Ιταλία: Καταρρέουν οι διαπραγματεύσεις με την UniCredit για τη Monte dei Paschi

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 13:58
REUTERS/Alessandro Bianchi

Η ιταλική κυβέρνηση και η UniCredit αναμένεται να ακυρώσουν τις διαπραγματεύσεις για για την πώληση της Monte dei Paschi di Siena (MPS), μετά την αποτυχία των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας για μια δαπανηρή ανακεφαλαιοποίηση της κρατικοποιημένης τράπεζας.

Άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών και η UniCredit απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πώληση της γηραιότερης τράπεζας της Ιταλίας. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων ήταν το πόσα κεφάλαια θα έπρεπε να συνεισφέρει η κυβέρνηση στην MPS, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

«Η επιχείρηση θεωρήθηκε πολύ δαπανηρή από την ιταλική κυβέρνηση. Η ‘’ένεση’’ κεφαλαίου που απαιτούσε η UniCredit θα ήταν υπερβολική», δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διέσωσε την MPS το 2017, καλείται να πουλήσει το μερίδιό του στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου έως τις 31 Δεκεμβρίου, υπό τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είναι προφανές ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι πλέον κοντά στο μηδέν», δήλωσε ένα άλλο άτομο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Η τύχη της τράπεζας έχει πυροδοτήσει εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι δεν ήταν πρόθυμο να παράσχει πολύ περισσότερα κεφάλαια από την αρχική του πρόβλεψη για 2-2,5δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε όμως το Reuters, η UniCredit απαιτεί έως και 7 δισ. ευρώ, ποσό αδύνατο για την ιταλική κυβέρνηση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα