Φόρος Gafa: ΗΠΑ και Ευρώπη θάβουν το «τσεκούρι του πολέμου»

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 11:00
UPD:11:03
Shutterstock

Οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται σε μια περίοδο δημοσιονομικής θέρμανσης. Την Πέμπτη, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν, σε κοινή δήλωσή τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν συμβιβασμό σχετικά με την απόσυρση του εθνικού φόρου Gafa (ακρώνυμο από τις επωνυμίες των εταιριών Google, Amazon, Facebook και Apple) που προβλέπει την αναστολή εμπορικών αντιποίνων των Αμερικανών εναντίον αυτών των πέντε ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η κήρυξη «εκεχειρίας» την πηγάζει άμεσα από τη συμφωνία που συνήφθη στις 8 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Συνολικά 136 χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για μια ευρεία μεταρρύθμιση της φορολογίας των ψηφιακών δραστηριοτήτων των πολυεθνικών (πρώτος πυλώνας) και τη θέσπιση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15% για τις εταιρείες (δεύτερος πυλώνας). Ως αποτέλεσμα, όπως έχει επαναλάβει συχνά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ο φόρος Gafa 3% στον τζίρο των ψηφιακών κολοσσών θα καταργηθεί μόλις εφαρμοστεί ουσιαστικά ο πρώτος πυλώνας/

Η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει την άρση αυτών των ευρωπαϊκών ψηφιακών φόρων αναδρομικά έως τις 8 Οκτωβρίου. Το αρνήθηκαν οι Ευρωπαίοι πριν καταλήξουν σε συμβιβασμό. Όταν τεθεί σε ισχύ το νέο παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς τα επόμενα δύο χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσφέρουν πίστωση για την αποτελεσματική επιστροφή οποιουδήποτε επιπλέον φόρου που εισπράχθηκε με τον φόρο Gafa σχετικά με το τι αναμένεται να πληρώσουν οι εταιρείες βάσει της συμφωνίας.

Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να καταργήσουν τα μέτρα εμπορικών κυρώσεων που είχαν εφαρμόσει κατά πολλών χωρών που αποφάσισαν να επιβάλουν φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες, στοχεύοντας ιδιαίτερα τους αμερικανικούς κολοσσούς του κλάδου. Αυτά τα μέτρα αντιποίνων είχαν αναστείλει από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να δοθεί η ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία κατέληξε σε μια διεθνή συμφωνία αυτόν τον μήνα.

«Αυτός ο συμβιβασμός αντιπροσωπεύει μια ρεαλιστική λύση που επιτρέπει στις αναφερόμενες χώρες να επικεντρώσουν τις συλλογικές τους προσπάθειες στην επιτυχή εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας» του ΟΟΣΑ για τη νέα διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική, αναφέρει το δελτίο τύπου.

Γεγονός παραμένει ότι η διεθνής συμφωνία που συνήφθη πρέπει πρώτα να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας διεθνούς πολυμερούς σύμβασης όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα. Και αυτή η σύμβαση θα πρέπει να περάσει ενώπιον των εθνικών κοινοβουλίων των 136 χωρών, ιδίως ενώπιον των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει ότι το κείμενο θα επικυρωθεί από τα δύο τρίτα. Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Les Echos



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα