Επιβράδυνση σε χαμηλό εξαμήνου εμφάνισε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης των προβλημάτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις στις παραγγελίες των βιομηχανιών, αυξανόμενη συμφόρηση στα λιμάνια και εκτεταμένες ελλείψεις.
Το κόστος για τις βιομηχανίες και τις υπηρεσίες αυξήθηκε επίσης με τον πιο απότομο ρυθμό τους, με τις ομάδες να μετακυλύουν όλο και περισσότερο αυτό το κόστος στους πελάτες, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit. Οι τιμές πώλησης «προχώρησαν» με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε χαμηλό εξαμήνου, στις 54,3μονάδες τον Οκτώβριο, από 56,2 τον προηγούμενο μήνα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά την άρση των lockdowns για τον κορωνοϊό χάνει δυναμική τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επηρεάζουν περισσότερο την επιχειρηματική δραστηριότητα και αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
«Μια απότομη επιβράδυνση τον Οκτώβριο σημαίνει ότι η Eυρωζώνη ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο με την ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης από τον Απρίλιο», δήλωσε ο Chris Williamson της IHS Markit. «Η πανδημία που ‘’επιμένει’’ σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν μια σημαντική ανησυχία, περιορίζοντας την παραγωγή και αυξάνοντας τις τιμές», πρόσθεσε.
Η απότομη άνοδος των τιμών πώλησης αυξάνει επίσης την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς οι αξιωματούχοι της θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να αναλύσουν αν η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε υψηλό 13 ετών είναι «παροδική».
«Ο συνδυασμός της επιβράδυνσης της δυναμικής ανάπτυξης και της δημιουργίας πληθωριστικής πίεσης θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διαιρέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ», δήλωσε ο Χουσέιν Μεχντί, της HSBC Global Asset Management.
Ενώ ο δείκτης PMI παρέμεινε πάνω από τις 50 μονάδες, υποδεικνύοντας ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων εξακολουθούσε να αναφέρει βελτιώσεις στη δραστηριότητα από τον προηγούμενο μήνα, η επιβράδυνση στις υπηρεσίες ήταν πιο έντονη από ό,τι στη μεταποίηση, σύμφωνα με την IHS.
Ακόμα κι έτσι, ο δείκτη για την παραγωγή των βιομηχανιών έπεσε σε χαμηλό 16 μηνών, γεγονός που αντανακλά το πώς «οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών επιμηκύνθηκαν σε βαθμό που τον ξεπέρασε… μόνο αυτός που παρατηρήθηκε τον Μάιο».
Η πτώση ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και των προμηθευτών τους, προκαλώντας «σχεδόν στάσιμο» επίπεδο στη γερμανική βιομηχανική παραγωγή, πρόσθεσε.
Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι το αυξανόμενο κόστος των εισροών που προκαλείται από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό εξαπλώνεται από τη μεταποίηση στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών. Οι γερμανικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανέφεραν την ταχύτερη αύξηση των συνολικών λειτουργικών δαπανών από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1997, ανέφερε η IHS.
Αντίθετα, οι γαλλικές εταιρείες υπηρεσιών ανέφεραν την ισχυρότερη αύξηση στην ανάπτυξη εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια. Η IHS δήλωσε: «Οι εισερχόμενες νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό εν μέσω αναφορών για κέρδη νέων πελατών, ειδικά από το εξωτερικό, καθώς οι χαλαρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενίσχυσαν τον τουρισμό».
Οι γαλλικές βιομηχανίες, ωστόσο, ανέφεραν έντονη πτώση στις παραγγελίες καθώς «οι σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισροών είχαν αναγκάσει τους πελάτες να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τις παραγγελίες».
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν «ένα προειδοποιητικό σημάδι» για την οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Ralph Solveen της Commerzbank. «Το τέλος της απότομης αύξησης των τιμών που προκαλείται από τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς δεν φαίνεται βραχυπρόθεσμα και η οικονομία θα συνεχίσει να χάνει δυναμική το τέταρτο τρίμηνο».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT