Anglo Αmerican: 93% υψηλότερα κέρδη, προς αγορά ιδίων μετοχών

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 11:23

ΑΥΞΗΣΗ 93% το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, Anglo American Plc, αποτέλεσμα της ζήτησης για πλατίνα και άλλων βιομηχανικών μετάλλων από την Κίνα. Η εταιρεία, θα προχωρήσει στην αγορά ιδίων μετοχών αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,24 δισ. δολ. το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 1,68 δισ. δολ., πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η Anglo, ανακοίνωσε τα κέρδη σήμερα στο Λονδίνο.

Η Anglo, της οποίας ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Tony Trahar, παραδίδει τη θέση του στην Cynthia Carroll την 1η Μαρτίου, αποποιείται περιουσιακά στοιχεία χρυσού, χάρτου και χάλυβα, για να ανταγωνιστεί με εταιρείες όπως η BHP Billiton Ltd. και η Rio Tinto Group, οι οποίες κάνουν περισσότερες εξορύξεις σιδηρομεταλλεύματος και άλλων μετάλλων που χρειάζεται η Κίνα. Η Anglo ελέγχει τον μεγαλύτερο παραγωγό πλατίνας στον κόσμο και έχει το 41% του δεύτερου σε μέγεθος ορυχείου χρυσού στον κόσμο.

Τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο της χρήσης αυξήθηκαν σδτα 6,19 δισ. δολ., 4,21 δολ. ανά μετοχή, από 3,52 δισ. δολ. ή 2,43 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Anglo. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 12%, φθάνοντας στα 38,6 δισ. δολάρια.

«Η Κίνα και η Ινδία αναπτύσσονται με πολύ έντονους ρυθμούς. Αυτό θα δημιουργήσει θετικό κλίμα για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής», σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα κέρδη, εξαιρουμένων των εκτάκτων εσόδων, διαμορφώθηκαν στα 3,73 δολ. ανά μετοχή, λιγότερο από την πρόβλεψη των 19 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι θα είναι στα 3,83 δολ. ανά μετοχή.

Απώλειες 5,49 ραντ, ποσοστό 1,5%, σημείωσαν οι μετοχές της εταιρείας, φθάνοντας στα 354,50 ραντ, στις 9:32 π.μ. στο Γιοχάνεσμπουργκ, τοπική ώρα.

Τα καθαρά κέρδη της BHP για τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου, διαμορφώθηκαν στα 10,5 δισ. δολ. και της Rio Tinto για τη χρήση του 2006, στα 7,44 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη από την πλατίνα σχεδόν τριπλασιάστηκαν το έτος, αποτελώντας το 24% των λειτουργικών κερδών της Anglo, ύψους 9,8 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη από τα βασικά μέταλλα, όπως τον χαλκό και τον ψευδάργυρο, υπερδιπλασιάστηκαν, αποτελώντας το 39% των λειτουργικών κερδών της εταιρείας.

Οι μετοχές της Anglo, η οποία πούλησε ορυχεία χαλκού στη Ζάμπια και έχασε τους διαγωνισμούς από την Rio για την απόκτηση ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος στην Αυστραλία, έχουν σημειώσει άνοδο 57% από τις 5 Οκτωβρίου του 2005, όταν ο Trahar, 58 ετών, έλαβε την απόφαση η εταιρεία να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην εξόρυξη. Οι μετοχές της Anglo υπερέβησαν την άνοδο 22% ων μετοχών της BHP και την ίδια άνοδο των μετοχών της Rio Tinto.

Τα κέρδη της Anglo αυξήθηκαν καθώς οι τιμές της πλατίνας και του χαλκού αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η εταιρεία, κατέχει το 75% της Anglo Patinum Ltd. της Νοτίου Αφρικής, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πλατίνας στον κόσμο, καθώς και ορυχεία χαλκού στη Χιλή.

Η άνοδος του κόστους σε κάποια σκέλη της εταιρείας, περιόρισε τα κέρδη. Η Kumba Iron Ore Ltd., εταιρεία που ελέγχεται από την Anglo, είπε στις 15 Φεβρουαρίου ότι το κόστος της αυξήθηκε 27% ενώ το αντίστοιχο της Anglo Platinum σημείωσε άνοδο 11%.

Η Carroll, 49 ετών, είναι πρώην στέλεχος της Alcan Inc.

Το αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου υπολογίστηκαν από την αφαίρεση των αποτελεσμάτων του πρώτου, από τα αντίστοιχα για το σύνολο της χρήσης που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα