Γ. Αλογοσκούφης για αναθεώρηση ΑΕΠ: «Χρωστάμε» άλλα 800 εκατ. ευρώ

«Ασφαλώς και πρέπει να πληρώσουμε»
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 15:11
UPD:15:30

Στο θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ και των υποχρώσεων που απορρέουν για τη χώρα μας, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτικό για τη χώρα μας, αλλά και για τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., να γίνεται αναθεώρηση κάθε πέντε χρόνια. Η Ελλάδα προχώρησε στην τελευταία αναθεώρηση το 1994 και στηρίχθηκε στην απογραφή του 1981, λαμβάνοντας υπόψη και συμπληρωτικά στοιχεία του 1988. Έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον άλλη μία απογραφή, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης και συμπλήρωσε ότι η προηγούμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ στοίχισε σε αύξηση εισφορών για τα έτη 1994 έως σήμερα περίπου 4 δισ. ευρώ και υποστήριξε ότι "χρωστάμε" άλλα 800 εκατ. ευρώ.

Η αναθεώρηση του 2006 προχωρά και θα δούμε τι θα σημαίνει σε κόστος, πρόσθεσε και υποστήριξε ότι έγινε με άψογο τρόπο, για να υπογραμμίσει: «Ασφαλώς θα πληρώσουμε. Η Ελλάδα πρέπει να παύσει να βλέπει την Ε.Ε. ως ταμείο. Η χώρα μας δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής της Ε.Ε.».

Για ανεργία και επενδύσεις

Αναφερόμενος εξάλλου σε θέματα σχετικά με την ανεργία, την απασχόληση και τις επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2004 έως το γ' τρίμηνο του 2006 η ανεργία μειώθηκε από το 11,3% στο 8,3%. Παράλληλα όπως είπε, η αύξηση της απασχόλησης έφτασε τις 255 χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 200 χιλιάδες δημιουργήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιπες 55.000 δημιουργήθηκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αυξήθηκαν κατά 9,5% το 2006 και προήλθαν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά οι ξένες άμεσες επενδύσεις, όπως σημείωσε ο υπουργός, ξεπέρασαν πέρυσι τα 4,3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν πρόσθεσε, μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και τον τουρισμό και ως συγκριτικά πλεονεκτήματα χαρακτήρισε τις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και τις επενδύσεις στις υπηρεσίες.

Για ιδιωτικοποιήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση διαφόρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι για όλες τις επιχειρήσεις το ζητούμενο είναι να λειτουργούν με όρους ιδιωτικού τομέα. Έτσι πρέπει να λειτουργήσει και η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ προς το συμφέρον των μετόχων τους, τόνισε και πρόσθεσε ότι σε πολλές επιχειρήσεις χρειάζεται πρώτα η εξυγίανση και μετά η αποκρατικοποίηση.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, είπε ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2006 στις αποκρατικοποιήσεις, συνδύαζε την εξυγίανση με την αλλαγή του τρόπου διοίκησης. Πέρυσι, έγιναν αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζών και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι, ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι στον ΟΤΕ έγιναν τα τελευταία χρόνια σημαντικές αλλαγές, καθώς άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η εθελουσία έξοδος προσωπικού και έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Έχουμε αποφασίσει, πρόσθεσε, την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και αναζητείται στρατηγικός εταίρος, διότι έτσι θα επιτραπεί στον Οργανισμό να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και να έχει ισχυρούς συμμάχους. Στο σημείο αυτό ο κ. Αλογοσκούφης εκτίμησε πως ο ΟΤΕ θα μπορούσε να προχωρήσει και με ελληνικό μάνατζμεντ, το ίδιο καλά. Όπως είπε, στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, καταλήγοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική της κυβέρνησης.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είπε ότι στόχος είναι η περαιτέρω διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο και ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, ώστε να συμβάλει καλύτερα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Για ένταξη Κύπρου στην Ευρωζώνη

Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη, είπε ότι η ένταξη της χώρας αυτής είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Παράλληλα, όμως, παρατήρησε ότι τα κριτήρια για την ένταξη εξετάζονται πολύ αυστηρά, όπως έγινε με τη Σλοβενία και τη Λιθουανία. Πάντως, όπως είπε, όλες οι ενδείξεις είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τα κριτήρια και πρέπει να υπάρξει θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσει η εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα