- Οι ασιατικές μετοχές της τεχνολογίας ανέβηκαν σήμερα Παρασκευή 21/10, μετά από άνοδο των αγορών μετοχών στις ΗΠΑ, ενώ οι κινεζικές μετοχές ακινήτων σημείωσαν σημαντικά κέρδη, μετά από αιφνιδιαστική πληρωμή τόκων από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group.
- Οι κυκλικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα χρειαστεί να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
- Την επόμενη εβδομάδα, σχεδόν όλοι οι λεγόμενοι γίγαντες της FAANG αναφέρουν κέρδη: το Facebook, η Apple, η Amazon και η Alphabet της Google.
- Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,02% ή 6,26 μονάδες στις 35.603,08, ο S&P 500 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο +0,30% στις 4,549,78 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,62% στις 15.215,70.
- Το δολάριο διατήρησε κέρδη από τη μια μέρα στην άλλη - όταν σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή της περασμένης εβδομάδας έναντι των μεγάλων αντιπάλων του - καθώς τα καλύτερα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τη στέγαση ενίσχυσαν την αιτία για ταχύτερη μείωση των κινήτρων της Federal Reserve και την πιθανότητα να αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα.
- Παρά την ανοδική διαφυγή, την κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα πάνω από τις 902 μονάδες η αγορά είχε σχετικά υψηλό αλλά κατώτερο της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η Αθήνα τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,29% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,02%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η σφικτή διακύμανση του τραπεζικού δείκτη και το ανοδικό κλείσιμο στο φινάλε, με τρεις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν κέρδη, συνέβαλλε στην αποτύπωση της στάσης αναμονής συνολικά. Δεν είχαμε εκδήλωση τάσης φυγής ή ενθυλάκωσης κερδών από την πρόσφατη άνοδο, καθώς οι μεταβολές των μετοχών του 25άρη που σε μεγάλο ποσοστό διαμορφώνουν την τιμή του ΓΔ, ήταν μικρές σχετικά με τα κέρδη τους από Πέμπτη σε Πέμπτη.
Με τον μέσο όρο ως χθες να βρίσκεται πάνω από 10 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής η σύνοδος σήμερα θα καθορίσει το μέγεθος της ανόδου και κύρια τη διάθεση για ρίσκο στην ερχόμενη εβδομάδα. Το κλείσιμο στις 905 μονάδες έφερε τον δείκτη χαμηλότερα από το ανώτερο της εβδομάδας, αλλά τον κράτησε ψηλότερα από τις 900 μονάδες που ήταν επίπεδο αντίστασης στο οποίο δυσκολεύτηκαν οι συναλλασσόμενοι να το επαναφέρουν. Η δυναμική της αγοράς με πυλώνα τις Τράπεζες και με σχετικά ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον για αρκετά blue chip έχει ενισχύσει τις αισιόδοξες προσδοκίες. Ωστόσο δεν υπάρχουν φωνές με υπερβολή στις εκτιμήσεις. Κύρια η τεχνική ανάλυση αποτελεί πυξίδα στις κινήσεις των επαγγελματιών της αγοράς και η εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2021 και του 2022.
Οι εγχώριοι αναλυτές που υποστηρίζουν πως η διάθεση για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά εξαρτάται από το κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων επιμένουν σε αυτή την εκτίμηση. Απέδωσαν την χθεσινή πτώση στην επιστροφή των ανησυχιών στην διεθνή επενδυτική κοινότητα σχετικά με τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης και στην προβλεπόμενη σύσφιξη των Κεντρικών Τραπεζών στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι μετοχές της τεχνολογίας ανέβηκαν σήμερα Παρασκευή 21/10 στην Ασία, μετά από άνοδο των αγορών μετοχών στις ΗΠΑ, ενώ οι κινεζικές μετοχές ακινήτων σημείωσαν άνοδο μετά από αιφνιδιαστική πληρωμή τόκων από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group. Εν τω μεταξύ, οι κυκλικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα χρειαστεί να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Με την ασιατική κεφαλαιαγορά στα πράσινα και το κλείσιμο του S&P500 σε νέο ρεκόρ υψηλών βίου, τα προβλήματα στης ΕΕ παρέμειναν έντονα. Αλλά θα τα μετριάσει στο νου των θεσμικών η αισιοδοξία από την ανακούφιση που προκάλεσε η αιφνιδιαστική πληρωμή τόκων από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group. Είναι πιθανή η επιστροφή της διάθεσης για τοποθετήσεις στις ελληνικές μετοχές.
Άλλωστε και χθες εν μέσω παγκόσμιας διάθεσης φυγής από το ρίσκο η αγορά συμπεριφέρθηκε αμυντικά. Είχαμε: Άνοιγμα με μικρό αλλά ανοδικό χάσμα, που έγινε μέγιστο μέρας και στη συνέχεια διαρκής αναζήτηση πυθμένα. Στις 13:30 ο ΓΔ είχε περάσει στις 903,5 μονάδες και ο τζίρος είχε πλησιάσει τα 20 εκατ. ευρώ (19,7 για την ακρίβεια) με αξία πακέτων 1,2 εκατ., ενώ οι καθοδικές μετοχές στο ταμπλό ήταν 64, ακριβώς διπλάσιες από τις ανοδικές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνιζαν επίσης απώλειες, αλλά εντελώς διαφορετική δυναμική. Ξεκίνησαν με βαθύ καθοδικό χάσμα και μάζευαν τις απώλειες, ενώ στην Αθήνα με δυο τρία το πολύ ανοδικά blue chip οι απώλειες της αγοράς από οριακές (-0,15%) στις 11:10, είχαν φθάσει στο -0,5%. Οι ισχυροί θεσμικοί δεν κινήθηκαν κόντρα στο διεθνές ρεύμα με αποτέλεσμα τη διόρθωση των πρόσφατων κερδών, αλλά με ήπιες πιέσεις και άρα, με μικρή σχετικά πτώση.
Όταν ο τζίρος βρέθηκε στα 46,5 εκατ. οι ελεύθερες συναλλαγές είχαν διάρκεια τέσσερις ώρες και μισή ακριβώς και ο ΓΔ ήταν στις 903,8 με μεταβολή -0,48%. Γιατί η αγορά από τις 13:45 ως τις 15:00 κινήθηκε πλάγια ανάμεσα στις 903,4 και τις 904,2 μονάδες και η εικόνα των blue chip αξίζει αναφοράς. Την σχημάτιζαν οι ΛΑΜΔΑ ΣΑΡ ΕΤΕ με οριακά κέρδη και από τις 22 μετοχές του 25άρη με απώλειες πάνω από -1% και ως -1,4% έχαναν τρεις ΜΠΕΛΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Κανένας εκ των ισχυρών παραγόντων της αγοράς δεν είχε διάθεση να σπάσει αυγά που λέει ο λόγος. Συνεπώς δεν υπήρξε διάθεση για να ανακατέψουν την τράπουλα την Πέμπτη, παραμονή της ανακοίνωσης της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Τα εταιρικά αποτελέσματα συντήρησαν τις ανοδικές τάσεις στη Wall Street. Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Tesla. Στον αντίποδα, προβλημάτισαν τα αποτελέσματα της ΙΒΜ καθώς μπορεί να αυξήθηκαν 3% τα έσοδα στο γ’ τρίμηνο, ωστόσο διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Στο μακροοικονομικό πεδίο ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε και την περασμένη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μικρή άνοδο.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+2,2%) και Home Depot (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των IBM (-9,4%) και Dow Inc. (-1,4%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,68% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1624 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 82,50 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2%.
ΕΥΡΩΠΗ
Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο εν μέσω ανησυχιών για την άνοδο του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις -4,8 μονάδες τον Οκτώβριο από -4 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις -5 μονάδες.
Στο μεταξύ, η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε κέρδη 1,45 δις στερλίνες, παίρνοντας στήριξη από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Οι προβλέψεις των αναλυτών της Refinitiv έκαναν λόγο για £931,25 εκατ. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί σημαντική άνοδο από τα £611 εκατ. που είχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επιπλέον, καλά αποτελέσματα γ’ τριμήνου γνωστοποίησε και ο γερμανικός όμιλος SAP καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, στα 2,4 δισ. ευρώ.
Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,08% στις 469,71 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,45% στις 7.190,30 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,32% στις 15.472,56 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,29% στις 6.686,17 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έπεσε -0,20%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχασε -0,82%.
ΧΑ
Με μέτρια πτώση -0,29%, η αγορά κρατήθηκε πάνω από τις 905 μονάδες
Μπορεί να έπαιξε ρόλο το διεθνές κλίμα, αλλά αυτό που αποτυπώθηκε στις συναλλαγές της τρίτης συνεδρίασης της εβδομάδας, ήταν ένα σαφές ενδιαφέρον να μην περάσει κάτω από τις 900 μονάδες ο μέσος όρος. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από ψηλή διάθεση για συμμετοχή, ακόμα και όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι μετοχές απόκτησαν απώλειες, λόγω της επιστροφής των ανησυχιών παγκόσμια ανεξάρτητων από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Σχετιζόταν με την Evergrande και την αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους. Η αγορά εμφάνισε μέτρια πτώση με τάση συνδεδεμένη με αυτή που εμφάνιζαν τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο μεταβολής, και μεγάλες απώλειες αλλά στη συνέχεια χωρίς να αλλάξουν πρόσημο εμφάνισαν μικρές απώλειες που δεν εξαφάνισε η μεικτή εικόνα στις αγορές της Νέας Υόρκης.
- Εδώ, επικράτησε σταθερή κάθοδος αμέσως μετά τα πρώτα 7 λεπτά από το άνοιγμα.
- Ο ΓΔ από τις 908,13 στις 10:37 μονάδες κατέληξε στο πρώτο χαμηλό ημέρας, δηλαδή στα επίπεδα των 905,8 μονάδων στις 10:57 και ακολούθησαν κύματα ρευστοποιήσεων σε μια σταθερά καθοδική νευρική κίνηση.
- Η προσφορά χωρίς απορρόφηση από τη ζήτηση έδωσε μετά από πέντε κύματα εντολών πώλησης στις 15:07 το κατώτερο μέρας στις 902,58 μονάδες.
- Τότε το αγοραστικό ενδιαφέρον που αφορούσε τις τράπεζες ισχυροποιήθηκε, και έδωσε το σύνθημα της ανόδου ενώ απλώθηκε σε μερικά blue chip και στις 16:20 εμφανίστηκε το ανώτερο για τον ΓΔ στο δεύτερο μέρος στις 905,2 μονάδες. Από εκεί προέκυψε η διόρθωση πριν το τέλος που στις 16:37 τον οδήγησε στις 903,3 μονάδες. Αλλά τα κέρδη στην τελευταία μισή ώρα αυξήθηκαν σε μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου και στις 17:00 ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 904,45.
- Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφάνισαν σταθερότητα στη διάθεση για άμυνα στις πιέσεις που αφορούσαν στην πλειονότητα των μετοχών των δεικτών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι επενδυτές με υψηλό τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 905,53 από 908,13 την Τετάρτη με μεταβολή -0,29% ή 2,60 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 70,755 από 98,268 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 23,036 από 23,339 εκατ. ευρώ, και ο ΟΤΕ απασχόλησε 19,207 εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ 2,706 εκατ. ευρώ, η ΜΠΕΛΑ 459.200 ευρώ, η ΑΛΦΑ 365.600 ευρώ, η ΠΕΙΡ 297.800 ευρώ.
Τη διακύμανση (5,86 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 15:07, δηλαδή στο δεύτερο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, και ήταν οι 902,58 από 899,41 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 908,44 από 908,18 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 44 από 80 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 58 από 28 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 27 από 17. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,719 από 64,928 δις ευρώ την Τετάρτη.
Η αγορά είχε σχετικά υψηλό αλλά κατώτερο της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,29% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,02%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ κατέληξε την Τετάρτη στις 580 μονάδες, με ανώτερο μέρας τις 580,27. Χθες τον έκλεισαν στις 588,42 με ανώτερο μέρας τις 590,17 μονάδες με άνοδο +1,45%. Σήμερα τον οδήγησαν στις 589,91 με κέρδη +0,25% στο ανώτερο ημέρας. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 20,400 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,17%) απασχόλησε 5,632 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,75%) 3,665 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,20%) 1,708 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,40%) 6,019 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,31% στις 2192,46 από 2199,35 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 8,03 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε οριακή πτώση -0,08%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΤΕ +0,75%, ΜΥΤΙΛ +0,52%, ΕΥΡΩΒ +0,40%, ΤΕΝΕΡΓ +0,34%, ΒΙΟ +0,23%, και ΠΕΙΡ +0,20%. Στον αντίποδα blue chip με πτώση άνω του -1% εμφανίστηκαν οι ΜΠΕΛΑ -2,16%, ΕΛΧΑ -1,49%, ΕΧΑΕ -1,17%, ΔΕΗ -1,05% και ΕΕΕ -1,05%. Χωρίς μεταβολή οι ΑΡΑΙΓ ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η κάθοδος δεν λειτούργησε υπέρ των short στοιχημάτων
Δεν άλλαξαν την απόσταση των ΣΜΕ από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη οι traders χθες και η πτώση των όγκων υπογράμμισε την άρνηση να αλλάξουν τα στοιχήματά τους με αφορμή μια ελεγχόμενη πτώση. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο ελάχιστα στο πρώτο λεπτό και σε αρνητικό μετά τις 10:31 μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,14 μονάδες. Τον έκλεισαν τελικά 6,89 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2200,49 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:07 και ήταν οι 2184,40 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2192,46 από 2199,35 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,31% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 4,391 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος περιορίστηκε στα 166 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2202,00 μονάδες, κατώτερο τις 2183,00 και τελευταίες πράξεις στις 2192,00, με κλείσιμο στις 2193,50 από 2200,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3362 από 3331. Επίσης άλλαξαν χέρια 25 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2202,00 μονάδες κατώτερο τις 2181,50 τελευταίες πράξεις στις 2181,50, με κλείσιμο στις 2191,00 από 2200,25 και ανήλθαν στις 105 από 109 οι ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 14 συμβόλαια από ανύπαρκτος την προηγούμενη για τιμή εξάσκησης από τις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 590,50 από 589,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 10.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης στα ΣΜΕ των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 3935 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,16 ευρώ και δημιουργήθηκαν 70.653 από 67.405 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3375 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,69 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 33.597 από 32.507.
Της ΕΥΡΩΒ με 2423 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,903 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.823 από 28.476.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 412 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,50 ευρώ και 25.161 από 24.875 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 541 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 243 ΣΜΕ της ΜΠΕΛΑ, τα 181 ΣΜΕ του ΟΤΕ, και τα 155 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 15.000 συμβόλαια για την ΑΛΦΑ, στα 5000 για ΕΤΕ, στα 2000 για ΟΤΕ, στα 2000 για ΟΠΑΠ και τα 1.499 για την ΤΕΝΕΡΓ.
Οι αναλυτές που αισιοδοξούν στήριζαν τις θετικές προσδοκίες τους στη δυναμική που παρουσίασε πρόσφατα ο Τραπεζικός Κλάδος και χθες αυτός ήταν από τους λιγοστούς που έκλεισαν με άνοδο +0,25%. Οι εγχώριοι παράγοντες που ανήκουν στην συντηρητική σχολή σχολίασαν την αρνητική εντύπωση που δημιουργήθηκε από την αναφορά της διοίκησης της JUMBO. Επανέλαβε ότι το 2021 θα είναι ακόμη μια χαμένη χρονιά για τα πρότυπα της Jumbo για ισορροπημένη αύξηση των πωλήσεων καθώς και της κερδοφορίας. Είναι προφανές ότι οι επιβραδυντικοί παράγοντες, δεν αναμένεται να βελτιωθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2022, αντιθέτως πιθανότερη είναι η περαιτέρω χειροτέρευσή τους κάνοντας και το 2022 ένα έτος το οποίο μπορεί να χαρακτηρισθεί και αυτό σαν μία ακόμα χαμένη χρονιά. Ακόμα, στόχος της διοίκησης είναι να διαφυλάξει τον καταναλωτή όσον αφορά την σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν επιλέγοντας μέχρι και την άρνηση επαναγορών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όταν κρίνει ότι η σχέση αυτή αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή και υπέρ μίας συντεχνίας ή ενός προμηθευτή.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Οι ταυτόχρονες θετικές αναφορές τριών κορυφαίων Επενδυτικών Οίκων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την Ελληνική Οικονομία, αποτέλεσαν τους καταλύτες για την αποφασιστική διάσπαση των 900 μονάδων του ΓΔ, με σημαντική συναλλακτική βελτίωση. Παράλληλα, η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει τις 915 μονάδες ως το εγγύτερο όριο αντίστασης για τον ΓΔ”.
Από την Leon Depolas Sec. ανέφεραν: “Ο Τραπεζικός δείκτης, αλλά και Δεικτοβαρείς Εισηγμένες όπως ΟΤΕ, ΕΕΕ και Jumbo, είναι εκείνες που ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν, ώστε να κατοχυρωθούν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, ήτοι οι 930 μονάδες. Η συνέχεια, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το διεθνές κλίμα. Σημειώνουμε εκ νέου ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι τοπικοί πυθμένες της Αγοράς να είναι ολοένα και υψηλότεροι. Υπενθυμίζουμε ότι η σταδιακή απόσυρση των επαναγορών ομολόγων από την FED τοποθετείται χρονικά από τα μέσα Νοεμβρίου, με μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που οδηγεί σταθερά ανοδικά τις ομολογιακές αποδόσεις διεθνώς. Διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά, δεδομένου ότι δεν περιμένουμε υποχώρηση της μεταβλητότητας τόσο εκτός, όσο και εντός συνόρων”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης
“Η καταγραφή τετράμηνου υψηλού από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό δείκτη, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Ελληνική Αγορά προκειμένου να ξεπεράσει και πάλι το ορόσημο των 900 μονάδων. Είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε την πειστικότητα της κίνησης των Τραπεζικών μετοχών, με δεδομένο το “αμαρτωλό” παρελθόν τους, το οποίο δημιουργεί δυσπιστία ακόμη και όταν τα πράγματα για τον κλάδο βαίνουν προς το καλύτερο. Φυσικά, το Χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός που πρέπει να κοιτά αρκετούς μήνες μπροστά.
Στο Χ.Α. έχουμε δει πολλά στο παρελθόν. Μετοχές με δυνατά θεμελιώδη να μη δίνουν την άνοδο που θα “έπρεπε”. Άλλες φορές, μετοχές Εταιρειών που βαδίζουν προς το “γκρεμό” να υπεραποδίδουν. Σε ό,τι αφορά την παρούσα συγκυρία, εκτιμούμε ότι αξιόλογοι τίτλοι που “έμειναν πίσω” θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος από το χαμένο έδαφος, αν και το να αγοράζει κάποιος τους “νικητές”, χωρίς να προτρέχει για την αντιστροφή των πραγμάτων, δεν αποτελεί απαραίτητα κακή στρατηγική. Φεύγοντας από το μικροοικονομικό επίπεδο της κλαδικής ανάλυσης και πόσο μάλλον από τα καθ' ημάς και κοιτάζοντας την πολύ μεγάλη εικόνα (Παγκόσμια Οικονομία), οι Ξένες Μετοχικές Αγορές δεν εμφανίζουν σοβαρούς κραδασμούς.
Οι μικροδιορθώσεις που κάνουν οι Δείκτες είναι σε φυσιολογικότατα πλαίσια. Το ότι οι βυθίσεις τιμών υπερμεγεθύνονται από κάποιους αναλυτές, εκτιμούμε ότι αποτελεί contrarian δείκτη, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση συνηγορεί υπέρ της ανοδικότητας της τάσης και της συνέχισης της ιστορικά χαμηλής μεταβλητότητας. Ας μην κοιτάμε τα απόλυτα νούμερα της κίνησης του Dow (π.χ. 350 μονάδες ενδοημερήσιας κίνησης) αλλά το ποσοστό, τη σχετική κίνηση στην οποία αυτή αντιστοιχεί (π.χ. +/-1%). Έτσι βάζουμε τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο Dow είναι πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά που σημείωσε πρόσφατα, με λίγα λόγια φαίνεται σε καλή κατάσταση. Το τι θα γίνει αύριο βέβαια είναι άγνωστο και για αυτό το λόγο υπάρχουν εργαλεία διαχείρισης ρίσκου.
Επιστρέφοντας στο ΓΔΧΑ, η “διακεκαυμένη” περιοχή των 930 - 950 μονάδων, αν και εφόσον διασπαστεί, κρατά τα “κλειδιά” προς την αναζωπύρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, ενεργούς και αποστασιοποιημένους επενδυτές. Σε επίπεδο διαγραμματικής στήριξης, εκτιμούμε ότι το χαμηλό της εν εξελίξει εβδομάδας (890 μονάδες) αποτελεί επίπεδο το οποίο δεν πρέπει να χαθεί για τους αγοραστικούς”.
Σήμερα
Οι μετοχές της τεχνολογίας ανέβηκαν σήμερα Παρασκευή 21/10 στην Ασία, μετά από άνοδο των αγορών μετοχών στις ΗΠΑ, ενώ οι κινεζικές μετοχές ακινήτων σημείωσαν σημαντική άνοδο μετά από αιφνιδιαστική πληρωμή τόκων από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group. Εν τω μεταξύ, οι κυκλικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα χρειαστεί να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ασίας αυξήθηκαν παράλληλα με εκείνες των αμερικανικών ομολόγων, όπου η αγορά τιμολογούσε υψηλότερο πληθωρισμό περιορίζοντας τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων και ωθώντας τα επιτόκια νεκρού σημείου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.
Το δολάριο διατήρησε κέρδη από τη μια μέρα στην άλλη. Αφού σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή της περασμένης εβδομάδας έναντι των μεγάλων αντιπάλων του, καθώς τα καλύτερα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τη στέγαση ενίσχυσαν την προσδοκία για ταχύτερη μείωση των κινήτρων της Federal Reserve και την πιθανότητα να αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα.
Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε στις 8:30 δική μας ώρα άνοδο +0,25% με επικεφαλής τις τεχνολογικές μετοχές, ενώ οι μετοχές ενέργειας ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι. Τα κινεζικά blue chip κέρδιζαν +0,77%, με τον δείκτη του κλάδου των ακινήτων να σημειώνει άνοδο 2,5%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,18%, καθώς ο δείκτης που παρακολουθεί τους κατασκευαστές ακινήτων της ηπειρωτικής χώρας που είναι εισηγμένοι στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα 4,3%. Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας αν και υποχώρησε αρχικά κατά 0,2%, καθώς οι μετοχές που συνδέονται με commodities υποχώρησαν, στις 8:30 ήταν πρακτικά στο +0,00%.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αν και αρχικά υποχώρησε οριακά στο πρώτο μέρος στις 8:35 είναι στις 660,46 με μεταβολή+0,08%. Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 E-minis υποχωβρούν -0,13% αφού ο δείκτης σημείωσε ιστορικό ρεκόρ υψηλών χθες τη νύχτα, με οδηγό τα κέρδη των μετοχών τεχνολογίας.