Η Βρετανία έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία, βασικό της σύμμαχο, καθώς ελπίζει να σταματήσουν την εξάρτηση της χώρας από την Κίνα - αλλά η συμφωνία αναμένεται να μην προσθέσει καμία αξία στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου προανήγγειλε τη συμφωνία ως «πρωτοποριακό» επίτευγμα που ήταν «ζωτικό μέρος» της δέσμευσης του Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι «ξεπούλησε τους Βρετανούς αγρότες».
Δασμοί ύψους έως και 10% πρόκειται να καταργηθούν σε μια σειρά από βρετανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, λεωφορείων, πλοίων και μπουλντόζες. Η τιμή του sauvignon blanc που παράγεται από τη Νέα Ζηλανδία, το μέλι manuka και το ακτινίδιο θα πρέπει να υποχωρήσουν μετά από 16 μήνες συνομιλιών.
Το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Νέας Ζηλανδίας αξίζει τώρα 2,3 δισ. λίρες ετησίως και η κυβέρνηση είπε ότι θα αυξηθεί καθώς η συμφωνία θα διευκολύνει τις μικρότερες επιχειρήσεις να εισχωρήσουν στην αγορά της Νέας Ζηλανδίας - καθώς και να άρει τα εμπόδια για την προηγμένη τεχνολογία και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
Ακολουθεί την πρόσφατη εμπορική συμφωνία που συνήφθη με την Ιαπωνία και τη συμφωνία που επετεύχθη κατ 'αρχήν με την Αυστραλία. Η επικέντρωση στην περιοχή είναι μέρος του δεκαετούς σχεδίου του Τζόνσον για να στραφεί η βρετανική εξωτερική πολιτικής στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας τη συμμαχία και τη θέση των δημοκρατικών χωρών στην περιοχή για να τις καταστήσει πιο ανταγωνιστικές έναντι της Κίνας.
Η Νέα Ζηλανδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για το εμπόριο, με περισσότερο από το 30% των εξαγωγών της να πηγαίνει στις κινεζικές αγορές. Η χώρα δέχθηκε πυρά στο παρελθόν για την υιοθέτηση ελαφρώς πιο ήπιας ρητορικής για την Κίνα από κάποιους συμμάχους της - μια στάση που κάποιοι επικρίνουν ως αποτέλεσμα της εμπορικής εξάρτησης.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Νέας Ζηλανδίας, Τζούντιθ Κόλινς, δήλωσε στον Guardian αυτόν τον μήνα ότι, χωρίς να παράσχουν συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «άφηναν την πόρτα ανοιχτή» στην κινεζική κυριαρχία στην περιοχή του Ειρηνικού.
Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είπε ότι ο Covid-19 δίδαξε τη χώρα ότι «πρέπει να έχουμε τόσες πολλές επιλογές για τα προϊόντα παγκόσμιας κλάσης για να διασφαλίσουμε τη βεβαιότητα για τους κύριους παραγωγούς μας, την οικονομία και τους ανθρώπους μας».
Η συμφωνία ενδέχεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Νέας Ζηλανδίας κατά 970 εκατομμύρια δολάρια ή περίπου 0,3%. Ωστόσο, η περσινή ανάλυση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι η επίδρασή της στο ΑΕΠ της Βρετανίας θα είχε πιθανώς «περιορισμένη επίδραση … μακροπρόθεσμα» – μεταξύ θετικής ανάπτυξης 0,01% ή αρνητικής ανάπτυξης -0,01%.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Αυτή είναι μια μεγάλη εμπορική συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, που εδραιώνει τη μακρά φιλία μας με τη Νέα Ζηλανδία και ενισχύει τους δεσμούς μας με τον Ινδο-Ειρηνικό. Θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε όλη τη χώρα, μειώνοντας το κόστος για τους εξαγωγείς και ανοίγοντας την πρόσβαση για τους εργαζομένους μας ».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian