Βοήθεια ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες στην Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 17:16

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση συνολικά 9,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ) για την κάλυψη μέρους των δαπανών που προέκυψαν από τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν το Νόμο Έβρου το Μάρτιο του 2006.

Η εν λόγω οικονομική βοήθεια θα διατεθεί μόλις δώσει τη συγκατάθεσή της η αρχή επί του προϋπολογισμού (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) και θα χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή των δαπανών για μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως οι υπηρεσίες διάσωσης, η παροχή προσωρινού καταλύματος, ο καθαρισμός των περιοχών που χτύπησε η θεομηνία και η αποκατάσταση βασικών υποδομών.

Όπως δήλωσε η αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική και το Ταμείο Αλληλεγγύης Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ: «Η απόφαση δείχνει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πληγείσα περιφέρεια, η οποία είχε πληγεί ήδη πολύ σοβαρά από πλημμύρες το 2005, και ιδίως προς τους πολίτες που πλήγηκαν περισσότερο από αυτή τη θεομηνία. Η βοήθεια θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών και στη λήψη άλλων μέτρων έκτακτης ανάγκης.»

Οπως αναγνωρίζει η Κομισιόν, οι συνέπειες από τις πλημμύρες στο Νομό Έβρου το Μάρτιο του 2006, ήταν πολύ σοβαρές για τον πληθυσμό των περιοχών που βρίσκονται κοντά ή δίπλα στον ποταμό Έβρο, όπου πλημμύρισαν περίπου 250 εκατ. m² καλλιεργήσιμης γης. Εκτός από τις σοβαρές καταστροφές στη γεωργία, οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης σοβαρές ζημίες στα δίκτυα μεταφορών και ύδρευσης. Οι συνολικές άμεσες ζημίες εκτιμώνται σε 372 εκατ. ευρώ. Η αρνητική επίδραση των πλημμυρών, που ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 50 ετών, στην οικονομική δραστηριότητα, έπληξε μια περιοχή στην οποία είχαν σημειωθεί ήδη πολύ σοβαρές πλημμύρες το 2005. Αυτή η σωρευτική επίδραση είχε τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της περιφέρειας, επισημαίνει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου Αλληλεγγύης, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τη χορήγηση στην Ελλάδα συνολικά 9.306.527 ευρω. Όπως διευκρινίζεται για να μπορέσει να διατεθεί το ποσό, απαιτείται η έγκριση από την αρχή επί του προϋπολογισμού ενός διορθωτικού προϋπολογισμού και στη συνέχεια η σύναψη χρηματοδοτικής συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα