Στα 2,815 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχ. συναλλαγών τον Δεκέμβριο

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 11:43

Έλλειμμα 2.815 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 294 εκατ. ευρώ από ό,τι το Δεκέμβριο του 2005 παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2006 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, λόγω της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος και της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, ανακοίνωσε η Tράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ www.bankofgreece.gr ).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, «το Δεκέμβριο του 2006 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2.815 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 294 εκατ. ευρώ από ό,τι το Δεκέμβριο του 2005. Η διεύρυνση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και σε μικρότερο βαθμό στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στην άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων σχεδόν διπλασιάστηκε».

«Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 384 εκατ. ευρώ», προσθέτει η ΤτΕ, «οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 227 εκατ. ευρώ και του ελλείμματος του ισοζυγίου των λοιπών (εκτός καυσίμων και πλοίων) αγαθών κατά 354 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 198 εκατ. ευρώ».

Όσον αφορά το πλεόνασμα ισοζυγίου υπηρεσιών, όπως αναφέρει η ΤτΕ, ο περιορισμός του κατά 168 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες.

Εξάλλου, στο τέλος Δεκεμβρίου 2006 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα