, νέα έργα, μειώσεις φορολογίας, χαμηλά επιτόκια κλπ), κάτι που είχαμε ξεχάσει την τελευταία 10ετια, θα καταλάβει ότι οι πιθανότητες είναι μαζί μας. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει οι επενδυτές να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και όχι να προσπαθούν να πιάσουν τις μικρό κινήσεις που κάνει η Αγορά. Αν κάποιος τώρα έχει μία τεχνική στρατηγική που την ακολουθεί χωρίς να επηρεάζεται ψυχολογικά, τότε ναι μπορεί να κερδίσει την Αγορά. Αυτό όμως αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων.
Εν κατακλείδι, κάθε φορά που η Αγορά βγάζει μία σοβαρή διόρθωση, οι σωστοί επενδυτές βρίσκουν την ευκαιρία να πιάσουν θέση σε καλές Εταιρείες, ασχέτως τι απόδοση έχουν τα τελευταία χρόνια και όχι να τις κυνηγάνε όταν έχει βγει κίνηση, μονολογώντας στη συνέχεια γιατί διόρθωσαν, λες και η Αγορά περίμενε αυτούς να αγοράσουν για να πέσει. Επίσης, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή η Αγορά θα αρχίσει να κινείται πολύ πιο επιθετικά, μιας και θα υπάρξουν κεφάλαια που θα εισρεύσουν πιο επιθετικά σε αυτή. Όσο η Αγορά κινείται με αργούς ρυθμούς είναι ότι καλύτερο, μιας και το χαρακτηριστικό αυτό υποδεικνύει ότι μαζεύεται και δεν βιάζεται να γράψει αποτιμήσεις”.
Ο Πέτρος Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.) επισήμανε:
Το Χ.Α. έχει εκπληρώσει με το παραπάνω την κύρια αποστολή του αυτή την χρόνια, καθώς οι Εισηγμένες Εταιρείες θα αντλήσουν πάνω από €7 δισ. έως το τέλος του χρόνου, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσεων ομολόγων. Τα κυριότερα γεγονότα που θα επηρεάσουν την πορεία του ΓΔ και επιμέρους μετοχών την επόμενη εβδομάδα, είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η ανακοίνωση του ΑΕΠ 3ου τριμήνου στις ΗΠΑ την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, καθώς και η ανακοίνωση από την Μυτιληναίος των αποτελεσμάτων 9μηνου την Τρίτη 26 Οκτωβρίου.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινούνται ανοδικά σήμερα Δευτέρα 25/10 ενόψει μιας εβδομάδας με σημαντικές ανακοινώσεις κερδών τριμήνου, ενώ το δολάριο κυμάνθηκε κοντά στα χαμηλά του Οκτωβρίου μετά από τρεις εβδομάδες φιλικές για την ανάληψη κινδύνου που έπληξαν τα θεωρούμενα ως ασφαλή νομίσματα.
Η HSBC στις συναλλαγές στην Ασία και το Facebook στις συναλλαγές μετά το πέρας των συνεδριάσεων στις ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν και οι δύο αποτελέσματα τριμήνου σήμερα. Τα εταιρικά αποτελέσματα θα παρακολουθούνται στενά μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα της σεζόν δημοσίευσης κερδών στις ΗΠΑ για πολλές εταιρείες, ειδικά του οικονομικού τομέα, που βοήθησαν τόσο τον Dow Jones Industrial Average όσο και τον S&P 500 να αγγίξουν ρεκόρ υψηλών την περασμένη εβδομάδα, αν και ο Nasdaq υποχώρησε την Παρασκευή μετά την απογοήτευση εκ των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Snap και της Intel.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε επίσης κέρδη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τα οποία αν μπορέσει να τα διατηρήσει αυτή την εβδομάδα, θα καταστήσει τον Οκτώβριο τον καλύτερο μήνα αναφοράς για το 2021.
Το πρωί της Δευτέρας, ο δείκτης αναφοράς της περιφέρειας παρέμεινε αμετάβλητος στο πρώτο μέρος των συνεδριάσεων αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβο9λή +0,07% καθώς ήταν στις 661,02 μονάδες με άνοδο στην Αυστραλία +0,34% που ακολούθησε η αγορά στην Κορέα με άνοδο +0,35%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε αρχικά -1% και στις 8:30 ώρα Ελλάδας είχε πτώση -0,81%. τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού S&P 500 ενισχύονταν +0,08%.
Οι ασιατικές μετοχές υστερούν σε μεγάλο βαθμό έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών και ευρωπαϊκών μετοχών τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των ρυθμιστικών πλαισίων για τις εταιρίες τεχνολογίας και των φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.